自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

-Johnnywalker- 發表於 19-1-16 23:21
真係絕對冇經任何link,
我自己在官網發現呢個推廣的。
若我在其他地方已知,

由你第一個search已經係人地個ref黎,你睇真d
我都係見上面咁講再睇真d

男爵府

Poyau 發表於 19-1-17 12:19

啲link/網頁係dbs同人合作用dbs名出

謝謝你.

男爵府

sasa0208 發表於 19-1-17 12:37
由你第一個search已經係人地個ref黎,你睇真d
我都係見上面咁講再睇真d
...

我昨晚呢度JM已破解咗來龍去脈

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實最安全方法係DBS登入 DSB Omni, 再係入面share link 出嚟申請.

男爵府

http://www.clic.org.hk/tc/topics ... operty/passing_off/

VI. 假冒 (涉及公司商譽)
假冒是關於商人可有權維護其生意商譽,而展開法律行動。這種權利並非由任何法例條文賦予,而是根據普通法而得到的權利。當一名商人非法地向其他人作出虛假陳述(誤導)自己的貨品或服務,就是其他商人的貨品或服務,這便會構成假冒 。商人的虛假陳述,一般是以下述方式作出:

模仿其他商人的商標或品牌;
模仿其他商人的貿易商號或個人名字;
模仿其他商人的貨品包裝、標籤或式樣;
模仿其他商人創造的虛構故事角色。
其他有關假冒的常見虛假陳述形式還包括:

一名商人就一項涉及其他商人貨品的訂單,提供自己的貨品;
一名商人假扮是另一名商人的代理人或經銷人;
一名商人虛假地表示,其貨品或服務已獲第三者(通常是出名的商人)批註;
一名商人虛假地表示另一名商人的貨品或服務,就是其本人的貨品或服務(通常稱為「逆向假冒」)。
以上項目並未涵蓋所有假冒行為。針對假冒的法律會不斷發展,以打擊新穎的虛假陳述。可以清楚知道的是,就假冒所進行的法律行動,並不只限於模仿商標( * 注意),而即使假冒行為是基於模仿商標,有關商標亦未必需要是註冊商標。所以,雖然未經註冊的商標不受商標條例保護,但這類商標仍可以根據普通法獲得保護,不受假冒侵犯。另一方面,註冊商標就可受商標條例保護,同時亦受普通法中有關假冒的法律保障。

(*注意:版權同樣亦可以就假冒而受普通法保護。但相比控告別人假冒,如果作品的版權能夠確立,版權擁有人根據《版權條例》去提出訴訟會更為容易,因為版權法沒有要求須證明商譽之存在。)

要成功控告另一方假冒,原告人必須確立以下三點:

原告人就自己的貨品或服務享有商譽或名譽(例如有關的貨品 / 服務已為公眾所認識);
被告人已作出虛假陳述,引致或很可能引致公眾相信被告人的貨品或服務,就是原告人的貨品或服務;及
原告人因此蒙受或很可能蒙受損失(通常是生意損失)。
就假冒作出的法律行動,屬於民事訴訟。受害人可獲得的補償或補救方式(就不同的法庭命令)如下:

賠償;
禁制令(一種法庭命令,用以禁止侵權者繼續售賣有關產品);
交出侵權產品;及
交出從有關侵權產品獲得的利潤。
就假冒而提出的法律行動涉及複雜的法律爭議。建議閣下在沒有取得適當的法律意見前,不要隨便控告他人假冒。

子爵府

低BS

大宅

teaspoon 發表於 19-1-17 08:45

放條蕉係路到跌人一鑊,乘虛而入,仲大大聲話你無睇路,跟 ...

well said. 毫無道德水平。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 00:19
張卡已到手,是會剪卡的。
但真是浪費我時間。

未確認吧?確認左神秘人就有分呀

琥珀宮

-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 12:57
http://www.clic.org.hk/tc/topics/intellectualProperty/passing_off/

呢個case,我覺得並唔算假冒,因為條link係DBS整比個推薦人,比佢推薦既人,用呢條link申請信用卡,條link 無假冒任何野,無任何侵權,版面亦應有晒t&c!

條link係你自己search 出黎再click入去,只可以話係你自己誤會,雖然我都同意係容易令人誤會!
其實經一事長一智,無謂為咁少錢而令自己唔開心,我唔覺得投訴會成立,只會令你多一件未了既事,延長唔開心時間

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Poyau 發表於 19-1-17 12:19

啲link/網頁係dbs同人合作用dbs名出

你d link係google search出來嗎?你開到?但我全部都開唔到喎...不過算啦樓主,無謂為咗少少錢而唔開心,但提醒到大家小心google search d link都好既

男爵府

木土土 發表於 19-1-17 13:27
呢個case,我覺得並唔算假冒,因為條link係DBS整比個推薦人,比佢推薦既人,用呢條link申請信用卡,條link ...

謝謝你的意見.
其實我唔係在意果丁丁錢.
只係問呢間公司係咪允許別人在廣告上使用家被誤導.
OFFER 設計有冇問題等等.
至於呢張卡, 老公新果張同我用開果張, 一定會剪的.
對呢間公司冇信心.

wcpcelia    發表於 19-1-17 15:16

男爵府

cindy618 發表於 19-1-17 13:24
未確認吧?確認左神秘人就有分呀

未確認的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 13:47
未確認的

咁都算好啲,你個post都有提醒作用

珍珠宮

-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 13:46
謝謝你的意見.
其實我唔係在意果丁丁錢.
只係問呢間公司係咪允許別人在廣告上使用家被誤導.

我唔會覺得任何一間銀行會允許用家咁做。
至於點解,你向銀行反映係好事,等銀行查。分分鐘你幫咗間銀行都未定。

男爵府

木土土 發表於 19-1-17 13:27
呢個case,我覺得並唔算假冒,因為條link係DBS整比個推薦人,比佢推薦既人,用呢條link申請信用卡,條link ...

講多一句,
我最嬲係, 我唔識所謂介紹人.
我一打開就係果條LINK,
佢地都唔去查,
只是覺得"sorry, 幫你唔到"
好彩我上BK問下,
否則不明不白.

JD930    發表於 19-1-17 14:14

珍珠宮

睇返樓主32樓張相,search bar出DBS Bank Ltd.

我在google search入, 出dbs.com.hk。香港dbs係有Hong Kong兩字登記的。樓主會不會入咗假網

男爵府

放條蕉係路到跌人一鑊,乘虛而入,仲大大聲話你無睇路,跟 ...

算數。大家有各自說數。
謝謝你

男爵府

-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 14:20
算數。大家有各自說數。
謝謝你

支持你。你積分回贈係唔自願情況下,被誤導損失。
你唔識對方。

子爵府

你講得好岩呀

原來真係有d人可以覺得冇問題
難怪咁多人落依d廣告裝人啦

樓主出依個post好好呀
希望唔會再有受害者

寶石宮

2023年兔年勳章

hfl2000 發表於 19-1-17 13:39
你d link係google search出來嗎?你開到?但我全部都開唔到喎...不過算啦樓主,無謂為咗少少錢 ...

唔好意思 怕有人誤入中伏
專登係dbs同.com之間加咗個空位
有啲link個尾睇到係艇仔 但有啲就...

首頁

尾頁

跳至