多謝各位, 關於「古天樂信用卡」我已正式作出投訴。有結果

sasa0208
|
-Johnnywalker- 發表於 19-1-16 23:21
真係絕對冇經任何link,
我自己在官網發現呢個推廣的。
若我在其他地方已知,

由你第一個search已經係人地個ref黎,你睇真d
我都係見上面咁講再睇真d
-Johnnywalker-
|
Poyau 發表於 19-1-17 12:19

啲link/網頁係dbs同人合作用dbs名出

謝謝你.
|
sasa0208 發表於 19-1-17 12:37
由你第一個search已經係人地個ref黎,你睇真d
我都係見上面咁講再睇真d
...

我昨晚呢度JM已破解咗來龍去脈
yuyu.c
|
其實最安全方法係DBS登入 DSB Omni, 再係入面share link 出嚟申請.
|
http://www.clic.org.hk/tc/topics ... operty/passing_off/

VI. 假冒 (涉及公司商譽)
假冒是關於商人可有權維護其生意商譽,而展開法律行動。這種權利並非由任何法例條文賦予,而是根據普通法而得到的權利。當一名商人非法地向其他人作出虛假陳述(誤導)自己的貨品或服務,就是其他商人的貨品或服務,這便會構成假冒 。商人的虛假陳述,一般是以下述方式作出:

模仿其他商人的商標或品牌;
模仿其他商人的貿易商號或個人名字;
模仿其他商人的貨品包裝、標籤或式樣;
模仿其他商人創造的虛構故事角色。
其他有關假冒的常見虛假陳述形式還包括:

一名商人就一項涉及其他商人貨品的訂單,提供自己的貨品;
一名商人假扮是另一名商人的代理人或經銷人;
一名商人虛假地表示,其貨品或服務已獲第三者(通常是出名的商人)批註;
一名商人虛假地表示另一名商人的貨品或服務,就是其本人的貨品或服務(通常稱為「逆向假冒」)。
以上項目並未涵蓋所有假冒行為。針對假冒的法律會不斷發展,以打擊新穎的虛假陳述。可以清楚知道的是,就假冒所進行的法律行動,並不只限於模仿商標( * 注意),而即使假冒行為是基於模仿商標,有關商標亦未必需要是註冊商標。所以,雖然未經註冊的商標不受商標條例保護,但這類商標仍可以根據普通法獲得保護,不受假冒侵犯。另一方面,註冊商標就可受商標條例保護,同時亦受普通法中有關假冒的法律保障。

(*注意:版權同樣亦可以就假冒而受普通法保護。但相比控告別人假冒,如果作品的版權能夠確立,版權擁有人根據《版權條例》去提出訴訟會更為容易,因為版權法沒有要求須證明商譽之存在。)

要成功控告另一方假冒,原告人必須確立以下三點:

原告人就自己的貨品或服務享有商譽或名譽(例如有關的貨品 / 服務已為公眾所認識);
被告人已作出虛假陳述,引致或很可能引致公眾相信被告人的貨品或服務,就是原告人的貨品或服務;及
原告人因此蒙受或很可能蒙受損失(通常是生意損失)。
就假冒作出的法律行動,屬於民事訴訟。受害人可獲得的補償或補救方式(就不同的法庭命令)如下:

賠償;
禁制令(一種法庭命令,用以禁止侵權者繼續售賣有關產品);
交出侵權產品;及
交出從有關侵權產品獲得的利潤。
就假冒而提出的法律行動涉及複雜的法律爭議。建議閣下在沒有取得適當的法律意見前,不要隨便控告他人假冒。
Msolivialeung
|
低BS
Suncloud
|
teaspoon 發表於 19-1-17 08:45

放條蕉係路到跌人一鑊,乘虛而入,仲大大聲話你無睇路,跟 ...

well said. 毫無道德水平。
cindy618
|
-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 00:19
張卡已到手,是會剪卡的。
但真是浪費我時間。

未確認吧?確認左神秘人就有分呀
木土土
|
-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 12:57
http://www.clic.org.hk/tc/topics/intellectualProperty/passing_off/

呢個case,我覺得並唔算假冒,因為條link係DBS整比個推薦人,比佢推薦既人,用呢條link申請信用卡,條link 無假冒任何野,無任何侵權,版面亦應有晒t&c!

條link係你自己search 出黎再click入去,只可以話係你自己誤會,雖然我都同意係容易令人誤會!
其實經一事長一智,無謂為咁少錢而令自己唔開心,我唔覺得投訴會成立,只會令你多一件未了既事,延長唔開心時間
hfl2000
|
Poyau 發表於 19-1-17 12:19

啲link/網頁係dbs同人合作用dbs名出

你d link係google search出來嗎?你開到?但我全部都開唔到喎...不過算啦樓主,無謂為咗少少錢而唔開心,但提醒到大家小心google search d link都好既
|
木土土 發表於 19-1-17 13:27
呢個case,我覺得並唔算假冒,因為條link係DBS整比個推薦人,比佢推薦既人,用呢條link申請信用卡,條link ...

謝謝你的意見.
其實我唔係在意果丁丁錢.
只係問呢間公司係咪允許別人在廣告上使用家被誤導.
OFFER 設計有冇問題等等.
至於呢張卡, 老公新果張同我用開果張, 一定會剪的.
對呢間公司冇信心.
wcpcelia    發表於 19-1-17 15:16
|
cindy618 發表於 19-1-17 13:24
未確認吧?確認左神秘人就有分呀

未確認的

cindy618
|
-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 13:47
未確認的

咁都算好啲,你個post都有提醒作用
白毛毛
|
-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 13:46
謝謝你的意見.
其實我唔係在意果丁丁錢.
只係問呢間公司係咪允許別人在廣告上使用家被誤導.

我唔會覺得任何一間銀行會允許用家咁做。
至於點解,你向銀行反映係好事,等銀行查。分分鐘你幫咗間銀行都未定。
|
木土土 發表於 19-1-17 13:27
呢個case,我覺得並唔算假冒,因為條link係DBS整比個推薦人,比佢推薦既人,用呢條link申請信用卡,條link ...

講多一句,
我最嬲係, 我唔識所謂介紹人.
我一打開就係果條LINK,
佢地都唔去查,
只是覺得"sorry, 幫你唔到"
好彩我上BK問下,
否則不明不白.
JD930    發表於 19-1-17 14:14
白毛毛
|
睇返樓主32樓張相,search bar出DBS Bank Ltd.

我在google search入, 出dbs.com.hk。香港dbs係有Hong Kong兩字登記的。樓主會不會入咗假網
|

放條蕉係路到跌人一鑊,乘虛而入,仲大大聲話你無睇路,跟 ...

算數。大家有各自說數。
謝謝你
teaspoon
|
-Johnnywalker- 發表於 19-1-17 14:20
算數。大家有各自說數。
謝謝你

支持你。你積分回贈係唔自願情況下,被誤導損失。
你唔識對方。
妹妹貓咪
|

你講得好岩呀

原來真係有d人可以覺得冇問題
難怪咁多人落依d廣告裝人啦

樓主出依個post好好呀
希望唔會再有受害者
Poyau
|
hfl2000 發表於 19-1-17 13:39
你d link係google search出來嗎?你開到?但我全部都開唔到喎...不過算啦樓主,無謂為咗少少錢 ...

唔好意思 怕有人誤入中伏
專登係dbs同.com之間加咗個空位
有啲link個尾睇到係艇仔 但有啲就...