自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日同舅母飲茶, 講左佢既退休計劃比我聽, 佢同我講果陣, 我都覺得無乜野, 但返黎細心諗下, 好似有d猛猛緊咁? 我本身計數唔叻, 請各jm指教一下

先交代下背景, 舅父舅母大約50歲, 無仔女, 舅父因為某d原因唔能夠工作, 舅母做freelance, 一個月大約搵3萬蚊(有報稅但無供mpf), 自住物業係舅父名(已供滿, 現價大約$800萬), 兩夫婦合共有$350萬現金, $50萬股票, 無其他資產

舅母想襯而家仲有報稅, 喺大埔買間$600萬樓下既樓自住,而家住緊果度就搵人執返靚dd出租比人, 用舊居租金收入黎供大埔樓, 自己就退休

--------------------------------
唔夠位, 請睇埋樓下, 謝謝

男爵府

回覆樓主:

咁即係大約比$300萬首期, 月供大約$13,000, 舊居應該收到$18,000-20,000租, 就咁睇好似都無問題, 但舅母諗住搬左入大埔就退休, 咁租金收入除左用黎供樓, 就包埋生活費, 諗到呢度我就覺得猛猛緊喇

我c6話, 搬左入大埔, 舊居賣左佢, 買哂公用收息股仲好啦

jm你地覺得呢?

珍珠宮

好奇一問,你舅母同意你放佢case上網問嘛?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

交埋水電煤差餉地租所剩無幾 點生活

男爵府

終極熊貓 發表於 19-1-16 22:57
好奇一問,你舅母同意你放佢case上網問嘛?

多謝你提醒, 一睇到你既回覆, 我即刻打比舅母問, 佢話ok, 唔出名就可以, 謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章

Snoopy_Mom 發表於 19-1-16 23:11
多謝你提醒, 一睇到你既回覆, 我即刻打比舅母問, 佢話ok, 唔出名就可以, 謝謝
...

你舅父有冇仔女?

睇你show 出嚟D 數, 孟孟緊.

freelance 有3萬收入, 點解唔做呀?50歲仲後生.

子爵府

旨意曬租金收入做生活費唔可靠喎點知會遇到咩衰客㗎、拖你三五七年租就煩死、乾脆大屋換細屋現金在手仲實際

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-1-16 23:21
你舅父有冇仔女?

睇你show 出嚟D 數, 孟孟緊.

無仔女,
舅母話對眼開始差, 想做都做唔黎

男爵府

Snoopy_Mom 發表於 19-1-16 22:47
咁即係大約比$300萬首期, 月供大約$13,000, 舊居應該收到$18,000-20,000租, 就咁睇好似都無問題, 但舅母諗 ...

唔贊同呀
因為佢打算一搬入大埔就退休,
而手頭上只持50萬cash+50萬股票,
而大埔樓的按揭仲有300萬,
股市同樓市都係可升可跌,
舊居無人租時,要動用老本去供,
到時退休人士個心理會好無安全感架,
建議佢full pay 300萬樓下細價樓/舊村屋,
舊居出租每年有20萬租金,
股票買收息股,每年有3萬股息,
扣除雜費20萬,兩個人洗,無問題,而且風險細好多
(小師奶既意見,比你參考下)

公爵府

Snoopy_Mom 發表於 19-1-16 22:46
今日同舅母飲茶, 講左佢既退休計劃比我聽, 佢同我講果陣, 我都覺得無乜野, 但返黎細心諗下, 好似有d猛猛緊 ...

不如把舊居出租,再用10000蚊租住村屋,剩余做為生活費。

子爵府

回覆 美之選468 的帖子

男爵府

美之選468 發表於 19-1-16 23:30
不如把舊居出租,再用10000蚊租住村屋,剩余做為生活費。

咁都幾好

男爵府

淳熙媽咪 發表於 19-1-16 23:27

唔贊同呀

謝謝你既意見

300萬樓下既樓應該唔得,
雖然只得2個人, 但養左6隻貓,
舅母話佢有睇過, 600萬樓下d樓都係得4百尺, 佢都覺得細, 不過無辦法, 再細佢話舅父接受不了

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會買多層,然後一層收租,到供完正式退休,收租既租金做生活費

伯爵府

章太郎 發表於 19-1-16 23:39

同意, 做乜一定要買樓縳死自己洗費... .又無仔女, 咁多樓都無人繼承啦... 又唔係fu ...

又係wor!其實都冇乜必要要買多層樓吖!

公爵府

2個人换間细D 嘅屋,
剩餘一半買股票收息,

珊瑚宮

畀面勳章

章太郎 發表於 19-1-16 23:39

同意, 做乜一定要買樓縳死自己洗費... .又無仔女, 咁多樓都無人繼承啦... 又唔係fu ...

同意,無兒無女唔需要特登買多層樓。

tsung    發表於 19-1-18 20:07

伯爵府

回覆樓主:

真係賣左佢換間平少少好過,拎一部份放係銀行做定期,再用現金過活加埋啲穩陣股收下息。用晒現金買另一間靠收租未必夠生活。租樓比人都有一定风險睇下好唔好彩。如果佢仍然有1-2萬收入,我都覺得買多間住同收租係ok

大宅

回覆樓主:

如果佢肯做到60歲
可以多一層

如果唔係有乜風險要使多d
買600萬樓無freelance收入佢會入不敷支
300首期另外28萬稅等雜費,只剩20萬cash,50萬股票
供25年,13000一個月
收租18000一個月,5000蚊一個月邊夠使

如果大小維修,或退租空窗期,你搵乜供樓
300萬,可能分散去債卷,股票,定期
其實都可能夠退休

咁辛苦,其實死左2層樓可以留比邊個?
沒有仔女,最後逆按揭都仲得

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

即係800+350+50, 有1200萬資產
想退休唔洗供就賣舊居, full paid一間600 自住,再full paid一間400-500萬 租比人,應該收到12000 租作生活費, 咁仲有100 萬cash另加50股票係手邊以備不時之需

首頁

尾頁

跳至