自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jasball 發表於 19-1-17 00:03
如果佢肯做到60歲
可以多一層

寶石宮

2023年兔年勳章

jandk 發表於 19-1-17 00:04
即係800+350+50, 有1200萬資產
想退休唔洗供就賣舊居, full paid一間600 自住,再full paid一間400-500萬 ...

這個做法可考慮

大宅

jandk 發表於 19-1-17 00:04
即係800+350+50, 有1200萬資產
想退休唔洗供就賣舊居, full paid一間600 自住,再full paid一間400-500萬 ...

其中一層仲可以做逆按揭,仲多d錢洗

寶石宮

回覆樓主:

唔會買多層樓

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實收租扣左差嚮管理費稅個d,你預一年只有10個月架咋,如果撞正個客兩年就走,加埋agent fee 同走左做清潔油下油,其實吾係收好多。現在買樓回報低,真係除非留比細路,否則真係吾值。

琥珀宮

Snoopy_Mom 發表於 19-1-16 22:46
今日同舅母飲茶, 講左佢既退休計劃比我聽, 佢同我講果陣, 我都覺得無乜野, 但返黎細心諗下, 好似有d猛猛緊 ...

有無check 過若做逆按揭每月收幾錢?

買多層,純靠收租供樓,太risky,預著租霸或死人凶宅,就真係C得

將積蓄買股票:銀行、地產、公用股,股息唔差,加埋逆按揭,一個月起碼兩萬收入啦!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會諗買多層, 反正冇仔女唔駛留層樓比佢地

有幾百萬現金係手, 層樓又唔駛供, 講真退休真係好輕鬆喎, 等遲啲真係洗到咁上下可以搞逆按揭啦

Mnbvcxdsa    發表於 19-1-17 21:37

民房

樓宇買賣需很高手續費,而且不能100%確保不遇上租霸及有空租期,還要維修保養,同意你先生的意見,分散買入公用股收租更有保障。

水晶宮

回覆樓主:

夠啦

侯爵府

300萬首期

300萬按揭,有冇計清楚借唔借到,要過到壓力測試,同埋已經50歲,年期未必可以做30年。

公爵府

TMC3012 發表於 19-1-17 19:20
唔會諗買多層, 反正冇仔女唔駛留層樓比佢地

有幾百萬現金係手, 層樓又唔駛供, 講真退休真係好輕鬆喎, ...

同意,買賣又要比厘印agent律師,費事搵錢嚟嘥啦。當佢一年35萬洗費,350都夠用10年啦,咪10年後先逆按囉,又食多20年

公爵府

2024年龍年勳章

即係兩個人有千二萬資產,唔大使,好 down to earth 既生活,都夠既。同意樓上講,再買樓太勉強。可投資工用股收息,同埋做份part time.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

買車位full pay.
不過真係冇必要買樓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無仔女做乜咁買多層

而家果度賣左佢,手上有1100萬,用600買仲有500淨,慢慢滅到老,老左仲有生果金

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

仲有手上有500,可以做定期,而家2厘幾,一個月收成萬蚊,好過又入多層樓,責死曬d資金風險太高,有咩事要用,老左要醫病到時急用錢要賤賣,得不償失

伯爵府

回覆樓主

呢個年紀梗係留cash ! 點知之後有什麼緊急應變,到時壓價賣樓?買多間太冒險,現金流咁緊,租唔出/玩野租客等等要計入之內。

伯爵府

Snoopy_Mom 發表於 19-1-16 22:46
今日同舅母飲茶, 講左佢既退休計劃比我聽, 佢同我講果陣, 我都覺得無乜野, 但返黎細心諗下, 好似有d猛猛緊 ...
住緊層樓租出去, 去大灣區百零萬已可買到好靚, 有租收, 有現金, 生活可以好悠遊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

租金收入減供款约5000~7000.

仲會加息

租客可拖租或直頭唔交。兩年约後唔續约,掉空兩月及付半個月佣俾代理放租,又要執靚間屋(如油漆)。

佢地只剩50萬現金,未扣新屋裝修費(細屋都六位數字)。仲有50萬股票。

當每月有5千剩,要交管理費水電煤費,食物一個月自己煮都约2千。未計医药费。

真係好mun,不如你舅母遲d先退休,樓可照買照租出,但儲多幾年錢才退休吧。

珍珠宮

章太郎 發表於 19-1-16 23:39
回覆 美之選468 的帖子

同意, 做乜一定要買樓縳死自己洗費... .又無仔女, 咁多樓都無人繼承啦... 又唔係fu ...

X2

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

人老左就唔想每一兩年搬一次。業主亦怕租俾60以上退休人仕。一來怕老人家仙遊,二來冇得上公司追租。有些老人家退休有一大筆錢,但唔識投資,蝕到入肉就唔交租。

所以,長者想租屋唔易。業主有得揀租客都揀後生有工作收入的租客先。

他們可以換間细樓,賣樓後的現金,一部分買蓝寿收息股8,一部份做定期。洗晒前仲可以可做逆按揭。

首頁

尾頁

跳至