懷孕中, 中左甲型

mrsjoeyflower
|
中左甲型,又唔退燒,一直發燒38點幾、好驚影響呀b, 食特敏福又驚對佢有影响。好矛盾。
請問各位有冇好似我咁,咁唔好彩。你地最后有冇食特敏福,同個病有冇影向亞b ?
担心中!
SCherryKoS
|
mrsjoeyflower 發表於 19-1-16 23:02
中左甲型,又唔退燒,一直發燒38點幾、好驚影響呀b, 食特敏福又驚對佢有影响。好矛盾。
請問各位有冇好似我 ...

e生知你情況架應該
Starryfion
|
mrsjoeyflower 發表於 19-1-16 23:02

我陀細仔時中過
醫生開了特敏福俾我
仲講了無醫學文獻證明對孕婦有無影響
所以最後我怕同無食
燒了幾日就退燒

但其實都危險
太高燒對媽媽同BB都唔好
所以問下醫生嘅意見最好
KILW
|

我婦產科醫生話唔食得特敏福,安排左我入院吊鹽水、食抗生素,panadol,加其他舒緩下不適嘅藥物。
不過見有其他媽媽有食,唔知係週數定咩去決定食唔食得。
Zoeannike
|

30周中左,高燒入院(之後醫生講返我入院果陣維生指數係4,如果5已經要入icu) 婦產科醫生叫我食,之後都再有問過私家產科醫生,佢話中左既話就算細周數都要食,同埋我中果陣bb已成型,所以冇乜影響

November_bbcc
|
我上上星期都中左,我果陣30週。醫生話無必要可以唔食,有退到燒就得。最緊要睇自己精神狀況。
hoganbaby
|

如果醫生開嘅,應該無問題
haha748494
|
好好配合醫生,醫生可以開得,你就放心服用,希望你快D康復。
pp318pp318
|
回覆 mrsjoeyflower 的帖子

21周,中咗,高燒40度,醫生叫我食特敏福 & panadol, 唔食仲危險
希望你快d好返
|
pp318pp318 發表於 19-1-17 20:45

21周,中咗,高燒40度,醫生叫我食特敏福 & panadol, 唔食仲危險

係呀,唔退燒又驚,食又驚! thanks for your reply
|
haha748494 發表於 19-1-17 14:48
好好配合醫生,醫生可以開得,你就放心服用,希望你快D康復。

Thanks a ! 最未我都照食因爲我唔退燒
|
November_bbcc 發表於 19-1-17 08:33
我上上星期都中左,我果陣30週。醫生話無必要可以唔食,有退到燒就得。最緊要睇自己精神狀況。
...

如果無燒我都唔食,但又唔退又暈又成。最未食左
|
Zoeannike 發表於 19-1-17 08:11
30周中左,高燒入院(之後醫生講返我入院果陣維生指數係4,如果5已經要入icu) 婦產科醫生叫我食,之後都再有 ...

我好早,希望唔好影响到(emoji)
November_bbcc
|
mrsjoeyflower 發表於 19-1-17 21:32
如果無燒我都唔食,但又唔退又暈又成。最未食左

因為我見一食要5日無得停。所以最後無食
pp318pp318
|

醫生話最緊要留意有冇氣喘,否則好易變肺炎