自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實有時食/唔食真係人生交叉點, 或者睇下病得有幾嚴重/辛苦羅, 不過頂得順的話都唔想自己/仔女食抗生素, 始終擔心食得多將來有抗藥性, 真係有大鑊野時食乜都無得醫.
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

回覆樓主:

我想講,2014年我個女差半個月就夠2歲果陣,中左甲型流感入左聯合醫院,結果醫生都係唔會開特敏福比佢,因為話佢太細個頭靠自己抵抗力去打低細菌,結果最後燒足一個星期!

男爵府

Jessy 發表於 19-1-17 23:13
可能係因為食左特敏福腳痛, 朋友個女食左手腳痛得很厲害.

我小朋友中時都有腳痛,我初頭都以為關特敏福事,之後朋友個小朋友無食特敏福都有痛,大家上網search下,原來係流感引起。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Jessy 發表於 19-1-17 23:13
可能係因為食左特敏福腳痛, 朋友個女食左手腳痛得很厲害.

係呀,我個陣要keep住食panadol黎止痛,幸好我仔沒有,只係得我係咁。
醫生又唔同我講過了48小時冇效用,如果我知既話,我唔食啦 ! (當時我有同醫生講,我病了幾日架喇)

珍珠宮

2024年龍年勳章

小朋友同長期病患長者,我覺得應該食,駁唔過。

大宅

我囡中左甲型,今日第七日,無食特敏福,仲係有高燒
有成39.9度,仲未搵到原因佢做咩燒得咁厲害,見到佢覺得好慘同辛苦!

子爵府

noellau0220 發表於 19-1-18 07:57
我囡中左甲型,今日第七日,無食特敏福,仲係有高燒
有成39.9度,仲未搵到原因佢做咩燒得咁厲害,見到佢覺 ...

點解唔食呀!仲咁高燒,我女過左48小時食都有效,之後有併發症支氣管炎,再食抗生素先清到。

珍珠宮

小肥肥七號 發表於 19-1-16 23:54
我 , 大肚個陣中左都冇食

七號!!!!好耐無見呀 呢幾日成日諗起你,果然思想係有力量嘅
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

catiou627 發表於 19-1-18 08:19
點解唔食呀!仲咁高燒,我女過左48小時食都有效,之後有併發症支氣管炎,再食抗生素先清到。
...

我囝4歲都仲左...我都爭扎左一段時間食吾食,因見到D燒食退燒藥都無用,所以比佢食特做福,食左一次之後第二日就已經退左燒,成個人都精神番,其實真係好睇小朋友當時情況去決定,流感既併發症真係唔好看輕。

公爵府

回覆樓主:

發燒好平常唔得人驚,最怕流感引致其他併發症又腦炎又心臟病,每隔幾日睇新聞都有人死,其實我唔了解,點解有人病死,有人休息兩日就好返?
如果食左可能會一世腳痛,或者可能死,我一定揀前者

子爵府

emimi 發表於 19-1-18 09:09
發燒好平常唔得人驚,最怕流感引致其他併發症又腦炎又心臟病,每隔幾日睇新聞都有人死,其實我唔了解,點解 ...
係, 特別係小朋友, 我完全唔敢搏, 尤其睇見新聞d併發症.

大宅

回覆 catiou627 的帖子

最後第七日都俾佢食

侯爵府

畀面勳章

zayma 發表於 19-1-18 05:56
我小朋友中時都有腳痛,我初頭都以為關特敏福事,之後朋友個小朋友無食特敏福都有痛,大家上網search下, ...

係,醫生都話流感係有機會腳痛。
我仔病到腳痛落唔到床真係第一次見,嚇到我都唔敢比佢出院住

珍珠宮

王國教室勳章

中過,無食。
其實香港較少報導特敏福side effects 同risk...大家一定要上網睇!

公爵府

好媽媽勳章

我女上年中甲型燒到第四日入院先驗,醫生話都燒左咁多日唔使食靠自己打

水晶宮

貓頭雀 發表於 19-1-18 08:25
七號!!!!好耐無見呀 呢幾日成日諗起你,果然思想係有力量嘅 :funny ...

我間唔中有上黎啊, 不過好少留言 生完小朋友好忙啊

男爵府

回覆樓主:

我試過自己食晒成個療程都發燒,最終要食抗生素先退燒,所以特敏福唔係一定阻止到併發症發生

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至