有無人中咗甲型流感病毒唔食特敏福?

小華子
|
b一歲時甲流,即刻食,第二日就無事,第三日直情叫你出院。
暫時都無乜副作用。
食唔食好睇身體同年齡,如果我b1歲,我寧願俾佢食。如果20多歲,我未必會食。
ckfamily
|
如果係大人,就唔會食

如果係小朋友,家長真係人生交义點,食咗,又驚有副作用,怕既唔係身體唔舒服既副作用,怕既係對個腦,精神,情緒上既副作用,呢d可以唔係即時出現

如果唔比小朋友食,又驚有拼發症,情況可以好嚴重
qqlun
|
小朋友中左,醫生有開特敏福,但我無俾佢食,反覆一直低燒6-7日,其間食退燒藥水普通藥水~
靚靚太
|
我女2歲食左3次特敏福, 全身出紅疹懷疑過敏, 停左藥, 自己退燒好番
馬爾太
|
當然得。反正過咗頭48小時食咗都冇用。
爸爸豬
|
41009022009 發表於 19-1-16 23:42
我小朋友上星期中左普通流感。
睇E生。E生話食退燒藥休息多D就可以。
萬一唔退燒。就入院做快測。吩咐我就 ...

我嗰個醫生都這樣說
是是但但
|
happy33 發表於 19-1-16 23:11
中咗甲型流感,父母說不給小朋友食特敏福,要特自己抵抗能力打死隻菌。
甘都得?

上年年頭我同仔仔, 老公都中了甲型流感, 當時都有食特敏福。
我仔沒有副作用, 食完好快退燒, 加好快變返精神。
不過我可能過了48HRS 之後才食, 所以病了好耐。
病好了, 有一段時期D骨都痛到不得了, 我唔知點解會咁, 問醫生, 佢話應該唔關特敏福事。
但我真的怕怕了。

之後上年10月, 我仔再次病了, 病徵好似流感。
但因去回相熟醫生度睇, 那裡沒有流感TEST。
而我仔都算精神, 所以我沒有同佢再去其他醫務所做TEST。
那個星期佢不斷反覆發燒, 但唔算好高, 通常都係耳探38.X ~ 39.X 。
一直食藥, 多喝水同睡。大約5-6天, 佢好返了。

其實食特敏福, 應該可以好得快D。
不過, 年頭食了一次, 真係唔想佢再食。始終怕食得多, 唔係咁好。
anpanmenbaby
|
Mnopq1 發表於 19-1-17 03:48
但食開左個頭係咪就要食晒?

係,一個療程來。
0q.cathy
|
之前小朋友發燒,第一日睇家庭醫生普通退燒藥,燒左兩日覺得吾對路,第三日去急症室,醫生check完照埋肺,話應該流感,不過已經三日,一般燒五-七日,現在先食特敏福吾好,吾建議都係叫照食退燒藥加休息,到第五日晚真係自己退左燒就好返了。
littlemilky
|
ctsang 發表於 19-1-16 23:24
我全家中過,都只係食退燒藥。

Same. 我有做快速測試,但決定靠自己打仗
mysterious22
|
我女中過,當時得4,5個月大,入左院醫生話佢太細個,除左退燒藥唔會開其他藥俾佢食,最後燒左三日終於自己好返
jimliu713
|
小朋友中左, 食左一次但即刻嘔晒出嚟, 等如冇食過, 之後竟然退燒, 我就冇再俾佢食。
starrymama
|
maikita 發表於 19-1-16 23:35
如果我無記錯,外國醫學界好似對使用特敏福既意見都有爭議,因為用藥同唔用藥既分別唔係特別大。基本上我 ...
因為個邊有病可以訓, 香港人係有病都重要關住返工, 做功課, 咁當然不理後果, 只想快d好返.

starrymama
|
happy33 發表於 19-1-16 23:21
點解唔食呢?這個菌高燒食退燒藥是退不了。是否直得博?隻菌上腦會死人
...
可以唔食, 身體夠強同多休息
二小姐
|
我無食,因為第三日先睇醫生,過左48小時食來都無用
catiou627
|
馬爾太 發表於 19-1-17 09:32
當然得。反正過咗頭48小時食咗都冇用。

我女過左,食係有用。
Poyau
|
醫生講不一要食
water524
|
睇情況決定,多數唔比小朋友食,我女上次中左都冇比佢食特敏福,我净係比退燒藥同維他命丸佢食,燒左一兩日好返,不過預防勝於治療,平時打好個底好緊要!
Jessy
|
anpanmenbaby 發表於 19-1-17 03:33
上年我仔中過甲型流感,入左政府醫院,當時醫生同我解釋過,食唔食特敏福,係可以自己揀,食特感福會快半日 ...

可能係因為食左特敏福腳痛, 朋友個女食左手腳痛得很厲害.
Jessy
|
是是但但 發表於 19-1-17 09:51
上年年頭我同仔仔, 老公都中了甲型流感, 當時都有食特敏福。
我仔沒有副作用, 食完好快退燒, 加好快變返精 ...

我覺得有關, 朋友個女食左就係手/腳痛, 每個人身體都唔同, 總有人食左無反應, 或者食左但各有不同反應.