你哋係隨遇而安的人,還是好有 planning 乜都要掌握的人?

小星星1
|
如題
soulsoulsoul
|
我係隨遇而安嘅人,平時好小諗野,生活過得簡單快樂
小可愛11
|
小星星1 發表於 19-1-16 23:42
如題

我係有 planning 得來,但又會隨遇而安。
總之唔係佛系門生,但又唔會執著而行。
rainbowchuuu3    發表於 19-1-17 18:42
capricornbb    發表於 19-1-17 00:41
小星星1
|
soulsoulsoul 發表於 19-1-17 00:04
我係隨遇而安嘅人,平時好小諗野,生活過得簡單快樂

我想學你
即是係咪唔會特別去強求什麼?
其實我也想改變一下自己去令自己冇咁執著
小星星1
|
小可愛11 發表於 19-1-17 00:06
我係有 planning 得來,但又會隨遇而安。
總之唔係佛系門生,但又唔會執著而行。
...

你可能懂得取平衡點,很好啊
wcpcelia    發表於 19-1-17 11:24
小可愛11
|
小星星1 發表於 19-1-17 00:19
你可能懂得取平衡點,很好啊

咁呢樣嘢係性格同閲歷得返來。

caryfox
|
婚前:我係隨遇而安嘅人,

由結婚開始:就變得好有planning咩事都要掌握的人,

但是⋯⋯事與願違,人也愈來愈不安。
直到到兒子出世到成長的一段時間,我覺得壓力很大,真是人到瘋癲⋯⋯
唔係你有計劃時間表去做,世上所有事都能配合,結果⋯⋯更不是預期那樣。

現在有D睇化!⋯⋯有D無慾無求,隨風而去,隨水而流⋯⋯

newspaperhang
|
要planning得到安全感,但往往做既野都同plan既結局唔一樣但都會照plan左先,起碼個心會定左先
wcpcelia    發表於 19-1-17 11:25
capricornbb    發表於 19-1-17 00:43
capricornbb    發表於 19-1-17 00:43
小星星1
|
caryfox 發表於 19-1-17 00:22
婚前:我係隨遇而安嘅人,

由結婚開始:就變得好有planning咩事都要掌握的人,

我現在狀況就是有點似你之前,而家真的要學識放輕鬆若果唔係,真的命唔長
小星星1
|
小可愛11 發表於 19-1-17 00:21
咁呢樣嘢係性格同閲歷得返來。

good, 睇你應該不大年紀掛
小星星1
|
newspaperhang 發表於 19-1-17 00:35
要planning得到安全感,但往往做既野都同plan既結局唔一樣但都會照plan左先,起碼個心會 ...

MoooVoo
|
newspaperhang 發表於 19-1-17 00:35
要planning得到安全感,但往往做既野都同plan既結局唔一樣但都會照plan左先,起碼個心會 ...

x2 計劃永遠趕不上變化
所以我好佩服啲人話幾多歲要結婚幾多歲要生仔幾多歲要做高層,而又通通都做到,覺得個天好偏心佢而好似特登玩我咁
si_princess_si
|

無planning 會好無安全感,成個人會好亂
canies
|
我係隨遇而安但係都有好多計劃嘅。

隨遇而安唔係解冇計劃,
只係遇到任何突發意外嘅事都能夠處之泰然。
小可愛11
|
canies 發表於 19-1-17 01:16
我係隨遇而安但係都有好多計劃嘅。

隨遇而安唔係解冇計劃,

puppydingo
|
有planning
qee
|
兩樣都有㗎
睇下係咩事
bosch
|
好聽係隨遇而安, 直接講係冇計劃.

不過有時又好有計劃, 只係冇決心去做.
RGmama
|
小星星1 發表於 19-1-16 23:42
如題

我通常都有plan A 同 plan B, plan A 是最想的, plan B 是如果plan A唔得會點做,再唔係plan C 最壞的打算或隨緣....
薯圈
|
我係行動前喜歡做好計劃,行動時會咬緊牙關,好少抱怨。 但對於結果又會隨遇而安。