你哋係隨遇而安的人,還是好有 planning 乜都要掌握的人?

|
小可愛11 發表於 19-1-17 00:06
我係有 planning 得來,但又會隨遇而安。
總之唔係佛系門生,但又唔會執著而行。
...

Tobbyy
|
有planning, 因為極無安全感,唔plan衰左一定埋怨。
caryfox
|
小星星1 發表於 19-1-17 00:35
我現在狀況就是有點似你之前,而家真的要學識放輕鬆若果唔係,真的命唔長
...

你說得對,人生真是要學會這一點。

現在仔也長大,唔到我不放手,
事情的發展方向又出乎預料,又慢慢向好的前進。
又非我之前想像咁差,
如果真是成功,絶對令人喜出望外。
sangria
|
both
心裡大概有個idea then再見步行步
onlam2005
|
係有planning 既人.
最佳準備, 最壞打算.
fionlei88
|
隨遇而安一直都係我座右銘
芒果米池
|
soulsoulsoul 發表於 19-1-17 00:04
我係隨遇而安嘅人,平時好小諗野,生活過得簡單快樂

聽過像你這種嘅人,事情先會圍得順順利利。越係有plan越仡有估算計或嘅,通常都事與願為,好多波節。
傻蛋蛋
|
我覺得有planning有安全感
Perlettec021
|
小星星1 發表於 19-1-16 23:42
如題

由有planning變隨遇而安
Poyau
|
兩者兼備 行事在人 成事在天
pigmei
|
如題

隨遇而安,不喜歡PLANNING, 喜歡好刺激地睇下會否遇到驚喜
金金人
|
我想隨遇而安,無奈人生不得不plan 下

我想好有plan 咁去做,但無奈往往事與願違,唯有隨遇而安

二小姐
|
我係乜都要計劃的人,否則會好唔安心,但計劃往往追唔上轉變

所以唔可以太執著一定要跟住計劃去做,要隨住大環境適時改變計劃
白毛毛
|
Planning係未來式
隨遇而安係進行式同過去式

兩者可以共存。
亦唯有共存,才可以展望未來,活在當下,懂得放下。
Kittymummy
|
我係有一個planning既人,但同時間唔會太執著。
晴雯
|
我,隨遇而安型,其實就係懶,唔鐘意諗野
SARIDON
|
隨遇而安。。無錢又揾唔多。。plan乜鬼都無用
LamLamMummy
|
見步行步
今朝有酒今朝醉
從來唔會諗將來
做乜都冇計劃

worthy
|
如題

我想做有planning嘅人,可惜時不與我。
小可愛11
|
白毛毛 發表於 19-1-17 17:24
Planning係未來式
隨遇而安係進行式同過去式

完全同意