關於接受捐血的安全衛生問題

bks2014
|
香港紅十字會收到捐血後是否要檢驗確認血液安全後才發給各醫院使用?

看新聞當有天災人禍血庫告急,政府呼籲市民捐血,感覺是即捐即用,至于感染愛滋,肝炎及其他疾病的風險暫時不理。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
二世龜
|
香港係有驗左先

不過其實佢只驗某幾種,唔係100%安全
Nbs
|
紅十字有晒成套流程同檢查去檢測安全,不過唔係100%,唔係所以野都check 到,亦絕對無可能即捐即輸。
goat
|
看新聞當有天災人禍血庫告急,政府呼籲市民捐血,感覺是即捐即用

香港邊次天災需要政府呼籲捐血? 從來都係紅十字會呼籲, 香港血庫近廿年都未試過要即捐即輸。
我打咁多唔係想樓主回我, 因為樓主都習慣拋個題出來就走人,
只係唔想引起其他人恐慌
circleda
|
goat 發表於 19-1-17 08:46
香港邊次天災需要政府呼籲捐血? 從來都係紅十字會呼籲, 香港血庫近廿年都未試過要即捐即輸。
我打咁多唔係 ...

呢位樓主好鐘意唔去了解就開鋪批評

李斯特
|
我是受助者,我都驚。
李斯特
|
我是受助者,我都驚
bosch
|
circleda 發表於 19-1-17 08:55
呢位樓主好鐘意唔去了解就開鋪批評

係專登亂嗡。
vivibabyvivi
|
我打咁多唔係 ...

我睇到都打個突,香港幾時有天災叫人捐血?
bks2014
|
我打咁多唔係 ...

你誤會了 我知道香港紅十字會有檢驗的

1樓的配圖及文字第二段是指非洲肯尼亞
goat
|
bks2014 發表於 19-1-17 09:37
你誤會了 我知道香港紅十字會有檢驗的

1樓的配圖及文字第二段是指非洲肯尼亞

新聞都係講緊醫院,又唔關紅十字會事,更唔關政府事wor
Poyau
|
香港會驗