羊奶 VS 牛奶 VS 人奶

maymeibb7
|
有啲人話羊奶好啲,又有啲人話人奶最好,牛奶又話會敏感...究竟邊隻奶先至係BB最好呀?
EstrellaDamm
|
maymeibb7 發表於 19-1-17 10:19
有啲人話羊奶好啲,又有啲人話人奶最好,牛奶又話會敏感...究竟邊隻奶先至係BB最好呀? ...

人當然最好飲人奶。。。

如果情況真係唔容許,就只好揀嬰兒配方奶粉(指畀一歲以下的BB。一歲以上幼兒可直接飲全脂牛奶)。無論用牛奶或羊奶製造嘅配方奶粉,其實只係用到牛奶/羊奶提煉出嚟嘅一啲成分,其餘係人工加落去嘅營養以及填充物、添加劑等,因為牛奶/羊奶本身並唔適宜人類嬰兒飲用。你睇睇奶粉包裝上嘅成分表就會明白。奶粉係死嘅,而人奶係活嘅,而且內容會隨BB健康情況、年紀、天氣情況等等有所更改。人奶亦比其他配方奶冇咁易致敏。至於食一般配方奶會唔會敏感,好睇BB本身。
而我揀餵人奶主要原因好簡單,因為我懶。

木糠布甸狗
|
我覺得人奶係最好,始終都係有多啲天然嘅抗體
GCHK
|
木糠布甸狗 發表於 19-1-17 15:36
我覺得人奶係最好,始終都係有多啲天然嘅抗體

同意,人奶係最好嘅,如果奶量夠係最好
我要做媽媽
|
人奶系最好既,你上 國際母乳協會睇成分喇
RubyYu07
|
當然係人奶最好啦,首先人奶
MrsPerthLiu
|
咁梗係人奶啦

啲嬰兒配方奶粉都標榜話模仿人奶成份去製造啦,當然模仿極都同人奶爭好遠啦
rosasa40
|

人奶好就緊係架啦,不過有d媽咪真係冇咁多奶水,都會用羊奶去代替嘅
maymeibb7
|
rosasa40 發表於 19-1-18 11:49
人奶好就緊係架啦,不過有d媽咪真係冇咁多奶水,都會用羊奶去代替嘅
咁點解唔係用牛奶代替?
rosasa40
|
回覆 maymeibb7 的帖子

因為羊奶裏面嘅成份同母乳有d似,而且比較容易吸收,比起牛奶冇咁容易敏感
bubucheung3
|
我覺得最緊要夾得到bb...我自己試過俾人奶,後尾奶水少左就俾個女飲羊奶,依家佢都好健康佢飲個隻卡洛xx又天然啲,啲羊係係紐西蘭放養,食啲草都健康啲啦,變相啲奶嘅品質都會好啲