在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做緊普通sec, (經驗無咩用因為hea工一份 ),小朋友仲係讀k,今年突然醒覺自己前一遍灰暗,唔知自己仲有幾多年可以响呢間公司 (因為老細都唔知仲有幾多年留响公司,我估頂盡可能1-5年...) 而自己就快都4張
睇見同年紀朋友,一係趁後生已考專業資格,一係已入政府/公營機構,總之就上左岸...
現在好後悔年輕時為興趣無好好舖排前途...
(呢份工個人hea壞左,但因為benefit都算ok所以當湊仔工hea左咁耐),但好怕過多幾年要出去同人爭junior clerical post, 灰爆,我仲要養家的

男爵府

回覆樓主:

我有business degree,諗緊...
1. 自己自修考co sec. 考試,但其實之前考過一排一科都pass唔到放棄左。再register可能連exemption都無埋,passing rate 得1x %,仲要考6-7科,下年仲改埋制。真係唔易,我亦無信心。但平相比master平好多

2. 讀個master in corporate governance。
雖然都唔知收唔收。但真係好貴,差唔多用左我半份cash嘅儲蓄。 而且好怕太demanding, 要上堂,做project考試。 平時仲要湊小朋友做家務。

我並唔aggressive, 亦唔smart, 只係要養家一定要搵返安穩啲嘅前途咋...
希望聽下jm嘅經驗,或者俾啲建議我,或者有無第三個option...
真係無人可以俾我傾訴

別墅

mimokoala 發表於 19-1-17 10:40
我有business degree,諗緊...
1. 自己自修考co sec. 考試,但其實之前考過一排一科都pass唔到放棄左。再re ...

1. 考牌條路唔洗考慮,你都講一科都難合格,要考到保守估計都要4-5年
2.讀MCG較可行,但都多projects要做,都要有付出,但跟著syllabus相信唔難畢業,前提如果你肯付出
但考到牌係咪就可以轉行呢?要睇你決心同機遇,呢樣唔咩人可以答到妳
3.我見有com sec朋友都跳返出去做半政府,如果你真係如你所講咁唔進取同無野心,又唔想太大付出,你可以考慮一下非政府部門或公營機構空缺

男爵府

LapHo 發表於 19-1-17 13:25
1. 考牌條路唔洗考慮,你都講一科都難合格,要考到保守估計都要4-5年
2.讀MCG較可行,但都多projects要做 ...

好多謝你既意見!
其實我並唔係想轉行,只係眼見自己十幾年前嘅degree貶值到白紙一張,經驗又唔值錢,一定要讀返啲野,無論再轉secretary又好找政府工都好張cv都好睇啲...

請問你有無識人讀MCG的經驗?如果係畢到業我都唔介意咁大筆學費
最怕係考試&project一樣harsh...最後畢唔到業。所以想了解多啲去衡量下
仲有個concern..收嘅會唔會好多都係CPA, law background, 而我連經驗都欠,怕做project 連form group 都難

而如果係option1, 我絕對係預左考4-5年,主因係可以office溫書,唔使上堂兼顧到屋企。可惜下年改制我毫無頭緒,同埋又係怕不斷fail再fail...

伯爵府

做緊普通sec, (經驗無咩用因為hea工一份 ),小朋友仲係讀k,今年突然醒覺自己前一遍灰暗,唔知 ...

唔係喎我公司好多秘書都係超過40歲佢哋都唔怕喎,最近請咗過近50歲嘅

別墅

mimokoala 發表於 19-1-17 14:42
好多謝你既意見!
其實我並唔係想轉行,只係眼見自己十幾年前嘅degree貶值到白紙一張,經驗又唔值錢,一定 ...

MCG有聽聞過好多都係會計人,想攞埋個com sec 牌去讀 無聽講legal人會去讀
你如果唔係想轉行,咁考com sec牌或攞個master對你來講都係吃力不討好wor,用你咁多心力/財力去讀com sec老老實實我覺得唔化算的 對你現時事業幫助又唔大
如果想增值自己可以搵d 會計/HR/com sec 實務等等既短期course 讀下我覺得可能仲有幫助

男爵府

alsace0416 發表於 19-1-17 21:15
唔係喎我公司好多秘書都係超過40歲佢哋都唔怕喎,最近請咗過近50歲嘅

可能佢地正正有過人之處又smart~
我就係覺得自己得個過期的學歷加唔值錢的經驗所以要想啲方法增值....

伯爵府

mimokoala 發表於 19-1-18 07:17
可能佢地正正有過人之處又smart~
我就係覺得自己得個過期的學歷加唔值錢的經驗所以要想啲方法增值....
...

或者每個人嘅際遇唔同, 我嗰度後生嘅秘書少啲
你講嗰個Master其實我有朋友讀過唔算真係好大幫助但其實唔係好辛苦
讀嘅人都係想嗰個com sec 牌, 但你有牌冇經驗, 搵工我唔覺得算好大嘅幫助, 比張白紙好啲, 唔使由11/2k 開始 ( 我以前都有考慮過所以有做過啲資料蒐集)
Com sec 要有經驗又有牌又捱得做上市公司先搵得到錢, 你有小朋友要照顧係咪真係可以接受一日返12個鐘? 佢嘅性質同你而家做緊嘅分別應該都幾唔同公司秘書會demanding 好多
咁你

伯爵府

回覆樓主:

唔諗住做辛苦 的com sec , 其實真係唔需要讀這個Master,因為唔會回本嘅, 我個人覺得這個Master比較適合一啲已經係專業嘅人士上去攞公司秘書牌而去讀嘅
如果你唔介意錢又想要多一個學歷咁其實佢係OK嘅,寫出嚟係好睇, 見 sec 時可叫高d

男爵府

alsace0416 發表於 19-1-18 08:00
唔諗住做辛苦 的com sec , 其實真係唔需要讀這個Master,因為唔會回本嘅, 我個人覺得這個Master比較適合一 ...

多謝你嘅意見!
我都知com sec好辛苦(同好悶),因為公司都有com sec dept. 我唔會刻意轉com sec工住...
只係諗住裝備定自己,過幾年我跟開的老細走喇,睇下有無咩dept會收留我咁咋,co sec dept 又好,出去找啲咩工都好,有返些少競爭力

同埋我見大秘書都考晒co sec 試 (n 年前)
比較接近我工作title的進修方向看似係Corp governance /co sec....所以先有咁諗法 ,唔知啱唔啱...

複式洋房

做緊普通sec, (經驗無咩用因為hea工一份 ),小朋友仲係讀k,今年突然醒覺自己前一遍灰暗,唔知 ...

我舊年啱啱係CityU讀完CG course,而家拎咗牌。

你有咩想知可以PM我呀~好樂意幫手。我BB而家兩個半月大,係我讀Year 2時候陀緊,其實都好辛苦先至捱到

男爵府

mimokoala 發表於 19-1-17 14:42
好多謝你既意見!
其實我並唔係想轉行,只係眼見自己十幾年前嘅degree貶值到白紙一張,經驗又唔值錢,一定 ...

我都係媽媽,都係考慮左好耐,份工都算 OK, 但無得升,驚第日裁員自己無競爭力,舊年的起心肝 take 左個 master, 一星期返兩晚,好在不用考試,好快就過左一個 term, 加個!BTW, PolyU MCG 多人爭,要報請早

男爵府

Flypig_2018 發表於 19-1-18 10:53
我舊年啱啱係CityU讀完CG course,而家拎咗牌。

你有咩想知可以PM我呀~好樂意幫手。我BB而家兩個半月大 ...

多謝你呀我晏啲想pm你問下啲workload問題...

男爵府

uns 發表於 19-1-18 16:53
我都係媽媽,都係考慮左好耐,份工都算 OK, 但無得升,驚第日裁員自己無競爭力,舊年的起心肝 take 左個 m ...

多謝你分享!
你係讀poly?
如果讀,我考慮緊city定bu...
係咪每科都有group project的? 都沒有考試嗎?
同埋,係咪大多數同學都係co sec行業/ CPA?

男爵府

mimokoala 發表於 19-1-18 17:05
多謝你分享!
你係讀poly?
如果讀,我考慮緊city定bu...

Yes. 我在 poly 讀緊,但不是 MCG, 我的 program subjects, 多是 project 及 assignments.

Polyu MCG 的科目要不要考試我不太清楚,你可以參考下以下資料~
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/155521/%E4%BF%AE%E8%AE%80%E5%85%AC%E5%8F%B8%E7%AE%A1%E6%B2%BB%E7%A2%A9%E5%A3%AB%E8%AA%B2%E7%A8%8B-%E6%88%90%E7%82%BA%E5%90%88%E6%B3%95%E5%90%88%E8%A6%8F%E4%BC%81%E6%A5%AD%E5%9F%B7%E8%A1%8C%E4%BA%BA?utm_medium=Social&utm_source=fb_sales&utm_campaign=mama

男爵府

uns 發表於 19-1-18 17:21
Yes. 我在 poly 讀緊,但不是 MCG, 我的 program subjects, 多是 project 及 assignments.

Polyu MCG 的 ...

thanks for the sharing!
我上網search過poly 收生嚴啲qualification 高啲...
所以我無諗住報poly, 睇完編報導介紹更加唔敢報 ,啲project workload好似好勁

伯爵府

mimokoala 發表於 19-1-18 10:23
多謝你嘅意見!
我都知com sec好辛苦(同好悶),因為公司都有com sec dept. 我唔會刻意轉com sec工住...
...

其實你又唔使唔擔心你本身都係大學生要搵個份工其實唔難, 我個人覺得去讀一個碩士有啲貴, 公司秘書唔係易做又辛苦變態阿姐又多, 所以我最尾都冇讀( 我同你系同行)

我當時自己係考慮去考試嘅, 因為平好多, 而且我有可能可exempt 某幾份卷, 但公司秘書公會要我比$2000去check, 之後就擱置左呢個計劃

男爵府

讀。過多幾年,學費又貴,同年紀又大重難讀。

男爵府

我未生之前讀既master 都貴左成40%. City 個個好。有comp sec 可以做文件certification, 唔好睇少個course

伯爵府

readymama 發表於 19-1-19 16:29
我未生之前讀既master 都貴左成40%. City 個個好。有comp sec 可以做文件certification, 唔好睇少個course ...

請問如果做到文件 certification 的 com sec 可叫幾多?

首頁

尾頁

跳至