親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

難得C6肯攞幾日假,來一個快閃三天二夜。首站曼谷
航班:泰航 去程TG603
回程TG606
準時出發

wcpcelia    發表於 19-1-17 14:36
rainbowchuuu3    發表於 19-1-17 14:01

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

酒店
Legacy Suites Hotel Sukhumvit by Compass Hospitality(素坤逸路康帕斯酒店集團傳統套房酒店)

用了酒店網相片

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

行程
DAY 1 酒店自助午餐一酒店 check In - - 按摩---船上自助晚餐

DAY 2---大城一曰遊---按摩

Day 3,行街---check out. - - 返香港

水晶宮

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

經 eatigo訂自助午餐(半價),平均每人200元港纸,選揀唔多,不過環境幾好,服務一流,食物質素好

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

食完午餐後去酒店 check In , 酒店位在 asok station附近, 行約 10--15分鐘。因留在酒店時間唔多,過千元的酒店不在考慮之內,近BTS,有泳池,房大,清潔,房價連稅近700元港元, 好彩C6都幾滿意。
原在網路睇評語,知道酒店是在小巷內,比較靜,夜歸有危險,不過見多日本人,外國人住應該OK的,去到時比想像中好,酒店服務一流。酒店有新舊2座樓,我站在中間唔知入邊座,當我茫然中望向其中一座玻璃門,服務台職員一見到我地即打招呼,門僮走出來開門同幫我地取行李,對酒店即時有好感。房間的間格和上圖一樣,一入門囗仲有不在相內的微波爐,洗衣機,煮食爐。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

小休一陣後行去 terminal 21 內 的 let's relax spa. 在KKday 訂了一個 草本按摩(2hr) 比自己,4手草本按摩比C6,足2個鐘,手勢唔錯。
先訂票好處是價錢比現場平少少,有按摩師在,不用去到時因無師傅而要等得耐。
不好處是不能要改或取消。
按前先喝了杯茶,按後吃個芒果糯米飯

公爵府

牛年勳章

wingchu 發表於 19-1-17 12:44
難得C6肯攞幾日假,來一個快閃三天二夜。首站曼谷
航班:泰航 去程TG603
回 ...
Have fun

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

食完美味的芒果糯米飯後,跟著去河邊來一個船上晚餐十夜遊。
呢個船河是在 hopetrip 訂的,見是新船上年10月才下水,價錢唔駛2OO元一個人。
落船位是到 iconsiam 外面的碼頭。我選了上層,外邊位,沿途看夜景,夜景真的漂亮,一邊聽音樂,睇表演,氣氛一流,船上有一班客人中,其中一個生曰,可能是她的朋友先安排侍應送上旦糕,一起唱生曰歌,一起跳舞,氣氛更好

食物質素真的好一般 ,C6猛話不要和鬼佬搶食物,一來無乜好揀,二來又唔好食,鬼佬的表現好似一班十年無食過野的人。返而船上少許國內同胞有禮貌得多。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

Day 2,跟了一個 local tour去大城,揀呢個團是集合處是酒店附近行幾分鐘,往返不用再自己搭車,不用太早起身。

8點鐘在酒店食完個簡單早餐便出發了。團友共10個人除我倆外,全是台灣

伯爵府

好媽媽勳章

wingchu 發表於 19-1-17 12:52
行程
DAY 1 酒店自助午餐一酒店 check In - - 按摩---船上自助晚餐

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

8:30 AM集合出發
第一站
邦芭茵夏宮
泰服體驗
午餐
大虾市場(自費食大蝦)
瑪哈泰寺
臥佛
坐督督車遊大城市
夜市
夜遊大城古蹟夜景

回程大約8:00 PM抵達曼谷

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

第一站
邦芭茵夏宮

大宅

wingchu 發表於 19-1-17 14:24
Day 2,跟了一個 local tour去大城,揀呢個團是集合處是酒店附近行幾分鐘,往返不用再自己搭車,不用太早起 ...

可否告訴跟哪家 local tour ? 如何 book? 我計劃復活節去曼谷。

男爵府

回覆 wingchu 的帖子

我都訂左呢度集團酒店 Citrus Suites Sukhumvit 6 by Compass Hospitality ~ one bedroom executive suite 呢間近BTS多D,但係Nana站。。。2月底去

男爵府

醒目開學勳章

pc39 發表於 19-1-17 14:51
可否告訴跟哪家 local tour ? 如何 book? 我計劃復活節去曼谷。

我在 klook book 。有2款行程可選擇

wcpcelia    發表於 19-1-18 09:10

大宅

wingchu 發表於 19-1-17 16:29
我在 klook book 。有2款行程可選擇

明白,thanks

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

續:
泰服體驗都OK,(另比2O Thb 服務費)

跟住去食面,一人一碗麪加一杯凍飲,麪好味,凍飲太甜。
麭好細碗,C6話一啲都唔飽好似無食過。我話下一站去海鮮市場,自費食大頭蝦。佢才寬容啲。
去到市場後食了1 kg大頭蝦,1kg螄蛤,加多支冰水,近8OO Thb埋單。2樣都好新鮮,好味。食完後行返去撘車,途中買了 150thb的芒果乾(忘了是半kg或是l kg) ,估唔到芒果乾超好味。
上車後繼續去幾間廟參觀。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至