懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

28週飲私家醫生叫我飲糖水,點知Fail左,本身兩邊都有睇,所以都有通知醫生。今日見完威院醫生,都想分享下經驗:
私家
一知我fail左,立刻根據私家診所推薦,booked左醫院的營養師跟進。
一去到,例行度高磅重,之後好快就見到營養師,營養師就好快問左一日的餐單,輸入電腦,之後就俾個書仔,寫寫寫,又好快話我聽一日點食,然後結束。我問需唔需要篤手指,營養師話醫生有冇話要?無話要就唔需要。
整個過程總之就是一個字「急」,前後15分鐘,埋單550。
公家
去健康院檢查時話左俾姑娘聽,姑娘即刻轉介我見健康院醫生,醫生又轉介我返威院,教我盡快去威院約期。

複式洋房

babyfresh 發表於 19-1-17 13:59
28週飲私家醫生叫我飲糖水,點知Fail左,本身兩邊都有睇,所以都有通知醫生。今日見完威院醫生,都想分享下 ...

星期五去威院約期,威院排左星期一聽講座,果日聽左兩個,一個營養師,一個糖尿科姑娘教如何篤手指。我個人覺得係詳細同有用。再隔10日,又再返威院見營養師,糖尿姑娘同婦產醫生。糖尿姑娘一次見3-4個人,雖然好快但都有關照到每個人情況,再之後見營養師,營養師會好清楚問一日飲食安排,之後給意見,又好耐心聽你的問題,我覺得好nice
威院聽講座需繳150,今日檢查160,總數310。
雖然大家成日話公立態度唔好,但反而我個人經驗,公家都有好多好nice的醫護人員,一D唔較私家差。反而今次私家營養師我覺得好唔掂,希望我個人經驗可以幫到其他JM。

男爵府

我上星期去威院排期, 都覺得D護士幾好人同好helpful
反而好多私家診所, 打去約期D姑娘都串過乜咁, 態度麻麻
可能因為佢地好Full唔休做啦

男爵府

講得啱!我都覺其實冇話公家的一定唔好,我2邊都有做產檢,私家一次$1200,醫生只係循序睇幾分鐘就完,但政府的可以好仔細,見你心跳快左啲就即刻去做心電圖,見你話有小啡又即刻叫你訓上床用鴨咀鋏檢查,仲有姑娘都好好,佢知你驚會一直講「做得好好呀!啱喇!做得好好呀!」一直鼓勵你扶住你,但私家的只有一張冰冷的臉「訓上床,等醫生黎」...
當然冷漠既政府姑娘都遇過,但我未試過遇到熱情既私家姑娘...

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝你分享,對有需要準媽媽好有幫助同鼓勵。

大宅

其實我都覺得有起事上黎,政府係比私家好好多我係qe照結構,bb頭圍細左少少,醫院都即刻好緊張按排照第二次。上次產檢心跳check左2次都有d快,醫生都即刻叫我去做心電圖同抽血。

首頁

尾頁

跳至