自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友個passport同埋回鄉證都到期,如果想同佢換回鄉證,係咪一定要先換咗個特區護照 ,要用有效日期內嘅特區護照先可以換到回鄉證?
因為佢個官網唔係好睇到呢啲細則,所以想問下有經驗嘅jm睇下可唔可以幫下手

大宅

beautymama2013 發表於 19-1-17 14:08
小朋友個passport同埋回鄉證都到期,如果想同佢換回鄉證,係咪一定要先換咗個特區護照 ,要用有效日期內嘅 ...

我記得幫我仔申請回鄉證個陣係要帶埋passport
同身份證

伯爵府

2024年龍年勳章

如兩樣都過期你申請左passport先
因申請回鄉證時係要睇埋你passpost個樣
如個樣差太遠要你換埋個passpost添 (我小朋友就係)
我~好~幸~福~呀~

大宅

beautymama2013 發表於 19-1-17 14:08
小朋友個passport同埋回鄉證都到期,如果想同佢換回鄉證,係咪一定要先換咗個特區護照 ,要用有效日期內嘅 ...

如果拿左有相兒童身份證就唔需要passport 都可拿回鄉證。未就要passport.

伯爵府

我記得一定要有passport or回港証先可以申請回鄉証,記得要帶出世紙,你幫佢申請就要你既身分證,全部都要影印,我上個月幫小朋友續証,佢收左一份影印本

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

要搞左護照先! 因為回鄉咭要睇埋護照, 有效期over 6月
放下自在

男爵府

回覆樓主:

咁想知道整回港證定passport會快D?因為驚整唔切回鄉證

男爵府

beautymama2013 發表於 19-1-17 15:16
咁想知道整回港證定passport會快D?因為驚整唔切回鄉證

回港証一定快過護照,因為一做完立即可以攞,護照要等1個月

Poyau    發表於 19-1-17 20:50

男爵府

回覆樓主:

咁想知係咪一定要帶埋小朋友去?我自己帶文件幫佢去整可以嗎

象牙宮

換証記得唔洗帶passport 架。

珍珠宮

beautymama2013 發表於 19-1-19 10:01
咁想知係咪一定要帶埋小朋友去?我自己帶文件幫佢去整可以嗎

Passport嘅話小朋友整證或取證是旦一次出席就可以,但回鄉證整證一定要小朋友親自去,取證唔去都得,甚至可以郵寄掛號回鄉證

男爵府

AGa1111 發表於 19-1-19 10:11

Passport嘅話小朋友整證或取證是旦一次出席就可以,但回鄉 ...

咁回港證呢?係咪都要帶埋小朋友?

珍珠宮

beautymama2013 發表於 19-1-19 10:13

男爵府

回覆樓主:

多謝各位

男爵府

回覆樓主:

想問下各位意見:因為要就時間嘅關係,我網上book到聽朝喺沙田做回港證,但係下午同日要做回鄉證就要去九龍灣
想知道有冇jm有經驗如果朝早去咗整回港證,有冇機會駁到同一日係返沙田度做回鄉證呢?

子爵府

beautymama2013 發表於 19-1-23 00:31
想問下各位意見:因為要就時間嘅關係,我網上book到聽朝喺沙田做回港證,但係下午同日要做回鄉證就要去九龍 ...

一般黎講無問題,回港證一般辦好手續後等45分鐘拎到,我早2個月同小朋友換完,約左下午2點係火炭換完回港證,拎左之後去沙田拎即日籌拎回鄉證,搞掂回鄉證時5點未夠期間check住中旅社即日籌仲有幾多個就唔驚無籌啦

男爵府

鍾小bb 發表於 19-1-23 00:48
一般黎講無問題,回港證一般辦好手續後等45分鐘拎到,我早2個月同小朋友換完,約左下午2點係火炭換完回港 ...

咁想知道啲籌係會分上下晝,定係一朝早就會派曬㗎?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

beautymama2013 發表於 19-1-19 10:13

要,啱啱先換,要帶護照加真身

首頁

尾頁

跳至