自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

請問大家如果小朋友想參加童軍既話應該點選旅?因為學校冇童軍可參加想搵公開團玩
除左睇時間地點之外, 點先知道該旅多唔多活動搞, 好唔好玩?
我見網上有關旅既資訊唔多, 所以想出post請教一下有經驗既家長們, thanks

P.S. 家住新界東, 想搵北區大埔, 謝謝各位

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我小朋友都係返公開旅.... 活動超多...... 我覺得唔錯...
係坑口.. 地點岩唔岩?

子爵府

sweeticandy 發表於 19-1-17 15:21
我小朋友都係返公開旅.... 活動超多...... 我覺得唔錯...
係坑口.. 地點岩唔岩? ...
多謝你既回覆呀
可惜地點唔岩, 因我住新界東, 想搵返近少少, 唔係有你小朋友響入面玩都話好時真係perfect
等我edit加返個地區先, thanks again~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

旅團名單
http://www.scout-ntr.org.hk/mainweb/big5/district/groups.php

2017優異旅團
http://www.scout-ntr.org.hk/system/upload/special/c20171015_special_69408569.pdf

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咬香口膠 發表於 19-1-17 15:24
多謝你既回覆呀
可惜地點唔岩, 因我住新界東, 想搵返近少少, 唔係有你小朋友響入面玩都話好時真係 ...

不用客氣呀~
如果新界東的話.. 大埔岩唔岩? 有朋友返的那旅都不錯... 但返星期日... 我自己就唔太鐘意..

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

咬香口膠 發表於 19-1-17 15:18
請問大家如果小朋友想參加童軍既話應該點選旅?因為學校冇童軍可參加想搵公開團玩
除左睇時間地點之外, 點先 ...

可以去新界東地域睇下, 睇啱果個旅團, 可以SEARCH下佢有係FB or PAGE, 咁樣就可以睇到佢地平時多唔多活動!

子爵府

sweeticandy 發表於
不用客氣呀~
如果新界東的話.. 大埔岩唔岩? 有朋友返的那旅都不錯... 但返星期日... 我自己就唔太鐘意.. ...

我都有興趣知道是大埔那旅好,可以分享一下嗎?

大宅

請問知唔知童軍褲鈕甩左,可以係邊到配

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-17 15:58
旅團名單
http://www.scout-ntr.org.hk/mainweb/big5/district/groups.php

多謝版主你既資料呀!
可以收窄d範圍

子爵府

sweeticandy 發表於 19-1-17 16:33
不用客氣呀~
如果新界東的話.. 大埔岩唔岩? 有朋友返的那旅都不錯... 但返星期日... 我自己就唔太鐘意.. ...

大埔岩呀,可以講下係邊旅嗎?睇下時間夾唔夾到先

子爵府

S.B.N. 發表於 19-1-17 17:11
可以去新界東地域睇下, 睇啱果個旅團, 可以SEARCH下佢有係FB or PAGE, 咁樣就可以睇到佢地平時多唔多活動 ...

多謝你,都係個好方法!醒唔起fb添,感謝

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-17 15:58
旅團名單

多謝你個連結 原來我囡果旅係優異旅

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

旅團名單

好有用

侯爵府

marcusmama1214 發表於 19-1-17 19:29
請問知唔知童軍褲鈕甩左,可以係邊到配

去返自己旅團問或者去童軍總會,響柯士甸。

寶石宮

2023年兔年勳章

旅團名單

謝謝分享

大宅

Where?

男爵府

我住將軍澳,可以介紹我嗎?我想兒子join童軍。

珍珠宮

angel503 發表於 19-1-17 21:19
Where?

HELLO~係將軍澳坑口呀.... 地點岩嗎?

珍珠宮

kiwi_kiwi 發表於 19-1-17 22:53
我住將軍澳,可以介紹我嗎?我想兒子join童軍。

可以. 無問題..pm 你.... 我地都好多不同活動.. 黎緊2月會去做老人服務...3月初.10歲既童軍會去做一些共融的服務~ 體驗都幾豐富..

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

大埔南廿一,有幾十年歷史。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至