自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

JazlynBaby 發表於 19-1-17 23:36
我以前都好似你咁諗、中文唔洗教只谷英文、小女K2 , 要準備考小學、先發現中文仲難過學英文!
我未生小朋 ...

睇過你profile..知你有澳洲後路..咁你唔同玩法了..安心好多..
我留港就冇左個邊的選擇了..
但你要谷個細路..細路同你開心嗎?
據我所知..我呢代人不少都頗自我..覺得細路困身..咁可能我又再自我自私d啦..你話整cookie 去museum..咁interesting當然..我樂意陪..但日復日陪做功課.真係不知所謂..越諗越無奈.
好似學琴..我細個發自內心有興趣..唔似而家6歲要考倒3級咁樣..完全變質..

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

我家支出沒9萬,但有能力經常旅行,我們都開銷不大,不買名牌,沒那個愛好。小朋友讀津校,我不跟功課,考試都不跟。我覺得大學都要在香港讀。不是沒有經濟能力,反而我希望小朋友傳統,不要學外國,槍,大麻,性開放。。。有一點可以肯定,香港掙錢容易,不會移民,只會旅行

大宅

JazlynBaby 發表於 19-1-17 23:50
但我返果邊係咩都無、要由頭來過、都係為咗小朋友先會返去、但因為想小學升中先返去、所以幼稚園升小學、 ...

明白 哈我會考都幾高分 經驗話我知 太快發力唔一定好事 個人活先得呢個世代 當你有澳洲教育做back up..香港讀書就take it easy..當然..中文興趣可以培養..睇下金庸電視劇再引佢睇書都不失方法..
替你開心..

水晶宮

樓主咁唔鍾意小朋友,但老公又一定要有小朋友,咁生咗之後可以老公為主去take care小朋友嗎?(weekend陪玩教嘢)

小朋友細就由d長輩照顧多d

如果一定要生就一定係咁安排

當然,如果我有朋友好似樓主咁,我係會好睇唔起個媽媽,為生而生,生而不養不教,真係超廢。

你用生小朋友黎同個男人黎deal結婚嗎?

自己唔鍾意小朋友完全無問題,唔鍾意但又要生,真係已經係不只所謂level

我好怕樓主會嫌NB煩跟住虐兒lor唉...

(我有睇埋你d舊post,知道你完全唔like小朋友)

大宅

appledai 發表於 19-1-17 23:50
我家支出沒9萬,但有能力經常旅行,我們都開銷不大,不買名牌,沒那個愛好。小朋友讀津校,我不跟功課,考 ...

你細路成績跟倒?神奇!

別墅

koalachan2002 發表於 19-1-17 19:57
其實你唔生得唔得?

佢咁多藉口為自己開脫,應該唔想生,但又要迎合佢老公⋯⋯⋯⋯

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-1-18 00:00
樓主咁唔鍾意小朋友,但老公又一定要有小朋友,咁生咗之後可以老公為主去take care小朋友嗎?(weekend陪玩 ...

虐兒就唔會既.我細個呀媽係housewife..我反而覺得好窒息.咩都管住哂..
老公教育程度唔高..好難教功課..
我個人係好負面..覺得對狗開心過對人..細路好多好冇童真..小一已經識講大話..
希望我個細路大左唔好斬我啦..
同時..又希望佢善良快樂..真係矛盾

伯爵府

BK Milk勳章

jan0517 發表於 19-1-18 00:00
你細路成績跟倒?神奇!

可能真是天份,全級第一第二這樣,一直都是,剛開始跟過半年,後來一直成績好,我就懶得跟了。我覺得出去讀master最好,時間短,花費少。又有中華傳統的底

翡翠宮

牛年勳章

有番咁上下經濟基礎,點都會對小朋友教育有要求,唔好話催谷咩咩十項全能,搵間直資私校讀,學費加校車加雜費都一萬蚊個月,生兩個就diuble啦。

別墅

jan0517 發表於 19-1-18 00:06
虐兒就唔會既.我細個呀媽係housewife..我反而覺得好窒息.咩都管住哂..
老公教育程度唔高..好難教功課..
我 ...

樓主,不如你比呢個post 老公睇下啦,睇完佢應該會打消生仔念頭。

伯爵府

親子王國15週年勳章

唔.好.生.仔.
除非你同老公都好喜歡小朋友,又唔介意湊

我喺外國過緊你地所謂平淡生活
但其實一d都唔raw
樣樣要錢,洗費唔平,滑雪騎馬係高消費
我地兩個大人,眼見已經幾個朋友好早已走咗,所以覺得要及時行樂
食好住好玩好

去滑雪,full gear 每人已經三萬港紙,之後ski trip又唔平,平日當然可以去下local hill

去camping,初時咪tent ,已經買咗$4000,全set 用品,又幾萬,玩玩下,C6話要upgrade,買camper ,換返架大truck 拖,加埋又五六十萬

如果我用香港嗰九萬,一定唔夠洗,唔好以為有九萬已經可以過理想生活,仲加個小朋友,係冇可能

大宅

回覆樓主:

我覺得ok,對物質無追求,生活要求唔高, 一年同仔去下唔豪嘅旅行,九萬得嘅

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

jan0517 發表於 19-1-17 01:24
佢諗野好簡單
覺得生出黎有手有腳就得
唔使催谷

我囡响美國出世,讀美國公立學校,全部同學native English speakers,由幼稚園開始已要學phonics。

男爵府

咁嘅pictute,如果唔使供樓,可能得嘅

珍珠宮

jan0517 發表於 19-1-17 21:47
多謝你既實質意見..
老實講住西貢舒服過四小龍好多
所以我係想貼近個種有空間感的居住地 唔係要港島個種 ...

沒有小朋友當然舒服

珍珠宮

jan0517 發表於 19-1-17 23:53
明白 哈我會考都幾高分 經驗話我知 太快發力唔一定好事 個人活先得呢個世代 當你有澳洲教育做back up..香 ...

如果吾考大學,在香港讀書都會好Happy 的

大宅

有人兩公婆搵5-6萬,俾外母6千,俾奶奶就2千

珍珠宮

jan0517 發表於 19-1-17 15:47
5歲前叫長老湊..之後去全日托管..
湊細路個時比多兩千..

長老唔洗返工?

首頁

尾頁

跳至