自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

侯爵府

jan0517 發表於 19-1-17 15:37
對物質冇咩追求..但渴求寧靜既生活空間
如果番港島..但住新界..揸車番工都好重皮下..一年6皮得唔得?
香港冇 ...

我個人覺得你唔好生會好啲。留番啲時間和$去過你寧靜的生活吧!

超人baby    發表於 19-1-17 16:50

子爵府

肥虎虎 發表於 19-1-17 15:39
揾9 萬,兩邊長老各比4千
你咁都比得落手
自己咁舒服佢地就就住用

可能長老仲有錢過樓主 同埋樓主都話左自己自私⋯⋯我其實睇唔到有另一個比「自私」更大嘅問題

珊瑚宮

回覆樓主:

條數真識計, 搵長老湊小朋友都係俾多2千 ,

大宅

happybebebe 發表於 19-1-17 15:49

咁小學邊個帶出帶入學嘢呀?

原來而家咁多比賽?假日咪自己帶..
平時學野去樓下之類..唔使人帶掛..
日本小朋友細細個已經自己搭車番學..
其實個細路讀書唔成 會唔會怨我一世?
但係而家世界變得咁快 讀書好係咪必要呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

你咁都比得落手
自己咁舒服佢地就就住用

你又知佢地要就住用?
話唔定人地大把錢,仔女俾唔俾都冇所謂

珍珠宮

你咁都比得落手
自己咁舒服佢地就就住用

唔好咁講,一家唔知一家事,人哋父母可能更有錢,或者多子女養

男爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-17 15:53

可能長老仲有錢過樓主 同埋樓主都話左 ...

我幾驚以為得我有問題
睇黎好多人唔覺自私係問題

大宅

因為我眼見親戚比好多資源栽培 到頭來 個仔都係做個文員仔.. 跟住呀媽未60已經有初期老人痴呆

男爵府

回覆樓主

如果你想要外國生活,睇下會否不生仔。否則一闊三大,又要生活優質,咁小朋友要讀國際學校,然後都少不免要比賽仲有朋輩之間的影響和比較,結論係有左小朋友好難仲有外國個種悠閒舒適既生活。

如兩個大人冇咩高消費喜好,自己整下沙律西餐種埋野食都仲得,咁九萬一個月去幾次旅行就易好多

男爵府

其實係囉,我地三個人俾家,每人一個月四千至五千。未計平時食飯,過年過節,去旅行贊助。阿爸媽都話夠用,其實一家唔知一家事,點解就要話人不孝?
我覺得只討論樓主的煩惱便可,點解係都要搵d野插?

多多綠茶    發表於 19-1-18 01:54
LeBlue    發表於 19-1-17 17:55

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實你都知自己自私, 唔想為咗小朋友而犧牲自己的生活質素, 點解仲要生呢?

唔請工慳番6千, 俾2千長老湊B, 你係犧牲其他人嘅生活質素你維持你自己的生活質素.

侯爵府

jan0517 發表於 19-1-17 15:37
對物質冇咩追求..但渴求寧靜既生活空間
如果番港島..但住新界..揸車番工都好重皮下..一年6皮得唔得?
香港冇 ...

係香港住又渴求寧靜既生活空間、唔去商場及旺區吧。港島區返工可以揀住DB 、區內有間聖公會小學。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

YuiYeeMa 發表於 19-1-17 15:49
多兩千湊細路?好刻薄喎

上面話共比8000,我都覺得外人不好評論,但細路個時比多兩千....我係長老的話,采你都傻,話知你連4000都咪比

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

又要俾長老湊又要全日托,
又講明唔栽培唔留學費,
咁你生黎做乜?
講到咁著重生活質素,
你留返啲錢自己享受生活罷啦

大宅

iris2014 發表於 19-1-17 15:59
如果你想要外國生活,睇下會否不生仔。否則一闊三大,又要生活優質,咁小朋友要讀國際學校,然後都少不免要 ...

睇你post覺得你應該都係中產?
國際唔會比得起
我諗住擺個細路係普通津校算 個d栽培 其實就係要佢十項全能 我覺得好無謂 精通一樣已夠
另外 數理谷都冇用 個人經驗 係得就得 唔得都係拉牛上樹
我細個讀書好勤力 亦好痛苦 所以唔想個細路咁樣

男爵府

我覺得樓主係想自己過舒服幽雅寫意既生活,所以想移民,同埋想慳錢去過依D生活,而佢選擇慳既地方係父母家用(對部份人黎講),同埋仔女既支出

我覺得樓主樓本唔適合生仔,樓主諗好多單邊理由去說服自己,對個仔慳D唔使太用心係合理,自己過想過既生活更重要

大宅

回覆樓主:

我家庭月入都差唔多, 但係只係過緊畀生存好少少嘅生活

LeBlue    發表於 19-1-17 17:57

大宅

BK Milk勳章

人地俾幾多父母關你咩事,救命

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我覺得ok ,你講既生活似expat ,住西貢離島,星期六日爬山紥營、放假去滑雪探險,我身邊好多外國朋友係咁,其實唔需要好多花費,但前提係小朋友最好讀國際或非主流學校,否則你好難對抗香港主流既價值觀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jan0517 發表於 19-1-17 15:47
5歲前叫長老湊..之後去全日托管..
湊細路個時比多兩千..
你係唔係做會計或精算架 多數做依行都比較度數
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...16

尾頁

跳至