自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我諗都咳左好幾個月,係夜晚訓係到都會咳到成個人彈起果隻,咳到肺都甩咁制直情咳到漏尿睇完醫生佢開好幾隻咳藥水都係食極都食唔好,想試下自己出去買藥黎食
落去藥房買佢介紹左一隻久咳丸比我,之後拎左幾隻牌子名差唔多,包裝又好似嘅久咳丸出黎比我揀
我問佢有咩分別,佢又講唔出
我睇黎睇去,都唔知點分,心諗藥房應該唔會呃我掛,其實究竟邊個先係真?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

首先,你有無痰?
如果無,就係乾咳,先要滋潤喉嚨
如果有痰,就要化痰清痰,如果唔係,咳係唔會好的

男爵府

回覆 I9528 的帖子

有痰呀但係又唔算好多既,少量咋

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

咳都有分很多種,可能係敏感咳,就要食敏感藥或者聞氣,要對症下藥。

男爵府

回覆 KUDOS 的帖子

可能係啦 睇左幾次醫生都醫唔好,已經唔知點算

禁止訪問

男爵府

回覆 BBQBBKill 的帖子

你試下呢個湯: 桔餅2個, 青欖 10粒(要拍下佢, 易出味), 正海底椰 (要塞舌爾出的, 幾百元一兩, 一般用半兩, 嚴重用一兩), 南北杏, 淮山 (可不用), 果皮 1個 (不是一角), 蜜棗 / 無花果 2粒, 可加廋肉 (不可用豬展)

珍珠宮

如果係氣管敏感咳, 一定要食返氣管敏感藥先會好

tsung    發表於 19-1-19 21:08

男爵府

回覆 好想幫你 的帖子

最後買左太和洞個隻

男爵府

回覆 fanny590 的帖子

咁係咪要搵專科醫生? 會唔會好貴架?

珍珠宮

BBQBBKill 發表於 19-1-17 16:32
回覆 fanny590 的帖子

咁係咪要搵專科醫生? 會唔會好貴架?

我通常同醫生講咳左好耐, 佢就會開埋氣管敏感藥我食, 你再睇下醫生啦

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 BBQBBKill 的帖子

你可以搵呼吸系統科,我見過幾次係唔當專科醫生,用medical card當GP睇
不過呢,我係過去20年,一咳就咳1-3個月嘅人,西醫/西藥對我完全無效,中藥都係,但好少少,起碼唔會心跳手震

我通常用唔同偏方搞掂,但次次唔同....

禁止訪問

琥珀宮

BBQBBKill 發表於 19-1-17 15:59
我諗都咳左好幾個月,係夜晚訓係到都會咳到成個人彈起果隻,咳到肺都甩咁制直情咳到漏尿睇完醫生佢開好幾隻 ...

寒咳,太和洞久咳丸,可能要食晒成pack

侯爵府

我都咳左好耐,我同老公都咳到好似條氣管要飛出來咁,我老公直情咳到嘔,食政府黃色咳水就止左夜咳
8-)

禁止訪問

子爵府

BBQBBKill 發表於 19-1-17 15:59
我諗都咳左好幾個月,係夜晚訓係到都會咳到成個人彈起果隻,咳到肺都甩咁制直情咳到漏尿睇完醫生佢開好幾隻 ...

我同你一樣, 但冇你咳咁耐, 食左2次抗生素都唔得. 轉左3次藥, 而家醫生開左鬆氣管藥以及另一隻藍色瞓覺前食, 呢2晚好左好多, 起碼夜晚有覺好瞓, 咳藥水都轉左3次

男爵府

回覆 joanneqq1205 的帖子

有晒防偽標籤,應該唔會假掛

大宅

我係上年十二月初因傷風開始咳,然後變成敏感咳,一直keep住用陳皮焗水飲同埋食久咳丸(上面JM提及的那隻),到而家叫做好咗9成。

男爵府

回覆 mandy952 的帖子

食晒成pack咪有排食?

首頁

尾頁

跳至