多唔多人係屋企成日承受二手煙

heyaheya778
|

外來又好,屋企人食又好
入黎傾下計,討論下有咩自救方法
苦主分享 咩都傾得
想養貓都唔敢 咁既環境
claudiaman_86
|
回覆 heyaheya778 的帖子

我屋企唔知棲上定樓下, 好似set左鬧鐘咁, 全日指定時間都係窗口食煙, 好難頂
catfitfit
|
唔係屋企,係寫字樓辦公室,老世食,人客食,臭到無命,仲要係雪茄,放工拎張1O蚊出嚟去買嘢,張1O蚊纸都好臭……
nms
|
我!
同層應該有個大煙x,食食食,食到成個lift lobby 都係味唔散,d味飃哂入屋,唯有搵布sip住條門la

另隔離定上下,又係煙民,不過呢個有d良心,只係夜晚大慨十點零十一點食一次,不過好直接吹入屋企唯有立即關窗
heyaheya778
|
nms 發表於 19-1-17 17:51
我!
同層應該有個大煙x,食食食,食到成個lift lobby 都係味唔散,d味飃哂入屋,唯有搵 ...

外來老好
我屋企人食慢性中毒
mhjennifer
|
我對面嗰家,超乞人憎,一早7點幾又食,有時夜到12點1點又食,啲味飄哂入我屋!
朋友介紹我買咗部空氣清新機,都幾有效,用咗大約1個月,小咗好多臭煙味,你可以去百老滙睇吓,牌子名係LUVA Pureair
1bear1dream
|
屋企附近,係出面走廊/窗口食。

聞到就閂門/窗。
無辦法,忍一陣就過左,
大家互相忍讓下

cattz288
|
heyaheya778 發表於 19-1-17 16:23
外來又好,屋企人食又好
苦主分享 咩都傾得
有~ 樓下夜晚就黎料
Kinki1102
|
catfitfit 發表於 19-1-17 17:48
唔係屋企,係寫字樓辦公室,老世食,人客食,臭到無命,仲要係雪茄,放工拎張1O蚊出嚟去買嘢,張1O蚊纸都好 ...

辦公室唔俾食煙,你老細唔知?
tsung
|
nms 發表於 19-1-17 17:51
我!
同層應該有個大煙x,食食食,食到成個lift lobby 都係味唔散,d味飃哂入屋,唯有搵 ...

好討厭
Poyau    發表於 19-1-17 21:43
華妹妹
|
到 !
我自救方法係,在房門痴晒膠邊,make sure 一定入唔到煙,一有人食煙我即刻入房,15至20分鐘後出番黎,開大風扇吹。
goo_littlebb
|
同層應該無,但樓上樓下有,之前開冷氣唔覺,依家涼左開窗就有時聞到味,好彩只係間中有咋。
hoihoi66
|
外來又好,屋企人食又好
苦主分享 咩都傾得

隔離屋個個男人成Q日食煙,由門口飄D煙味入我屋,成條走廊都臭到死!
自救方法買咗部空氣清新機,對住門口開到最大先掂,勁討厭!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tianchan
|
華妹妹 發表於 19-1-17 20:55
到 !
我自救方法係,在房門痴晒膠邊,make sure 一定入唔到煙,一有人食煙我即刻入房,15至20分鐘後出番黎 ...

邊隻膠邊同哪裡買?

華妹妹
|
tianchan 發表於 19-1-17 21:09
邊隻膠邊同哪裡買?

3m 膠邊,唔記得日本城定五金舖買。佢有唔同size 厚度,要度清楚先好買。痴左真係入唔到煙,未痴果時d煙係滲入黎
manman1118
|
樓下果件 岩岩先鬧完黎一食煙味攻入全屋 朝早6-6:30 夜晚 8-1:30 依段時間
CathyChan1126
|
外來又好,屋企人食又好
苦主分享 咩都傾得

有呀,成日係廚房,
最慘係睡戶有時都有味
叮妹
|
tianchan 發表於 19-1-17 21:09
邊隻膠邊同哪裡買?

AEON 12蚊店平好多,吾好買咁厚,迷關吾到門,都幾有用。
manman1118
|
香港幾時會禁煙。 吾想再比二手煙困擾
mercurycc
|
去62度就一定食二手煙,係屋企唔可以開大門,
有一家人打開門食煙,成條走廊都係煙味。
另仔房唔知上定樓下又係成日食煙,厠所間中都會聞到唔知邊間屋食。