自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鍾太2009 發表於 19-1-17 16:38
B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

黎個返傳統,有冇人對仔女要求唔高,合格或 ...

有天份當媽的自然也想佢拎高分,無天份又有障礙,內心合格就算了。

公爵府

木土土 發表於 19-1-18 10:33
高中都咁高分,咁係你仔叻做到,但這分數不是你作為家長的要求吧?

可能我講得唔清楚,我意思是當細路細時,冇理由唔對佢要求,細路甚少人懂要求。家長應教識佢對自己有要求,佢大咗,你唔出聲佢都會對自己好有要求。

我想話我仔係一個化例子,佢冇補習,全部靠自己。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

真係好開心!見到B K依家咁多愛孩子多過面子的家長

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

努力咗就得

水晶宮

20020116 發表於 19-1-18 10:22
我仔已高中,除咗中文之外,仲係科科9x架
小朋友低年級時,冇理由唔比啲要求佢啦

通識都係?!70已經5**喇喎!
如果9x係指9x%的話,真係天才級數

lojo11    發表於 19-1-18 11:05

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

有,我只求合格同測驗考試有盡力溫習,結果係點內心唔係一點起伏都無,但能力係咁都無辦法

但如果唔合格,就可能會諗下咩原因同有冇方法令佢可以做得再好d

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我想小朋友默書90+,考試測驗85+
但實際,默書測驗考試0-90,無睇錯啊,系0分都試過,而且唔止一次。

已經無佢咁好氣,合格就得
唔使見老師就得,已經放棄

正常默書,都係死記硬背,唔識就抄多幾次,攞90分系好正常(正常情況下),容許有小錯誤。

0-100,都只係一個數字遊戲啫,唯有咁安慰自己。

考得差都有好處,起碼睇得出小朋友邊方面弱,重點訓練。之後第二次攞高分,順便攞埋個進步獎,哈哈哈 (幻想ing)

大宅

1314625 發表於 19-1-17 16:51
其實我覺得好多家長未必因爲要求高去迫個細路,係覺得佢明明能力可以,但因為hea, 唔小心而引致成績不似預 ...

Yes

公爵府

bmuimami 發表於 19-1-18 10:56

通識都係?!70已經5**喇喎!

佢唔係修DSE,所以冇通識。不過我的確驚訝,當個A嘅benchmark係7x%時,佢攞到95%,佢好努力,試前日日閉關溫習,做題目,分析自己錯處,寫低每科嘅賽後檢討。

呢part就係細時我成日同佢咁做,試前溫習唔係溫內容(唔應該呢個時候先嚟溫內容),而係睇返自己錯咩、點解錯?

家長教小朋友有要求,其實唔需要著重分數。

水晶宮

20020116 發表於 19-1-18 11:08
佢唔係修DSE,所以冇通識。不過我的確驚訝,當個A嘅benchmark係7x%時,佢攞到95%,佢好努力,試前日日閉關 ...

啊原來不是DSE
咁你應該好安慰了,囝囝全自動波
他日會海外升大學定點?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

bmuimami 發表於 19-1-18 11:13
啊原來不是DSE
咁你應該好安慰了,囝囝全自動波
他日會海外升大學定點?

目標英國牛劍,希望順利啦!

公爵府

得罪講句:雖然唔係個個細路都有書緣,但有部份唔合格嘅同學,其實係咪家長教不得其法,或者根本從來冇要求冇支援而造成架呢?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

20020116 發表於 19-1-18 11:25
得罪講句:雖然唔係個個細路都有書緣,但有部份唔合格嘅同學,其實係咪家長教不得其法,或者根本從來冇要求 ...

如果小朋友能力係有80分
我會面求佢有80分,打個折都唔接受不合格。
咁如果佢真係得50分能力,我唯有認命。
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

超級特務 發表於 19-1-18 11:29
如果小朋友能力係有80分
我會面求佢有80分,打個折都唔接受不合格。
咁如果佢真係得50分能力,我唯有認命 ...

咁當然啦!要根據小朋友能力,但在此之前,我認為家長亦應教識小朋友有要求

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

20020116 發表於 19-1-18 11:33
咁當然啦!要根據小朋友能力,但在此之前,我認為家長亦應教識小朋友有要求
...

自我要求有時天生都佔大部分
我女考80分以上會覺得自己好好
我仔考91分都話灰
同一成長背景
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

firsttimemom 發表於 19-1-18 10:26
有冇人對仔女要求好低,合格已經得?

我絕對係!
我個女智能(有限智能)都係有問題架~~~所以我要求都好低架~~~合格就好~~~唔合格我都唔會鬧~~~雖然成績唔好~~~但我個女品格好好架~~~

大宅

回覆 小傻b 的帖子

"品格好好"已經好難得了,恭喜你。如果再培養成性格開朗、善解人意的女孩,將來很有機會嫁到個好老公呢! (不好意思,我說得有點老套了)

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

firsttimemom 發表於 19-1-18 12:40
回覆 小傻b 的帖子

"品格好好"已經好難得了,恭喜你。如果再培養成性格開朗、善解人意的女孩,將來很有機 ...
我個女性格都算幾架~~~都係開朗架~~~都好就得人架~~~老師同學都對佢幾好架~~~所以返學都算開心~~~

琥珀宮

20020116 發表於 19-1-18 11:25
得罪講句:雖然唔係個個細路都有書緣,但有部份唔合格嘅同學,其實係咪家長教不得其法,或者根本從來冇要求 ...

家長唔係神,唔識因材施教有乜出奇,難道學生成績差,就要怪家長?

你識教,個仔受教,恭喜你!但無需踩其他父母唔識教!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至