有冇人對仔女要求好低,合格已經得?

miriam
|
yurijm 發表於 19-1-17 16:53
BK標準?
老實講,我睇過好多EK BK post
好多人都係聲稱自己對仔女要求好低
升中後課程唔同晒, 早已不求高分, 但求合格, 預定有小炒, 唔好玩全包宴就算.

呢幾日派考試卷, 其中一科真係好弱, 我估佢兩份卷加埋有無某個分數, 個分數係唔合格架

joecbobo    發表於 19-1-18 14:05
麵包超人^o^
|
鍾太2009 發表於 19-1-17 16:38
B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

黎個返傳統,有冇人對仔女要求唔高,合格或 ...

理解得好,點會低分。咪又係同分數掛鉤
mother904
|
AC117 發表於 19-1-18 07:14

×2

有什麼學習問題呢?如果有學障之類,小學冇理由可以輕鬆上band 1。
Sumyeema1
|
Gwan_Ma 發表於 19-1-17 22:44
小一開始(依家小五)。
佢話好驚測驗,考試嗰種氣氛,
一到在場測驗考試就標汗,心跳,手震同想嘔。

都嚴重...
wcpcelia
|
個人睇能力, 選小學都真係近屋企, 唔洗係熱門學校
spikenard
|
B K嘅標準,測驗考試默書冇八90分,絕對有問題,要加強操練。

默書的分數係反映對字的相熟度,也反映對試題的理解能力及應對

剛合格的標準對佢對你現在的階段是輕鬆,但這影響佢將來應付那塲人生好重要的那1個考試!

我是過來人,我唔想自己的細路重行舊路
Angelice-BeBe
|

我對細女,只求佢已盡力就得。特別現在初小,希望佢先建立信心,上高小,應該好好多。

但大仔能力係一直比夠高,所以我對佢有要求。佢本身都係對自己有要求。

irischowys
|

分數反映出理解能力、 答題技巧的高低

合格即是兩方面都應該有問題,我選擇正視問題, 不容許累積太多不懂的地方,否則只會越讀越追不上。
AC117
|
mother904 發表於 19-1-18 09:40
有什麼學習問題呢?如果有學障之類,小學冇理由可以輕鬆上band 1。

中一才發現自閉,天資 小學能應付,中學大部份科目交白卷,但不是入了英中情況可能更差,學校寬容才順利畢業
mother904
|
AC117 發表於 19-1-18 10:03
中一才發現自閉,天資 小學能應付,中學大部份科目交白卷,但不是入了英中情況可能更差,學校寬容才順 ...
最重要身體健康,樂觀做人,成績是次要的。
AC117
|
mother904 發表於 19-1-18 10:06
最重要身體健康,樂觀做人,成績是次要的。

學校家庭支持,自信成長最重要,現在在職專成績未出,但好有自信成日幫助同學
birdy09
|
睇小朋友能力
shukmei22
|
milkylok 發表於 19-1-17 16:49
我係

我都係(emoji)(emoji)
BB07082007
|
我就係其中一個,唔洗太高分 做到梗係好啦,唔得都要合格
|

我仔已高中,除咗中文之外,仲係科科9x架
小朋友低年級時,冇理由唔比啲要求佢啦

firsttimemom
|
有冇人對仔女要求好低,合格已經得?

我絕對係!

只要佢有努力著緊過, "唔合格" 都得!!!
(這是因為我發現我囡的智能可能非常平庸)

老實說, 如果阿囡的智能非凡,相信我是會要求高好多

所以其實是因人而異的, 關鍵是: 有沒有努力過、有沒有進步! 而不是單一標準!

註: 我己經諗定, 就算讀唔成書,只要開開心心唔好學壞就可以,將來仍是可以生存的,大不了去台灣買間小屋經營民宿 (舉例而已),又或者做D 簡單開心的工作,去畫室做"助手" 教下小朋友也可以 (舉例而已)。難道一定要做"精英"嗎?

木土土
|
miriam 發表於 19-1-18 09:15
升中後課程唔同晒, 早已不求高分, 但求合格, 預定有小炒, 唔好玩全包宴就算.

呢幾日派考試卷, 其中一科真 ...

我仔中學後,其中一選修科,長期不合格,DSE最後都有3
月希
|
小學時我都會要求仔仔90以上...

中學後就合格就OK...

中學冇得迫嘛...
等佢自己著緊囉...

但小學...點都要為佢打打底...
唔係越讀越辛苦..越多唔識咪更冇心讀書...
木土土
|
20020116 發表於 19-1-18 10:22
我仔已高中,除咗中文之外,仲係科科9x架
小朋友低年級時,冇理由唔比啲要求佢啦

高中都咁高分,咁係你仔叻做到,但這分數不是你作為家長的要求吧?
miriam
|
木土土 發表於 19-1-18 10:28
我仔中學後,其中一選修科,長期不合格,DSE最後都有3
佢唔係選修科, 係必修科