6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

TW 可以多少加d 奶但BLW 又話可以令bb 曾加食野興趣,是但又只可一樣,應該比咩佢先對佢有益。有冇媽媽試過可建議下

水晶宮

回覆樓主:

我自己比較鐘意TW加finger food。但我無比個term拎自己執著。
如果progress 好其實BLW or TW一歲都係一樣自己可以3餐。
我係外國,基本媽媽都係TW加finger food. 而好多時係eat off adults' plate. 或者bb鐘意就自己食。
我孖女4m28d加固。TW feeding。7個月開始比finger food。9個月自己食一餐。12個月3餐自己搞掂又得,我餵又得。14個月識用spoon。
而家16個月。
我見意bb適合咩方法都係要試。同埋買d書睇下。好似TW咁,幾時puree轉mash轉lumpy,同埋點配合finger food 。
同埋要明目標係咩。唔只係食飽同nutrition。係點學chewing, swallowing 。

大宅

puppydingo 發表於 19-1-17 18:29
我自己比較鐘意TW加finger food。但我無比個term拎自己執著。
如果progress 好其實BLW or TW一歲都係一樣自 ...

Very detail. Thank you

侯爵府

puppydingo 發表於 19-1-17 18:29
如果progress 好其實BLW or TW一歲都係一樣自 ...

我同你好似,但我bb6個幾月就俾finger food 佢食,我都希望佢9個月可以自己食一餐

大宅

freshrose 發表於 19-1-18 05:34
我同你好似,但我bb6個幾月就俾finger food 佢食,我都希望佢9個月可以自己食一餐
...

記得你bb 也厭奶,佢加固后有冇好d?

侯爵府

回覆 breadmother 的帖子

我BB 4個半月就加固, 而家6個月已經2餐固體, 勁鍾意食野, 繼續唔係好飲奶, 佢而家每日由5PM 到10PM 係食唔停, 超好笑, 晚餐我地煮咩都俾D 佢試下, 有時食下湯渣, 佢應該係天生就為左食固體

大宅

freshrose 發表於 19-1-18 12:03

我BB 4個半月就加固, 而家6個月已經2餐固體, 勁鍾意食野, 繼續唔係好飲奶, 佢而 ...

好叻

侯爵府

你最初都係試下米糊先喇, 而家6個月已經可以試, 我覺得米糊會比較容易接受D

大宅

要睇你目標係咩,如果係盡快加略口blw果套未必啱,blw頭兩個月食唔到幾多嘢落肚,八九個月佢掌握到食固嘅概念先有改善,呢段過程要受到各界的關愛,例如長老們會話你虐兒,俾唔飽佢食⋯⋯自己又要忍受佢食得好污糟,一地一身都係
不過捱過咗就食固好好,我係九個月就三固兩奶,一歲就轉全脂奶,9個月掌握食就有一固introduces 餐具俾佢,一歲多啲識自己揸匙更食,拎大人杯飲水,揸碗飲湯,亦識用匙更將啲嘢食畢嚟畢去
不過我識最令我當初堅持既係食嘢多少係一時,好嘅飲食習慣跟佢一世,最少blw要佢自己食唔會有電視或者電話送飯呢個危機,因為佢要全程專注自己餐飯度。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係睇你需求架,BLW一開始,其實就係係度探索(玩)

大宅

freshrose 發表於 19-1-18 12:03

我BB 4個半月就加固, 而家6個月已經2餐固體, 勁鍾意食野, 繼續唔係好飲奶, 佢而 ...

點樣令bb成功食糊仔,我比我個仔食,佢咪埋個口唔食,一係食到少少就皺眉頭,又個半月厭奶厭到而家就黎5個月了

侯爵府

lamomw 發表於 19-1-19 08:50
點樣令bb成功食糊仔,我比我個仔食,佢咪埋個口唔食,一係食到少少就皺眉頭,又個半月厭奶厭到而家就黎5個 ...

最初係辛苦d,將bb坐係我老公條腰,面對面我老公,一邊唱歌同佢玩分散佢注意力,我就係旁邊餵,試左個幾星期就可以代到一餐

你bb 鍾唔鍾意放野入口?如果鍾意可以試下俾d finger food 佢試下先,我bb而家6個月基本咩都食

大宅

7個月BB, FINGER FOOD有咩推介?
果D牙仔餅好似要8個月先食得

侯爵府

winniekoyle 發表於 19-1-19 11:30
7個月BB, FINGER FOOD有咩推介?
果D牙仔餅好似要8個月先食得

可以試下呢隻,我bb5個月開始食,好淡口唔熱氣,主要俾佢試下食物放入口的感覺

水晶宮

lamomw 發表於 19-1-19 08:50
點樣令bb成功食糊仔,我比我個仔食,佢咪埋個口唔食,一係食到少少就皺眉頭,又個半月厭奶厭到而家就黎5個 ...

如果唔開口,可能發展上未ready加固,唔好勉強。就嚟五個月仲早。

水晶宮

breadmother 發表於 19-1-17 17:23
TW 可以多少加d 奶但BLW 又話可以令bb 曾加食野興趣,是但又只可一樣,應該比咩佢先對佢有益。有冇媽媽試過 ...

點解要是但限一樣?我又覺得冇所謂,學樓上講,冇必要被個term限死。我女全人奶,足六個月先加固,開始係TW,過一排畀菜心莖之類佢咬。而家歲幾,基本上食大人飯餸,自己用匙羹又食得OK。

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-1-20 00:11
點解要是但限一樣?我又覺得冇所謂,學樓上講,冇必要被個term限死。我女全人奶,足六個月先加固,開始係T ...

因為TW 加finger food 並不是BLW. BLW 是完全不餵因怕他慣了吞之後反而更易哽。

大宅

qqapplepie 發表於 19-1-18 20:11
要睇你目標係咩,如果係盡快加略口blw果套未必啱,blw頭兩個月食唔到幾多嘢落肚,八九個月佢掌握到食固嘅概 ...

目標只是想彵吸多些營養。

別墅

breadmother 發表於 19-1-17 17:23
TW 可以多少加d 奶但BLW 又話可以令bb 曾加食野興趣,是但又只可一樣,應該比咩佢先對佢有益。有冇媽媽試過 ...

我個b8個月大,前排唔肯開口食飯仔,咁就試行BLW,試左幾日好氣餒,每餐佢都將所有綠色蔬菜掉落地,其餘食物就攞黎玩,真係一啖都無食,頂唔順佢咁浪費食物,而嫁轉返TW。

大宅

freshrose 發表於 19-1-19 19:09
可以試下呢隻,我bb5個月開始食,好淡口唔熱氣,主要俾佢試下食物放入口的感覺

...

系邊買?

首頁

尾頁

跳至