自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fundfund 發表於 19-1-18 13:02
我pm 你, 費事幫保險公司賣廣告

我都想知邊間,請pm我

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章

PUIPUI2000 發表於 19-1-18 13:57
FYI

Thanks, 好實用

男爵府

人生無常

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個post令我諗起一個朋友...佢大多2年,幾年前無啦啦發現有乳癌..後來影響到骨最尾都走左,前後唔夠半年
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ic34 發表於 19-1-18 15:24
呢個post令我諗起一個朋友...佢大多2年,幾年前無啦啦發現有乳癌..後來影響到骨最尾都走左,前後唔夠半年 :si ...

係咪發現時已經末期?

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 19-1-18 10:42
我祖輩個個80幾90走... 但我d姨媽姑姐個輩4個60幾走,3個係cancer,1個係跌倒失救
...

我家族都是,祖輩個個都80幾90幾走,之後那些5x患癌未夠60走,到我哋呢代可能4x5x患癌吧?
所以我覺得長命嘅係祖輩,到我哋呢代會好多癌症

大宅

chole_bb 發表於 19-1-17 23:50
係呀,我有買,一年$3600,賠上限三佰萬

一年$3600, 請問你幾歲開始投保?

子爵府

好媽媽勳章

happy_eatnsleep 發表於 19-1-18 17:26
一年$3600, 請問你幾歲開始投保?

39歳先買,癌症保單咁平因爲冇儲蓄,冇紅利,利息乜都冇,中咗先有錢賠,係實報實銷,唔係話中咗就比曬三佰萬你,我唔知我嗰份平定貴,因為我見某保險公司話每日$3就有過百萬賠償額,因為係真嘅我嗰份叫做買貴咗

子爵府

避無可避
現在的心態應該是,及早發現醫好機會大d;所以定期做身體檢查,或者身體某部分唔舒服時不要掉以輕心,focus 在萬一有事要點醫,早d 醫。
我身邊好多cases都係唔check唔理,例如咳左成年都淨係自己飲咳水,到一 check已經係肺癌末期!M 痛勁痛又唔看醫生,一 check又係大腫瘤係cancer 2,3期,好多都生活健科冇壓力。
唔知點解我覺得也要看一個人係咪「命硬」,有d 人幾場大病都唔使死

子爵府

stagea 發表於 19-1-17 18:21
我家人去到好大年紀先發覺,第四期,仲有一位一年級小朋友,最後都走了,根本無先兆,呢樣野無樣睇。

...

一年級

侯爵府

waic 發表於 19-1-18 14:17
我都想知邊間,請pm我

Please pm too, thx

禁止發言

子爵府

chole_bb 發表於 19-1-18 17:42
39歳先買,癌症保單咁平因爲冇儲蓄,冇紅利,利息乜都冇,中咗先有錢賠,係實報實銷,唔係話中咗就比曬三 ...

終身300萬額?

不過最衰呢d plan無出院免找數,如果一份醫保+癌症保,買有墊底高端醫療仲好,唔駛局限癌症先有咁高賠償額。

伯爵府

opl2 發表於 19-1-17 18:18
根本冇野好講,有D 係生活飲食超級健康,又有做運動,中!有D 係飲食普普通通,會食下垃圾食物又冇做運動, ...

會唔會係去過日本?

大宅

opl2 發表於 19-1-17 18:18
根本冇野好講,有D 係生活飲食超級健康,又有做運動,中!有D 係飲食普普通通,會食下垃圾食物又冇做運動, ...

我成日覺得會不會係水的問題, 會令人易有癌症

大宅

新人物 發表於 19-1-18 18:57
終身300萬額?

不過最衰呢d plan無出院免找數,如果一份醫保+癌症保,買有墊底高端醫療仲好,唔駛局限癌 ...

如果高端醫療保費係咪好貴?

子爵府

回覆樓主:

上星期由一位家長口中得知,我仔嘅幼稚園同學仔癌病離開左,以為佢會康復,點知最後都走左

子爵府

happy_eatnsleep 發表於 19-1-18 19:37
如果高端醫療保費係咪好貴?

有墊底高端醫療平過一份普通醫保+癌症保

象牙宮

首頁

尾頁

跳至