自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

chocolatebean 發表於 19-1-17 20:55
回覆 opl2 的帖子

好多人話係基因, 冇得好講

係,咩運動咩飲食健康,通通都唔擔保唔中招,做得多,到有事果陣仲唔開心,因為平日刻意保持健康,身邊有朋友係咁諗,純分享

男爵府

luvkaka 發表於 19-1-17 20:13
一半一半,我跑步就跑馬場跑街,做gym就當然gym room啦!
中西都會食,中餐一星期五餐,另外一餐外賣/出 ...

跑步時你所吸既空氣好重要,而做gym係室內,空氣唔會好
乳癌有家族史既佔大概14%,同食豐富肉類,乳製品係一樣,而早初經都有12%,唔知你幾時啦
我覺得你既病,可能係同食物,吸收氧氣方面既問題居多,
不過你未必信,我都唔多講了,只係想證實下

男爵府

yanyanmm 發表於 19-1-17 20:09
你做運動係咪多數係室內做器械,好少去戶外多樹木既地方?
飲食係偏向西方式既營養 ?
...

其實你問咁多問題都冇用,點都有得挑剔,除非喺深山過住野人生活,事實係太容易中,根本冇絕對嘅原因

sklui    發表於 19-1-18 00:58

男爵府

luvkaka 發表於 19-1-17 20:13
一半一半,我跑步就跑馬場跑街,做gym就當然gym room啦!
中西都會食,中餐一星期五餐,另外一餐外賣/出 ...

咁你宜家點呀?醫番好未?
唉,我明白,真係冇得講點解,點做人都可以挑剔

男爵府

leng1999 發表於 19-1-17 20:52
好似感冒咁啦,而家

可惜醫起黎唔係感冒咁醫,好痛苦

男爵府

我都有親人中,做完手術切除後暫時無事當然身體大不如前,近年係聽到好多人中,我估同食物安全有關,有時候會諗,人都會死,但求唔好受盡折磨痛苦離世

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

opl2 發表於 19-1-17 21:02
可惜醫起黎唔係感冒咁醫,好痛苦

冇法子

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

opl2 發表於 19-1-17 20:55
90,其實年代唔同冇得同我地依代比較啦(我係80後),90歲,佢地果陣電話都唔講得多啦,完全唔同,冇野好講 ...

90+歲都有, 我朋友家人, 我家人都係90+以上先發現, 第四期...兩三個月就走

水晶宮

yanyanmm 發表於 19-1-17 20:58
跑步時你所吸既空氣好重要,而做gym係室內,空氣唔會好
乳癌有家族史既佔大概14%,同食豐富肉類,乳製品係 ...

我唔係早經架,同埋我近馬場,我最鐘意一早落去做運動架啦,我同小朋友都去戶外玩,我食無激素肉架,仲有,我細時外國大空氣一定好啦,其實真心答你,如果你話我因爲你講果d嘢有癌,咁大把人都有啦!都係果句,我呀婆83歲又日日一包煙都冇癌!

水晶宮

opl2 發表於 19-1-17 21:01
咁你宜家點呀?醫番好未?
唉,我明白,真係冇得講點解,點做人都可以挑剔
...

係架,所以我出咗個post叫人唔好自己嚇自己,食咩做咩都話生cancer架啦,理得佢咁多,食咩都唔過量做好自己咪得囉!

多謝你關心,醫生話我好返架啦,不過我仲有十年藥要食同針要打!但我好滿意依家生活方式!

fiyue    發表於 19-1-18 11:56
門常開    發表於 19-1-18 11:53

伯爵府

opl2 發表於 19-1-17 18:18
根本冇野好講,有D 係生活飲食超級健康,又有做運動,中!有D 係飲食普普通通,會食下垃圾食物又冇做運動, ...

所以成日話香港長命,我就覺只限五十年代前出生日,因為佢地可能當時食物無甘可怕,好多勞動階層,有勞動,當時個個都窮無甘大壓力,而家好細就讀書壓力,考試壓力,食物樣都致癌,唔C 都唔得

門常開    發表於 19-1-18 11:54

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

六合彩又唔見咁易中

男爵府

stagea 發表於 19-1-17 21:09
90+歲都有, 我朋友家人, 我家人都係90+以上先發現, 第四期...兩三個月就走
...

聽講,話人人都有癌細胞喺身體,好多自然死亡嘅老人其實都己經有癌症只係佢自己唔知

又坦白講,到90+先有都係福氣了,仲可以咁快走唔洗捱,辛苦唔多

珍珠宮

superkingdom 發表於 19-1-17 21:19
所以成日話香港長命,我就覺只限五十年代前出生日,因為佢地可能當時食物無甘可怕,好多勞動階層,有勞動 ...

agree

男爵府

luvkaka 發表於 19-1-17 21:15
係架,所以我出咗個post叫人唔好自己嚇自己,食咩做咩都話生cancer架啦,理得佢咁多,食咩都唔過量做好自 ...

我知道係你post 呀!
真係,咩都話有問題,我都係買無激素,有時買有機肉,果d 街市肉我真係唔敢買,雖然話食咩都死,都無理由明知超級有問題都照食嫁,依d 超級有問題嘅食物限額我留番出街先食,始終都不可能完全避免,我都只係一個普通人!

可以分享你當初係點發現嗎?如不想講就不要講,我明白的

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

opl2 發表於 19-1-17 21:23
聽講,話人人都有癌細胞喺身體,好多自然死亡嘅老人其實都己經有癌症只係佢自己唔知

又坦白講,到90+先有 ...

係, 相同case, 兩位都係成個家族都無人有, 年紀至大個位, 一發現已係後期

男爵府

superkingdom 發表於 19-1-17 21:19
所以成日話香港長命,我就覺只限五十年代前出生日,因為佢地可能當時食物無甘可怕,好多勞動階層,有勞動 ...

認同,年代改變得太快,宜家人同人之間連說話都唔洗點講

大宅

luvkaka 發表於 19-1-17 21:15
係架,所以我出咗個post叫人唔好自己嚇自己,食咩做咩都話生cancer架啦,理得佢咁多,食咩都唔過量做好自 ...

我有一個朋友吾煙小酒生活健康全部食有機加外國入口食物,屋企有錢家庭融洽,生活冇乜壓力8年前廿幾歲都中左乳癌,手術化療電療做哂,之後返左英國到依家都健健康康。
另外一個又係正常家庭開開心心,無端端中左胃癌好快去左。
仲有幾個朋友都中左招,全部都吾食煙吾飲酒幸福家庭有家底冇經濟壓力。
所以吾好諗咁多,開心最重要。

子爵府

貓狗褓姆

回覆樓主:

我老爺,奶奶,媽媽,家姐,姨甥都中左,除左老爺唔肯醫结果走左,其他幾位都醫番好,只要有正能量,好多病都可以戰勝

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

你肯定那人飲食超健康?你知唔知佢煮咩食物,買咩食材?如何煮?有冇食零食等等。

不過我覺得最緊要心態好,人開心啲,病都少啲。

首頁
12345...13

尾頁

跳至