0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

寶寶由3個月開始已經開始厭奶,好頭痛。
終於等到寶寶6個月大,但唔知如何開始加固會好d呢?問健康院姑娘又好似好唔耐煩甘答問題。佢地話可以咩都比寶寶試d,但又話寶寶仲好細個,應要避開容易致敏的食物,(但致敏食物係咪一定要界得好開呢?例如蛋唔食得,但我又見好多媽媽會蒸蛋食)
請問我是否一開始只試左菜類撈米糊先,唔試魚或肉類或其他都唔好試住,會好d?
同埋最近買左呢包,波波米,係可以浸米糊一起食的,想米糊有少少味道,如果只米糊佢唔會食如果加奶,就更加唔使唸,寶寶勁抗拒奶味。

大宅

健康院應該會比啲書仔你參考架,本書仔幾好呀,咩都教哂,仲有餐單比你睇添。如果你無,試下返健康院問姑娘攞返本啦。最緊要唔好一開始加哂比bb食,逐樣逐樣黎。姑娘係咁教架,我bb黎緊5個月都打算試下加固

複式洋房

ceci1993124 發表於 19-1-18 07:40
健康院應該會比啲書仔你參考架,本書仔幾好呀,咩都教哂,仲有餐單比你睇添。如果你無,試下返健康院問姑娘 ...

好多謝你,唔該曬你的指引。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

初試糊仔要開稀D。

子爵府

我bb都係6個月,開始左加固冇幾耐
開頭幾日,我就咁開米糊佢食,佢唔鐘意
我就開始煲粥,每次加一款(eg:蕃薯/南瓜...)
佢都鐘意食

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-1-19 00:12
我bb都係6個月,開始左加固冇幾耐
開頭幾日,我就咁開米糊佢食,佢唔鐘意
我就開始煲粥,每次加一款(eg:蕃 ...

請問,如果加野係粥度,粥和番薯分開煮,之後搞蓉才撈埋一齊比佢食嗎?

子爵府

HebeZ 發表於 19-1-19 01:01
請問,如果加野係粥度,粥和番薯分開煮,之後搞蓉才撈埋一齊比佢食嗎?
...

我分開,蕃薯蒸

子爵府

用個手提攪拌器,粥同蕃薯打做糊狀

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-1-19 13:34
用個手提攪拌器,粥同蕃薯打做糊狀

粥和番薯放一起攪拌嗎?

子爵府

HebeZ 發表於 19-1-19 13:35
粥和番薯放一起攪拌嗎?

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-1-19 13:42

Thanks

男爵府

HebeZ 發表於 19-1-17 20:23
寶寶由3個月開始已經開始厭奶,好頭痛。
終於等到寶寶6個月大,但唔知如何開始加固會好d呢?問健康 ...

同意有jm講番健康院拎本書仔有教加固點做,樓主你自己可以睇上網搵多d唔同加固資料,例如BLW/TW既分別,因為好似我個仔咁,由細到大都食好小奶,加固勁辛苦,我試左好多樣食物同方法,到佢9個月先開始肯正式乖乖食固體
我個仔唔鐘意食野,食2啖就扮嘔,不論稀定傑既糊仔/粥都唔食,blw試左唔得,麵包個類太干唔食,日日只食波波米同飲奶,之後佢開始肯食即食果蓉,monkey公仔個牌子,生果蓉同菜蓉鐘意食,但肉蓉唔食,然後我再試煮bb麵就開始肯食固體,但唔食粥,我狠心減奶就粥都肯食喇(食粥時bb已經11個月大),粥可以用魚湯煲粥,大部分bb都好鐘意
可以上youtube都有唔小食譜可以搜索到

大宅

kissapplegirl 發表於 19-1-20 05:13
同意有jm講番健康院拎本書仔有教加固點做,樓主你自己可以睇上網搵多d唔同加固資料,例如BLW/TW既分別,因 ...

想請教下魚湯煲粥點整?用咩魚?

男爵府

Saturdaymorning 發表於 19-1-20 11:32
想請教下魚湯煲粥點整?用咩魚?

我都係網上見人分享~我暫時煲左兩次都好成功
去街市魚檔買紅衫魚/立魚/獅頭魚/大眼雞/石9公,人地話通常細魚會特別鮮甜,街市會一份份咁賣大約廿幾~三十蚊, 一份份嗰啲細魚要問清楚佢會唔會幫你劏,有d魚檔唔幫人劏
番屋企用水洗一洗魚,加片薑煎一煎香d魚,然後直接加入熱水,滾起後中火煲30分鐘, 用魚袋煲或者倒湯時用個格網就唔怕有魚骨, 煲好之後分成一份份放雪櫃, 我覺得呢啲始終都係新鮮煲好啲,每次大約煲兩日份量就算
另外可以畀比麵bb食, 和光堂有出5個月起食用,用番茄薯仔紅蘿蔔排骨/魚湯, 未加鹽飲之前不起留做湯底,我個仔勁鍾意,其他大人飲

大宅

kissapplegirl 發表於 19-1-20 14:19
我都係網上見人分享~我暫時煲左兩次都好成功
去街市魚檔買紅衫魚/立魚/猴頭魚/大眼雞/石9公,人地話通常細 ...

唔該哂~煲起魚湯後再放米煲粥?咁咪要好多水黎煲?

男爵府

Saturdaymorning 發表於 19-1-20 16:26
唔該哂~煲起魚湯後再放米煲粥?咁咪要好多水黎煲?

我會用一碗魚湯 + 4匙中式匙羹米,再加配料瓜蓉菜蓉肉蓉等,落電飯煲去煲粥,煲出泥份量大約係一個bb嘅不銹鋼碗咁大
唔需要另外再加水去煲粥

大宅

kissapplegirl 發表於 19-1-20 16:55
我會用一碗魚湯 + 4匙中式匙羹米,再加配料瓜蓉菜蓉肉蓉等,落電飯煲去煲粥,煲出泥份量大約係一個bb嘅不 ...

謝謝解答想再問清楚,瓜菜蓉同肉蓉係煲完之後先落,定煲前落?

男爵府

Saturdaymorning 發表於 19-1-21 10:39
謝謝解答想再問清楚,瓜菜蓉同肉蓉係煲完之後先落,定煲前落?

可以先蒸/恰熟啲瓜菜肉,用磨蹭研器整成蓉先放入煲好既粥,但係我就比較懶,我會將配料cut細d直接放落粥一齊煲,如果係初初加固嘅bb,可以直接將啲配料連粥一齊煲好,放入攪拌機打成到幼滑

首頁

尾頁

跳至