有無人好似我甘,完全無用online bankin/ apps 啲pay?

JO_100
|
完全冇問題, 一的都吾奇怪!

八達通一張已夠用。
marksix123
|
manman34 發表於 19-1-17 20:43
我只用八達通、信用卡、現金,連e banking都無

Me too
Ononluk
|
咁咩原因唔用?
tabotabo
|
細細聲 發表於 19-1-17 20:23
自己隨身都係得八達通同提款咭。 。覺得自己好out

係呀。身邊朋友都話我「leung」又話我港(emoji)
PCCW2319
|

有用e banking, 但無用銀行apps或任何手機付款。
細細聲
|
Ononluk 發表於 19-1-18 18:19
咁咩原因唔用?

一直online bankin都無(怕手續麻煩又安全問題,自己又吾係有好多錢 ) 點知呢幾年又興起d 手機apps

個個朋友都用手機嘟俾錢,我就自己拎張八達通嘟
Ononluk
|
細細聲 發表於 19-1-18 19:17
一直online bankin都無(怕手續麻煩又安全問題,自己又吾係有好多錢 ) 點知呢幾年又興 ...

你未試過又知麻煩?我同意用唔用係個人選擇,但除非你七老八十,作為現代人都應該試一試,試完唔覺得方便咪唔用,當有需要時咪可以用
Just example, 你要過數俾人,但大家唔同銀行,你唔用轉數快咁唔通寫支要落分行入咁麻煩?
Cateye8888
|
我。
我覺得未太安全
patpat234
|

我個C6
bks2014
|
manman34 發表於 19-1-17 20:43
我只用八達通、信用卡、現金,連e banking都無

好奇三問:
1. 用什麼方式交稅?
2. 開支票後用什麼方式把錢由儲蓄戶口轉入支票戶口
3. 怎様付信用卡帳單
希爾達
|
bks2014 發表於 19-1-18 19:50
好奇三問:
1. 用什麼方式交稅?
2. 開支票後用什麼方式把錢由儲蓄戶口轉入支票戶口

全部ebanking
叮妹
|

我都系呢兩樣,同超市儲分果D乜都冇搞
lyh80115
|

學下囉,手機有無NFC?有就裝個八達通app,去7仔充值,用嚟逐少充值自己同家人八達通卡,可以減少外出充值次數,失卡損失亦有限。
ddkaka
|

個人選擇冇話out唔out ,我姨5x歲從未申請過提款卡,到宜家都係去銀行排隊攞錢,我媽6x歲,有用支付寶同用微信封利提比啲孫
123blow
|
講真, 曾幾何時, 我都吾太接受呢啲咩pay!但而家無左佢, 吾係吾得, 勁吾方便囉!

想像下自己咩都吾用咩都吾學, 但世界變緊吾等你! 你叫啲70歲婆婆响新嘅港鐵站自己買票? 自己在增值機增值! 好困難囉!

吾想被out, 我就吾多吾少都用下!
molasses
|
電子嘢越方便越有機會有漏洞
tansyneko
|
有咩優惠就用嗰種,基本上唔用現金
BBG520
|
有,我用現金多,會用八達通,我一張卡都無
chonglulu
|
我用octopus/payme/apple pay.反而e banking不多
Lamlamfong
|
我用8達通, 信用咭, ebanking, 銀行手機app, 轉數快 only, link to credit card嗰d都冇用