自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

資格成疑

葉偉x的自我介紹,「葉偉X治療師,畢業於香港演藝學院戲劇系,後在英國雪菲爾哈倫大學就讀應用社會科學系,主修輔導及心理學,及後獲取英國註冊認證遊戲治療師專業資格」,聽起來是在香港演藝學院完成學士課程,後來再到英國深造輔導及心理學。本刊發現,葉偉X所指畢業於香港演藝學院戲劇系,只是1994年文憑課程。再翻查資料,則發現英國雪菲爾哈倫大學與香港城市大學專業進修學院合辦了一個Top Up(銜接學位)課程,標明適合副學士及高級文憑畢業生報讀,課程為期一年,資料顯示葉偉x正是該課程14年的畢業生,主修「人文服務」,輔導與心理治療只是其中一科。

伯爵府

回覆樓主:

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20190116/2_649872_0

伯爵府

回覆樓主:

葉偉X學歷成疑,而「兒童行為情緒治療師」的身份亦令人費解。

記者嘗試找有關的治療師,但就只能找到「情緒導向治療」治療師或是「行為治療師」,似乎「兒童行為情緒治療師」這一名號就只有葉偉X擁有。
有遊戲治療師更指,葉偉x雖然為英國註冊的遊戲治療師,但亦只是修讀PTUK (Play Therapy United Kingdom)的15日遊戲治療技能訓練,質疑15日內是否能完全掌握治療法。

wcpcelia    發表於 19-1-18 12:01
tsung    發表於 19-1-17 22:23

伯爵府

回覆樓主:

我原本之前都好留意他們FB的分享,但越來越誇張咁~收費又非常貴

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢d人真係唔知醜

水晶宮

佢既qualifications 喺bk 以前都討論過,終於比雜誌踢爆。
原來play therapy 讀 15 日就得 ?! 甘大家家長自己讀唔知得唔得呢,學下野都好。

珍珠宮

王國教室勳章

Nbs 發表於 19-1-17 22:19
佢既qualifications 喺bk 以前都討論過,終於比雜誌踢爆。
原來play therapy 讀 15 日就得 ?! 甘大家家長自 ...

係呀,好多讀十幾日㗎咋。
就算之前興用lego 做therapist 都係去英國讀好短時間㗎咋。
所以要做play therapist 一定要睇學歷,最好係psychologist

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

依個係咪早前抄人段文當自己條友呀?

水晶宮

Ashleycorina 發表於 19-1-17 22:26
係呀,好多讀十幾日㗎咋。
就算之前興用lego 做therapist 都係去英國讀好短時間㗎咋。
所以要做play thera ...

甘簡單的話我都去讀下先 ! 學返一招半招教下個女。

伯爵府

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

fb有個真正心理學家定醫生已經一早講佢唔係專業人士,而且暗示佢收費仲貴過醫生
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

王國教室勳章

Nbs 發表於 19-1-17 22:35
甘簡單的話我都去讀下先 ! 學返一招半招教下個女。

中大有short course
英國澳洲就每年來香港開course 考certificates

水晶宮

Ashleycorina 發表於 19-1-17 22:40
中大有short course
英國澳洲就每年來香港開course 考certificates

thank you ! 等我去睇下先 !

伯爵府

shop_baby 發表於 19-1-17 22:40
fb有個真正心理學家定醫生已經一早講佢唔係專業人士,而且暗示佢收費仲貴過醫生
...

男爵府

lovely-panda 發表於 19-1-17 21:59
資格成疑

葉偉x的自我介紹,「葉偉X治療師,畢業於香港演藝學院戲劇系,後在英國雪菲爾哈倫大學就讀應用社 ...

冇睇好耐

男爵府

lovely-panda 發表於 19-1-17 21:59
資格成疑

葉偉x的自我介紹,「葉偉X治療師,畢業於香港演藝學院戲劇系,後在英國雪菲爾哈倫大學就讀應用社 ...

連小朋友都唔使見,就可以斷症,咁樣呃錢法,真係唔驚有報應嘅?!

伯爵府

omother 發表於 19-1-17 22:59
連小朋友都唔使見,就可以斷症,咁樣呃錢法,真係唔驚有報應嘅?!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

註冊遊戲治療師,要一個社工 bachelor degree加心理學master degree至可註冊(之前search過)
而且Sheffield hallam排名好低(全球800+)

因為之前正正係想plan做play therapist ,睇完要求收檔,太高了(聽講心理master勁難入)

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 07:16
註冊遊戲治療師,要一個社工 bachelor degree加心理學master degree至可註冊(之前search過)
而且Sheffiel ...

係~
你好叻,咁清楚~

伯爵府

omother 發表於 19-1-17 22:59

我之前睇片,話佢太太最失意時認識佢。我感覺佢太太好順從他~

首頁

尾頁

跳至