如何減低控制慾

禁止發言
|
我屋企人係控制狂
我雖然好憎但無形中好似佢地咁成為控制狂
咁先從中得到安全感⋯
點解決好?
我知呢樣並非好野
LedTV
|

我都想知

我想收斂下

ash_yehyeh
|
天生

佢地自己控制唔到
cinda72.
|
禁止發言 發表於 19-1-18 00:23
我屋企人係控制狂
咁先從中得到安全感⋯

8個大字
己所不欲,勿施於人
心心兒
|
睇過心理書籍 , 係由於小時候家庭影響 , 缺乏了父母愛 , 以致心靈欠缺安全感 , 所以長大後不斷控制身邊人。
解決方法除左當事人察覺到問題之外 , 惟有被控制果個跳出黎 , 認清事實 , 堅持自己想法 , 明白問題不在自己。
dndoomostt
|
禁止發言 發表於 19-1-18 00:23
我屋企人係控制狂
咁先從中得到安全感⋯

愈控制, 關係愈差, 大家走愈遠!

受控個果會恨你一世, 會諗辦法同你作對

好後悔當年我媽屈我自殺, 其實只係我慣手扣住鐡閘門, 佢不能自己開門入黎
佢覺得好唔爽, 佢走去報假案, 警察見到我瞓醒on 居居咁自動收隊

再有機會一定煮我媽一wok
禁止發言
|
心心兒 發表於 19-1-18 01:16
睇過心理書籍 , 係由於小時候家庭影響 , 缺乏了父母愛 , 以致心靈欠缺安全感 , 所以長大後不斷控制身邊 ...

我知起因 都發覺呢個問題 但我控制唔到自己行為思想 成日覺得人地不受我控制就係唔愛我 或會亂諗 令我同人地都好辛苦
PS123
|
我係受害者,我通常做法:

保持距離丶唔問唔講丶問都唔講丶遊花園,唔知就控制唔倒我, 之後就會知難而退!
wcpcelia    發表於 19-1-18 09:43
skybiebie
|
禁止發言 發表於 19-1-18 01:43
我知起因 都發覺呢個問題 但我控制唔到自己行為思想 成日覺得人地不受我控制就係唔愛我 或會亂諗 令我同人 ...

缺乏愛同自卑嘅反應,要增加多d自信心, 透過學習新知識,技能有幫助,學會獨處,欣賞自己
心心兒
|
我知起因 都發覺呢個問題 但我控制唔到自己行為思想 成日覺得人地不受我控制就係唔愛我 或會亂諗 令我同人 ...

其實當你發現自己問題 , 已經係一大進步。好多時人係無自知之明。
而自己問題往往都要靠自己去拆解 。一人有一個思想 , 一百萬人就有一百萬種思想。要多點易地而處 , 你想控制別人同時 ,相信你唔會想任人控制。記住 , 我們可控制的只有自己 , 否則一生都只會覺得挫敗 , 唔會快樂。
123blow
|

你呢啲性格同我奶奶一樣! 結果個女嫁去外國! 仔曾經離家出走兩次!直到而家, 年紀真係大啦不得不靠後生, 佢收儉左!

你試下focus 响自己嘅生活! 吾以成日以為自己嘅主意就係聖指! 尊重下每人都係獨立個體! 希望你改善!
wcandtt
|
有一日,我老公同我講:同你一齊好似被監控,在家乜都要好整齊,唔可以亂放嘢。

我99話好在我唔係同你住,同你住要好自律先得,不過成日就有好嘢食。

我突然叮一聲,原來我一直覺得應該、本份嘅事,在別人眼中係咁辛苦嘅事..................所以成日提自己,唔好太執著。
123blow
|
skybiebie 發表於 19-1-18 02:02
缺乏愛同自卑嘅反應,要增加多d自信心, 透過學習新知識,技能有幫助,學會獨處,欣賞自己
...

都未必, 自私都會係控制狂嘅性格特徵! 個 ‘我‘ 無限膨脹! 好需要身邊人‘錫’佢!
小肥兔
|
其實樣樣都管住人, 自己先係最辛苦, 被管既人更加驚你, 步步為營, 由有主見都變成無主見, 接受人地既思想行勁,。唔好迫人跟自己個套, 自自然然, 太家都會有空間。 唔會有壓迫感, 關係好d, 自己亦會自在d
enrei
|
即使控制人嗰位要學習不聞不問,心如止水,才可以改善控制者及被控制者的關係嗎?
tsung
|
小肥兔 發表於 19-1-18 09:19
其實樣樣都管住人, 自己先係最辛苦, 被管既人更加驚你, 步步為營, 由有主見都變成無主見, 接受人地既 ...

認同