想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上個月去王家瑋醫師度初診兼開針,同醫師商量後決定在day19 植入一個 day 5鮮胎,成個過程一直都好順利,亦無咩不適,同埋年紀唔算大,原本以為都大機會一次bingo,點知 驗血出嚟結果係失望的。

我AMH算低,三十頭但得2.1,抽得七粒卵,全部受精但得五粒挨得過五日,植入一粒鮮胎後最後只得一粒適合冷凍 所以而家嘅情況係,我只得一個雪胎,即係一次機會,否則又要再輪迴一次

想問下各位成功咗嘅JM可以做啲乜野提高植入或者著床成功率?萬分感激!

複式洋房

回覆樓主:

補充少少,植入後我有食GNC嘅菠蘿酵素酶,但我睇樽身指示話一日1-2粒,於是植入後頭6日我都係食兩粒,之後我再睇呢度啲JM嘅分享,發現佢哋每日只係食200mg,而我食嘅係一粒500mg, 仲要食兩粒,唔知咁高劑量會唔會有影響呢?

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 08:43
補充少少,植入後我有食GNC嘅菠蘿酵素酶,但我睇樽身指示話一日1-2粒,於是植入後頭6日我都係食兩粒,之後 ...

我都係植入鮮胎,植入前一天開始食,每朝空肚食半粒,食咗六日,另外再加每日一塊黑朱古力同隔一兩晚浸一次腳

複式洋房

sukicowlai 發表於 19-1-18 09:09
我都係植入鮮胎,植入前一天開始食,每朝空肚食半粒,食咗六日,另外再加每日一塊黑朱古力同隔一兩晚浸一 ...

多謝你嘅分享,請問你植入咗幾粒鮮胎?

當時醫師其實建議我植入兩粒鮮胎的,但係我驚中孖搞唔掂,所以都係植入一粒。

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 09:22
多謝你嘅分享,請問你植入咗幾粒鮮胎?

當時醫師其實建議我植入兩粒鮮胎的,但係我驚中孖搞唔掂,所以都 ...

我植入一粒day6(4BA)鮮胎,都有三粒可雪,成績好過我第一次做ivf,第一次抽得8粒,6粒用得,3粒受精,但質素好差,胚胎分裂好慢,植入兩粒唔中,冇雪胎;今次抽13粒,11粒用得,7粒受精,最後1粒鮮,三粒雪,質素幾好
另外我食咗幾個月q10同DHEA,都可提升卵子質量

複式洋房

sukicowlai 發表於 19-1-18 09:30
我植入一粒day6(4BA)鮮胎,都有三粒可雪,成績好過我第一次做ivf,第一次抽得8粒,6粒用得,3粒受精,但質 ...

你AMH幾多?同同齡人比算唔算低?

另外你第一次做IVF同第二次做隔咗幾個月?中間除咗食supplement仲有無做其他嘢?

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 09:39
你AMH幾多?同同齡人比算唔算低?

另外你第一次做IVF同第二次做隔咗幾個月?中間除咗食supplement仲有無 ...

我喺威爾斯公家症做,佢又冇驗AMH, 所以我都唔知算唔算低,經期第二日去照都有左右右埋幾個卵泡,第一次做係5/2018,第二次係12/2018,第二次我要求轉個嗰方案,同用啲藥純度高啲靚啲,不過打針嘅量會多啲,開頭每日打兩針,跟住打三針。

大宅

放完休息夠1 日如果冇唔舒服去行下。。BLOOD CIRCULATION好有幫助。我第2日去SHOPPING。BINGO左。第一次 IVF雪。

複式洋房

sukicowlai 發表於 19-1-18 09:52
我喺威爾斯公家症做,佢又冇驗AMH, 所以我都唔知算唔算低,經期第二日去照都有左右右埋幾個卵泡,第一次做 ...

嘩,你都挨咗好多針,王用藥無咁多,我開始時係一日一支,臨放胎果陣先一日兩支,你每次放幾個胚胎?

複式洋房

babybreadmama 發表於 19-1-18 10:04
放完休息夠1 日如果冇唔舒服去行下。。BLOOD CIRCULATION好有幫助。我第2日去SHOPPING。BINGO左。第一次 IV ...

我放胎後返酒店食嘢,慢慢行咗可能有成個鐘,唔知係迷咁樣有影響

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 12:33
嘩,你都挨咗好多針,王用藥無咁多,我開始時係一日一支,臨放胎果陣先一日兩支,你每次放幾個胚胎?
...

我第一次就放兩個鮮(day3 ),冇著床,第二次放一個鮮(day 6),早兩日抽血

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 12:36
我放胎後返酒店食嘢,慢慢行咗可能有成個鐘,唔知係迷咁樣有影響
...

我第一次放完就小心翼翼,又臥床又小郁動,唔中;第二次喺醫院坐咗陣就正常生活,返工、做家務、間中浸腳,食菠蘿蛋白酶同黑朱古力,咁反而成功,jm話放完嗰排要正常生活,唔郁反而血液循環唔好,不利著床

複式洋房

sukicowlai 發表於 19-1-18 12:54
我第一次放完就小心翼翼,又臥床又小郁動,唔中;第二次喺醫院坐咗陣就正常生活,返工、做家務、間中浸腳 ...

多謝你同我分享咁多嘢呀,想問下Q10同DHEA你係食咩牌子?分量幾多?

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 12:58
多謝你同我分享咁多嘢呀,想問下Q10同DHEA你係食咩牌子?分量幾多?

我喺iherb買,三隻我都有食,食到開針就停了

洋房

做針灸、暖宮、飲湯水會增加著床幾會。早睡也很重要啊。

複式洋房

sukicowlai 發表於 19-1-18 14:02
我喺iherb買,三隻我都有食,食到開針就停了

多謝分享。
請問第三樣係咩嚟?對邊方面有幫助?謝謝。

複式洋房

Manulife_MDRT 發表於 19-1-18 16:07
做針灸、暖宮、飲湯水會增加著床幾會。早睡也很重要啊。

多謝分享。請問你去邊度做針灸?

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-18 08:36
上個月去王家瑋醫師度初診兼開針,同醫師商量後決定在day19 植入一個 day 5鮮胎,成個過程一直都好順利,亦 ...

每晚浸腳
植入前開始滴雞精
植入後每日散步20分鐘
黑朱古力
一星期兩至三次花膠湯
植入後睇笑片及卡通片分散注意

孖b現6個多月

大宅

特穆爾小煮 發表於 19-1-19 20:55
多謝分享。
請問第三樣係咩嚟?對邊方面有幫助?謝謝。

喺iherb嗰度有寫係咩嚟,同埋有用家評價可以睇download iherb個app就得

子爵府

回覆 特穆爾小煮 的帖子

行應該無影響,反而可能係鮮胎
有啲research話雪胎成功率高啲,因為當月開針到放胎,啲hormone唔能夠同步,同埋好多時心情會有影響,你越想成功,不停留意自己有無懷孕symptoms,反而會唔成功,所以你放胎後盡量放鬆,當自己咩都無做過咁會好啲。

首頁

尾頁

跳至