論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

twsf 發表於 19-1-18 14:21
工人請一星期回鄉昨天收信原來借咗財務公司三萬蚊,如果佢唔返嚟財務公司會追到佢還錢嗎 ...

如果你們未炒佢,應該財仔會滋擾你喎

子爵府

twsf 發表於 19-1-18 14:21
工人請一星期回鄉昨天收信原來借咗財務公司三萬蚊,如果佢唔返嚟財務公司會追到佢還錢嗎 ...

工人到期回港未?
有冇簽咗no show 當辭工
睇怕工人都唔返
財仔一定有方法追佢地還,佢哋唔係開善堂

男爵府

回覆樓主:

我都覺得奇怪。
咁多姐姐借錢即走佬回鄉, 啲財仔又繼續肯借既?
如果可以回鄉就唔還, 全香港姐姐都借啦。
可能啲財仔係姐姐鄉下都有爛仔追數?
但佢地知姐姐菲/印屋企住邊咩?

子爵府

應該冇人追的!
我個姐姐也有個friend 自己break contract, 臨返鄉下之前借咗三萬蚊,好耐喇一直都不見有人追債,逍遙自在

wcpcelia    發表於 19-1-21 09:16

別墅

PonyMom 發表於 19-1-19 10:08
應該冇人追的!
我個姐姐也有個friend 自己break contract, 臨返鄉下之前借咗三萬蚊,好耐喇一直都不見有人 ...

我姐姐又是借了三萬多財仔,試過有信寄來我家,她來我家才第二個月,就收到財仔信,我叫她拆開,原來有五個月未還,有些還是在舊僱主家借的未還(在舊僱主家做了三個月被炒),我叫她立即清,如果不清這數,我會炒佢,佢話無錢,我話無錢你自己解決,我不會借給你,後來過多幾個月,發現她再借三萬去填舊數

男爵府

PonyMom 發表於 19-1-19 10:08
應該冇人追的!
我個姐姐也有個friend 自己break contract, 臨返鄉下之前借咗三萬蚊,好耐喇一直都不見有人 ...

咁啲財仔仲借?
明知條友借完坐個飛機就拍拍囉友走人。 回唔回到本架?

子爵府

回覆 Solarflare 的帖子

所以當我警告姐姐唔好借錢,否則財仔會追你架,或者有膽借錢就一定要有能力還的時候,姐姐完全不擔心,好輕鬆同我講唔緊要架,唔會追架,friend借完走人無一個比人追過架

男爵府

PonyMom 發表於 19-1-19 14:24
回覆 Solarflare 的帖子

所以當我警告姐姐唔好借錢,否則財仔會追你架,或者有膽借錢就一定要有能力還的時 ...

怪唔之得咁多人借啦。
根本係 free money。
仲唔借到盡咩?
奇怪既係, 啲財仔應該知道會咁, 又肯借??

寶石宮

2023年兔年勳章

Solarflare 發表於 19-1-19 14:27
怪唔之得咁多人借啦。
根本係 free money。
仲唔借到盡咩?

回鄉揾唔到係好彩或時晨未到
嗰邊追數無皇管揾到慘過香港

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地個個都話唔會追返菲,一個傳一個,仲話唔會上門追。我今日去大x財務了解過,寄信黎話會上門同legal action都係無既,不過信上面有個聯絡人,有需要可以打去安排。

別墅

Snowman_kathy 發表於 19-1-20 20:48
佢地個個都話唔會追返菲,一個傳一個,仲話唔會上門追。我今日去大x財務了解過,寄信黎話會上門同legal act ...

有否問大 x會否追去菲律賓,如未還錢而又走佬了,這樣我們好想知!!

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 kidslover234 的帖子

佢地只係話佢地有公司處理,無再多講

大宅

Snowman_kathy 發表於 19-1-20 20:48
佢地個個都話唔會追返菲,一個傳一個,仲話唔會上門追。我今日去大x財務了解過,寄信黎話會上門同legal act ...

利息太貴
介紹人借錢有回佣收
搵當地收數佬追佢

朋友住果到,果邊一千元hkd巳係好多錢

呢個世界有錢.....乜都得啦

男爵府

回覆樓主:

我屋企果姐姐都諗住借錢走佬,佢哋真係以為顧主唔知,返家鄉又唔洗還。
我上網揾過,原來d放數公司係一單單工人走數case賣比當地收數佬,收數佬再追,其實菲國出得起錢,人命都買得起,可況追收爛帳.

wcpcelia    發表於 19-1-21 09:17

男爵府

cc1549 發表於 19-1-21 09:14
我屋企果姐姐都諗住借錢走佬,佢哋真係以為顧主唔知,返家鄉又唔洗還。
我上網揾過,原來d放數公司係一單單 ...

但首先要到個人。
從何搵起? 借$果陣可以報 fake 菲 address.
番到去又可以換名換 passport, 仲假過大陸。

男爵府

Solarflare 發表於 19-1-21 10:18

但首先要到個人。

係菲有錢就揾到人,d工人拎住張HK I D,合約就可以借錢,超易。但你估大x/安X財務都唔係善男信女,邊會咁易比d工人走數。

男爵府

cc1549 發表於 19-1-21 10:26
係菲有錢就揾到人,d工人拎住張HK I D,合約就可以借錢,超易。但你估大x/安X財務都唔係善男信女,邊會咁易 ...

嗯.. 咁如果條數啲菲爛仔肯買.. 應該都有方發找到人。
但有啲bun係走佬去加拿大。
果啲追條毛咩。

男爵府

kidslover234 發表於 19-1-18 21:27
如果你們未炒佢,應該財仔會滋擾你喎

通知左入境處,應該唔會滋擾僱主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

以前唐樓, 貴利寄錯地址來我處, 幾次, 樓上個bun的。
我打佢地寫住的電話, 話佢攪錯地址, 聽電話係個bun佬來嘅, 英文有限公司, 唔知我講乜, 唯有叫我bun同貴利講, 佢地明了。

我估在philippine, 或印尼, 有貴利人在, 應該有辦法揾佢地出來。

首頁

尾頁

跳至