懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

SsummerTang 發表於 19-1-18 23:39
因為同中醫醫師講 我如果檢查無問題 我打比佢講翻得唔得 但醫師話 想詳細知道bb情況先幫我開藥安胎 最後比 ...

既然醫生同你講咗正常冇問題,咁仲有啲咩情況可以經姑娘覆述俾醫師知道呢?都只係同佢講正常。就算你見莫醫生叫佢做返同一樣嘢,我諗對方都會唔高興。或者你做決定前都應。該諗吓人地感受,唔係淨係諗自己感受。

洋房

SsummerTang 發表於 19-1-18 14:30
聽講王醫生好nice 所以搵左佢照 照就正常照咁 無咩講笑
但照完之後 我問醫生可唔可以叫姑娘覆一覆我中醫醫 ...

薑醋同雞酒都係產後清完惡露先可以食既產品,其實都唔適合孕婦係懷孕時食
而且雞酒有酒既成份,對bb唔會有益.......

珍珠宮

SsummerTang 發表於 19-1-18 18:46
可能係我太敏感 可能係醫生忙 所以心情唔多好 我會自己調節下了
...

係亞,保持自己心情愉快,對自己同亞B都好

別墅

SsummerTang 發表於 19-1-18 18:45

我係好有禮貌話 可唔可以幫我打一打電話比中醫同佢講講 ...

下,個中醫幫你睇話胎位低?
我諗你搵多個婦產科睇下好d
中醫未必真系識睇

別墅

SsummerTang 發表於 19-1-18 22:56
因為我身體好差呀 十次自己出街八次都差啲暈倒call白車 西醫驗咩事都無 先五個幾月 唔夠血 無辦法先睇中醫 ...

唔夠血,補充下鐵,中醫有好多重金屬,
飲得多對bb唔好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 baby.cat 的帖子

Agree!事情好容易解決,唔好唔開心喇。

男爵府

SsummerTang 發表於 19-1-18 23:12
根本都唔係叫佢交代 但我唔覺得 我要受啲無謂氣咯 大家好好講唔得咩

你仲要平時產檢都唔係搵佢做,無端端叫人打,都幾odd
你覺得自己受左無謂氣,我諗佢都一樣感受

大宅

因為你問左個唔係一般人會問嘅要求, 對方認真咁問你, 就令到你想喊, 產前抑鬱更嚴重, 發惡夢...

因為你太年輕, 只係第一胎, 就咩都唔知道, 所以你老爺比左薑醋雞酒食, 令到你有問題...

似乎所有野都係其他人問題, 你只係受害者

別墅

樓主,唔好唔開心啦!
我自己都係睇王偉明的,已經睇左三次,頭兩次都幾好,好詳細好友善,但自從話拒知會係廣華生時,第三次的態度就有d趕客似的,好多問題我都未問完,拒就想趕我出去了,即時答都答得好簡陋和敷衍。所以都想轉醫生。求介紹都(emoji)

男爵府

SsummerTang 發表於 19-1-18 23:39
因為同中醫醫師講 我如果檢查無問題 我打比佢講翻得唔得 但醫師話 想詳細知道bb情況先幫我開藥安胎 最後比 ...

其實個中醫咁勁,就唔洗去西醫產檢啦仲要個西醫產檢完話返比佢聽無事,佢先敢開藥,感覺佢好流囉

大宅

haileyruthere 發表於 19-1-19 23:31
因為你問左個唔係一般人會問嘅要求, 對方認真咁問你, 就令到你想喊, 產前抑鬱更嚴重, 發惡夢...

因為你 ...

Agree...抑鬱唔代表要全世界都要就哂佢

男爵府

王偉明真系好差。今胎系第二胎,我想慳錢所以揾佢做結構。佢淨系用左10至15分鐘就做完。講話好串,一d都吾詳細。 (比起我第一次照結構個位醫生)。當照吾到bb
手指時,佢就用scanner不停震我個肚。一d都吾温柔。

做完佢問我去邊間生。我話xx醫院。佢喎左一聲。

之後我問左一條問題,佢就西面話"你自己去問返你醫生"。佢真系一點禮貌都無。我惱到震。

所以真系一分錢一分貨。你地吾介意態度差,可以去揾佢。

別墅

rainbow2016 發表於 19-1-20 20:26
王偉明真系好差。今胎系第二胎,我想慳錢所以揾佢做結構。佢淨系用左10至15分鐘就做完。講話好串,一d都吾 ...

我唔會再搵哩個醫生 我比左報告產檢醫生睇 寫到明我胎位低 但佢居然無同我講 仲同我講正常 哩啲係醫生嘅責任黎 因為胎位低可能會早產 佢離譜左

男爵府

回覆 SsummerTang 的帖子

呢位醫生可能依家多人揾佢(尤其系大陸人),佢就做野馬虎! 胎位低都可以吾特別提醒,佢真系好吾專業! 樓主我支持你!

別墅

rainbow2016 發表於 19-1-20 20:34
回覆 SsummerTang 的帖子

呢位醫生可能依家多人揾佢(尤其系大陸人),佢就做野馬虎! 胎位低都可以吾特別提 ...

的確係 當日診所一開門已經有三位大陸人 我已經搵左兩位醫生睇 一位政府註冊和x堂中醫醫師 一位係產科醫師 都係話我胎位低 今日見完醫生真係好嬲 無論醫師定醫生都問我 乜王醫生無同你講你胎位低咩? 我都唔知頭唔知路 原來胎位低都可以好危險佢真係好不負責任 雖然唔係搵佢產科 但搵佢做結構檢查佢身為醫生都有責任同病人講翻 仲同我講正常!

大宅

睇你篇野,相信你言語間有透露睇中醫同聖保祿醫生,甘畀人感覺你唔信佢醫術,而且佢無義務幫你打既,我諗你都要檢討下語氣或口面。
我都有睇2個醫生,1個話胎位正常,1個話胎位低。但話正常個個係私家醫院卦單多年exp既醫生,睇你信邊個,建議你睇多個2比1甘睇係味真係低。
有bb忌大喜大怒大悲,對個胎唔好,加上你話有抑鬱,個人放鬆d正面d向好方面諗,對bb同病情有幫助。
祝你母子平安,生活愉快。

別墅

射手貓 發表於 19-1-21 00:26

睇你篇野,相信你言語間有透露睇中醫同聖保祿醫生,甘畀人感 ...

我語氣好好 連被王醫生西我面我都係笑住 不過係尷尬咁笑 因為佢問我邊個產科醫生 我咪答產檢醫生咯 因為懷孕期暈得嚴重 西醫驗血無任何問題 直到五個月先睇中醫調理 問:如果睇西醫幫到我 我點會去飲苦藥睇中醫呢 再者 我幾時講過佢有義務幫我打電話 我問可不可以 係請求 但好聲好氣換來西口西面 以及我胎位低也沒有告訴我 這是個負責任的醫生嗎

大宅

Babysiloveu 發表於 19-1-20 00:04
樓主,唔好唔開心啦!
我自己都係睇王偉明的,已經睇左三次,頭兩次都幾好,好詳細好友善,但自從話拒知會 ...

黃建生都幾好,好nice,雖然房內姑娘無乜禮貌,畀攝肚紙巾係"掉係你肚"。但黃醫生好詳細,里個價唔理無禮貌姑娘算ok。

別墅

射手貓 發表於 19-1-21 00:34
黃建生都幾好,好nice,雖然房內姑娘無乜禮貌,畀攝肚紙巾係"掉係你肚"。但黃醫生好詳細,里個價唔理無禮 ...

ok 謝謝你

大宅

SsummerTang 發表於 19-1-21 00:32
我語氣好好 連被王醫生西我面我都係笑住 不過係尷尬咁笑 因為佢問我邊個產科醫生 我咪答產檢醫生咯 因為懷 ...

其實有無禮貌里d好主觀架炸。
因為本身唔需要做,所以當你"請求"人地就覺就算係over左。
用返我例子,其中1個醫生認為唔低所以味無講囉,就係甘簡單,話我胎位正常個個都多年exp的,難道佢又係不負責任?
我覺得如果唔信,最好既方法就係唔再幫襯佢。
你有抑鬱症,少諗人地唔好,個人會開心d。

首頁

尾頁

跳至