有冇JM係'佛系'過年

miffyumiffy
|
vivibabyvivi 發表於 19-1-18 14:47
有冇JM好似我咁,係'佛系'過年?
唔大掃除唔擺全盒唔擺年花冇任何新年裝飾,不過禮貌上都要封利是 ...

唔想攪咁多野

利是錢都是老豆去幫我唱, 我仔負責入

初一去奶奶度做一日紙版人,過年幾日假當普通假期
lala229
|
me
opl2
|
vivibabyvivi 發表於 19-1-18 14:47
唔大掃除唔擺全盒唔擺年花冇任何新年裝飾,不過禮貌上都要封利是 ...

我係
bmuimami
|
差不多係咁
ninachu
|

gigi19810326
|

咩都唔會做,淨係求其地封二千蚊利是,熟人先派,人地叫我去拜年先會跟屋企人去,無人叫就平常日子咁過左十幾日
vivibabyvivi
|
koko2000 發表於 19-1-18 14:54
今年係, 因為老公要外出做野. 又只係得3日假, 咩都唔洗做

咁嗰3日假可以抖抖喇
|
港式奶茶 發表於 19-1-18 14:54
新年最好大覺訓

|
alicialee1210 發表於 19-1-18 14:55
我囉。本身成日都掉野執屋,唔會因爲過年先執。唔會買花,唔會放全盒,唔會買糕,唔會特別買新衫/新鞋,唔 ...

同我一樣
|
叮妹 發表於 19-1-18 15:06
我最怕果四日冇外賣食,好煩

依家老麥大_樂大_活新年都照開啦,唔會冇野食
Ashleycorina
|
我,勁少親戚响香港,只會包利是
PW530
|

魚兒小寶貝
|

我吖

初初結婚老公鍾意攪就由佢攪

到依家佢已經冇擺全盒❨其實係一個細盒❩, 冇貼揮春,但佢會抹窗及抽氣扇❨其實呢d 污糟嘢一向佢做開❩
利是錢都係佢唱佢入
gracelam
|

我只係買花, 一年只買呢一次, 比錢娘家過年同封利是。 99果邊都會買份野做禮, 其他一切如舊。

連仔女買新衫過年都冇, 佢地D衫多到塞滿衣櫃!
tam_bb
|
我都係簡單清潔吓間屋。覺得過年如過日。
TMC3012
|
到, 乜都冇搞
evalau341
|

年年一直都係咁
無話可說
|
我,平時已執屋,只包利是,其他一律唔搞
Jasmine-4711
|
细路大左,節日越來越佛系,兩個宅男只係打机打机再打机,傾下偈都唔多願。因為我好悶,所以成日上BK。大節日我都係咁二应下節,搞下氣氛(雖然他倆don't care)否則我會屈在家發霉。

我都好怕拜年,男家唔肯團拜,要逐家去,輪住做東,要打麻雀赌牌,打唔完8圈唔洗食晚飯。三日都係同一批人,C6好enjoy打牌,我就悶死。
|
清潔下,循例擺個全盒,最後又係自己食返曬。

除了去99,同娘家團年唔會去拜年。

今年諗住全盒都唔擺了