自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

牛牛牛牛 發表於 19-1-18 15:19
家長自己擔心咪自行停課囉,幼稚園唔急追學習進度,最緊要身體健康

贊成!講幾千幾萬次,病就返少日學啦!
唔好發燒都返學啦唔該

子爵府

虎到金來勳章

ivyivyivy1 發表於 19-1-18 16:20
有冇191間的名單?

揾唔到名單x3

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Poyau 發表於 19-1-18 18:26
唔見有191間幼稚園名單

同問

子爵府

牛年勳章

名單,睇方向日報喇

伯爵府

回覆樓主:

我收唔到學校停課通告,舊年政府公佈了停課,學校随即擺一張通知在學生的書包。

男爵府

music_lover 發表於 19-1-18 15:42
其實4日3個個案就要停課,好容易,特別係幼稚園!有呈報既係百幾間學校,實際沒有呈報的學校只係收收埋埋D ...

有時唔一定係學校唔報中,有時可能係家長唔報俾學校都唔定

我覺得恰當,細囡學校上兩星期已開始爆,佢有哮喘,我都無俾佢返幾日,之後諗住無再有人中就返啦,返咗一日又話有人中

其實停7日都好

侯爵府

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190118/mobile/bkn-20190118200506215-0118_00822_001.html?eventPath=hk_news&eventID=402883474a52710b014a7132775f7fdb

內有link睇到名單

複式洋房

4日3個,唔停課的學校先唔正常,咁既天氣,好難相信學校冇3個小朋友病,可能係家長隱瞞,可能係學校隱瞞,其實仲恐怖。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

四日內三個就要停,中/小學都一樣?

男爵府

回覆 music_lover 的帖子

其實我想問,睇醫生發現中左,診所不用呈報呢個個案上去衛生防護中心?話呢個小朋友讀邊間學校?

公爵府

回覆樓主:

停課D家長又可以帶D小朋友去playhouse玩喇

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

依家話有兩百幾間

侯爵府

music_lover 發表於 19-1-18 22:01
4日3個,唔停課的學校先唔正常,咁既天氣,好難相信學校冇3個小朋友病,可能係家長隱瞞,可能係學校隱瞞, ...

視乎家長點樣講俾學校聽,傷風感冒,流鼻水咳,發燒,定係直接話俾學校知中咗甲流/乙流。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/kgccc_suspension_list_chi.pdf
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ju 發表於 19-1-18 19:11
揾唔到名單x3

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/kgccc_suspension_list_chi.pdf
放下自在

子爵府

虎到金來勳章

smiletigger 發表於 19-1-18 21:56
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190118/mobile/bkn-20190118200506215-0118_00822_001.html?eventPath ...

thx

伯爵府

music_lover 發表於 19-1-18 15:42
其實4日3個個案就要停課,好容易,特別係幼稚園!有呈報既係百幾間學校,實際沒有呈報的學校只係收收埋埋D ...

有時候未必系老師,校長隱瞞個案, 家長也有責任, 明明病緊都返學, 因為費事留佢系屋企, 結果傳染埋其他小朋友

伯爵府

hellohellojenny 發表於 19-1-19 09:11
視乎家長點樣講俾學校聽,傷風感冒,流鼻水咳,發燒,定係直接話俾學校知中咗甲流/乙流。

...

系架, 家長話普通病,你都你佢孚

水晶宮

music_lover 發表於 19-1-18 22:01
4日3個,唔停課的學校先唔正常,咁既天氣,好難相信學校冇3個小朋友病,可能係家長隱瞞,可能係學校隱瞞, ...

係喎、可能家長無報、尤其大校、平日都唔會日日返齊

侯爵府

luckybaby2011 發表於 19-1-19 10:09
係喎、可能家長無報、尤其大校、平日都唔會日日返齊

可能最初只係感冒作病放病假,學校不以為然,但係潛伏期,後來中咗又不會再報俾學校,學校角度好難避免

要家長們自律

首頁

尾頁

跳至