流感殺入校園,政府倡191間幼園及幼兒中心停課7天

tintinfafa
|

今季流感疫情迅速蔓延至校園,多間幼稚園先後爆發,甚至已宣布停課。政府今日(18日)下午交代最新的校園流感應對安排,因應流感活躍度於未來數周會繼續上升,昨日(17日)舉行跨部門會議決定,爆發流感的幼稚園,即早前爆發流感的183間幼園及幼兒中心,以及今日新增8間合共191間學校,建議停課7天。

衞生防護中心總監黃加慶表示,現時處於流感爆發「非常時期」,需要加強防控,至今已通知191間幼稚園及幼兒中心,建議明天(19日)起停課7天。

防護中心社會醫學顧問醫生張竹君表示,本地流感轉趨活躍,目前流行的是甲型H1流感病毒,6歲以下兒童較受影響,故幼稚園及幼兒中心出現較多爆發個案。今年進入冬季流感高峰至今,共接獲251間學校、院舍爆發流感報告。

張續指,今年當局引入季節性流感強度監察指標,目前幼兒中心處於非常高水平,其他學校則處於「中強」水平,老人院處於「低強」水平。公立醫院診斷流感率上升,以6歲以下兒童住院率較高,0至5歲入院率處於「高強」水平,6至14歲則為「中強」水平。嚴重流感監察方面,當局已錄得113宗成人嚴重個案,當中50至64歲佔較高比例,達36%。

此外,疫苗接種方面,學前年齡組別的接種率上升54%,接種覆蓋率已達30%。小學組別覆蓋率已達53.7%。整體小童接種率為42.8%。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190118/bkn-20190118143222698-0118_00822_001.html

tintinfafa
|

當局已通知191間幼稚園及幼兒中心明起停課http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1438766-20190118.htm?spTabChangeable=0&tdsourcetag=s_pcqq_aiomsg

tsung    發表於 19-1-18 18:34
starrymama
|
不是全部幼稚園, 只是政府通知了停個d先停
mgmismicgmic
|
慘喇⋯⋯我呢啲無長老無姐姐嘅雙職家長,又要問公司賒假⋯⋯
牛牛牛牛
|
家長自己擔心咪自行停課囉,幼稚園唔急追學習進度,最緊要身體健康
馬爾太
|
starrymama 發表於 19-1-18 15:17

191間其中之一?你寧願小朋友中流感都唔想停課?
女皇陛下
|
就快過年,其實有人照顧就自行停啦
女皇陛下
|
mgmismicgmic 發表於 19-1-18 15:19
慘喇⋯⋯我呢啲無長老無姐姐嘅雙職家長,又要問公司賒假⋯⋯

其實你可以問下學校,小朋友停課,老師要番嫁
睇下可吾可以幫托管住先,好似平時番學
多算都肯,但就得自己一個囉,就算有其他小朋友托管都會分課室睇,吾會放一齊
starrymama
|
馬爾太 發表於 19-1-18 15:21
191間其中之一?你寧願小朋友中流感都唔想停課?
我幾時有話想唔想幼稚園停課?
我係話唔係全部幼稚園停課
Happybabyhbb
|
starrymama 發表於 19-1-18 15:17

我小朋友個間星期初有通告話邊班有小朋友中流感,今日收到通知停課了!我覺得安排好恰當啊!就算學校唔停課,我都想自己停,我大女中過一次,真係怕怕!
oceandeepsea
|
建議即係唔一定要停
starrymama
|
Happybabyhbb 發表於 19-1-18 15:29
我小朋友個間星期初有通告話邊班有小朋友中流感,今日收到通知停課了!我覺得安排好恰當啊!就算學校唔停 ...
我個間沒有停課, 我由佢返
cindae
|
係咪之後既日子都通用?三個就停7日?
壞蛋獎門人
|
算吧啦,有幾多家長真係肯唔帶個小朋友去公園去商場...
Happybabyhbb
|
starrymama 發表於 19-1-18 15:33
我個間沒有停課, 我由佢返

小朋友ok本身身體好就得啦!我小朋友係細b剛返學無幾耐,本身又扭計,費事病左真係會扭到我死
gloria7927
|
壞蛋獎門人 發表於 19-1-18 15:36
算吧啦,有幾多家長真係肯唔帶個小朋友去公園去商場...

一個禮拜唔出屋都冇問題
starrymama
|
Happybabyhbb 發表於 19-1-18 15:37
小朋友ok本身身體好就得啦!我小朋友係細b剛返學無幾耐,本身又扭計,費事病左真係會扭到我死:heheh ...
我個個上年都中過一次
Elaineyytang
|
我嗰間星期一起停一個禮拜,因為中甲流人數依幾日多左一倍
music_lover
|
其實4日3個個案就要停課,好容易,特別係幼稚園!有呈報既係百幾間學校,實際沒有呈報的學校只係收收埋埋D數字,唔講出黎姐。相信實際應該唔只呢個數,今次冇停課既學校,家長先應該要擔心,連老師都隱瞞數字。
dc9
|
又停課
我地要返工,小朋友搵邊個湊