有冇試過去旅行時,冇得上網

Chuengmm
|
卡同wifi蛋平就平,但成日有意外
我之前都試唔少,怕左,依家多數去之前買定漫遊pass
條數差唔多
EstrellaDamm
|
woodypapa 發表於 19-1-18 15:00
之前去泰國旅行張儲值卡突然死左...無哂data...

之後靠C6 share wifi....但都唔可以用佢好多...

試過去啲被政府block哂常用網頁(例如 Google, FB)嘅地方 ,過幾日就慣。不過其實當地人(包括細路)全部都識翻牆。。。
mercurycc
|
sweeticandy 發表於 19-1-18 16:18
去旅行我都唔會成日篤手機.. 除非搵路..... 搵資訊....

主要都係影相同埋睇風景...
係呀!但搭長途車都會上網既。
gracelam
|

之後靠C6 share wifi....但都唔可以用佢好多...

我去旅行好少上網, 一眼關七, 睇住小朋友, 睇住証件, 睇住D錢, 睇下名勝風景, shopping, 影下相, 仲邊得嚟上網? 多數夜晚返到酒店先上下。
Watashiwamomo
|
回覆 woodypapa 的帖子

試過,但好彩平時好少玩手機,有時放低部電話盡情玩樂都幾好,手機只係用來影下相,無聊時上下網咁。所以唔太影響
wcpcelia    發表於 19-1-20 19:23
uhtcl2006
|
我唸我去旅行上唔到網, 最大問題唔係無得打咭, 無得打機, 而係無得用google map, 因為我係路痴, 有時睇住google map都可以行錯路的, 無左google map去旅行, 我死硬
所以有得上網先有安全感
youhello507
|
uhtcl2006 發表於 19-1-18 17:49
我唸我去旅行上唔到網, 最大問題唔係無得打咭, 無得打機, 而係無得用google map, 因為我係路痴, 有時睇住go ...

有 offline map 的
Poyau
|
無得上網仍可享受旅程
forthyc
|
無得上網好, 槃寂樂得清靜
tungking
|

我冇準備上網卡,通常去到有地方上先上吓(上相)
TMC3012
|
以前冇卡買都係咁
而家有得上網就長期手機不離手咁囉
kitbebe
|
冇wifi我得,係個女唔得
kianmama
|

試過在港買左2張電話咭,一張用到一張用唔到,另外淘左一2張又係一張得一張唔得,因C6要做嘢,局住要係當地買,去咁多次旅行都未試過電話咭唔得

Jasmine-4711
|
去旅行當然睇景點,影相,玩,食為主,唔洗篤手机玩。check whatsapp 就回酒店有free wifi。冇事係十萬火急要回覆,有都打左你手机啦。
karenkatte
|
去旅行我無買卡, 朋友俾我都無用, 返到酒店上網都ok啊!
youhello507
|
TMC3012 發表於 19-1-18 19:03
以前冇卡買都係咁
而家有得上網就長期手機不離手咁囉

係,以前我只用酒店 wifi, 而家上網卡太平,我都會買一張方便下,例如無啦啦係街要搵嘢食,搵路之類
nieualma
|
等我老人家話畀你聽,十幾廿年前去旅行 ,真係冇得上網㗎, 攞住個地圖揾,唔識咪問人囉
Ashleycorina
|
無得上網就好專心放鬆享受行程。
但係我需要上網用google map...
試過去到曼谷死card
日本用到第三日就無,最後用roaming
brindlewin
|

nomophobia
brindlewin
|
nieualma 發表於 19-1-19 13:24
等我老人家話畀你聽,十幾廿年前去旅行 ,真係冇得上網㗎, 攞住個地圖揾,唔識咪問人囉 ...