懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好掙扎到底開刀好定順產好!!我本身有黏連, 聽人講胎盤會唔易出, 我怕順產完又要刮宮!所以一心諗住開刀算..!所以搵左張國良醫生開刀..但6299唔想我開刀, 話好傷身..話寧願我順產完再刮宮! 其實我都想順產,,聽講對BB好D..我唔怕陣痛, 但我怕順產有太多不能預計既因數, 怕有咩差池!! 加上我唔想再經瀝多次刮宮...!!因為上次就係刮宮搞到有黏連...我想休息8個月到再PLAN生第2胎, 怕開刀有傷口都會有黏連..!!都唔知點選好..如果順產我會去QE, 開刀會去私家,,大家有無咩建議?

大宅

點生都係傷身,順產內裹有野撕裂係睇唔出
開刀又無D人講咁差。
我自己就怕順產有太多不能預計既因數,又驚食全餐,所以開刀。
擇日,半小時攪掂

珍珠宮

回覆樓主:

我都爭紮梗~想順產,但又有太多野不能計劃好,尤其公司人手調動,雖然話有產假,但順產同開刀,可以差十幾日~
其實開刀真係無D人講到咁誇張咁恐怖,我上一胎都係開刀,講真,感覺真係幾好,乜都計劃好晒,老公一路陪住我傾一路生,我上奶又上得好,一個星期傷口已經唔痛啦~藥都唔駛食~
我什至恢復得好過我順產嘅親戚朋友,唯一覺得好遺憾,就係無感受過陣痛,無左經歷自然分勉嘅回憶~
我都覺順產始終比較天然,不過我上一胎,日日都係度驚,日日睇新聞聽朋友講~加上娘家出左D事,令我相信命理~
至於黏連,我個醫生好有信心咁同我講,係睇聯針手勢,佢未試過有尼個問題~

複式洋房

開刀都會令組織黏連喎
不如你去肯接順產同開刀的私家醫生,問下佢意見先啦

大宅

做個靚太 發表於 19-1-18 20:47
我都爭紮梗~想順產,但又有太多野不能計劃好,尤其公司人手調動,雖然話有產假,但順產同開刀,可以差十幾 ...

你係搵邊個醫生呀?

大宅

chuchanchan001 發表於 19-1-18 21:24
開刀都會令組織黏連喎
不如你去肯接順產同開刀的私家醫生,問下佢意見先啦 ...

聽人講好多順產既最後都變左開刀

大宅

回覆樓主

如果樓主8個月後生第二胎,最好順產了!開刀最好要相隔兩年啊!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Littledickdick 發表於 19-1-20 04:01
如果樓主8個月後生第二胎,最好順產了!開刀最好要相隔兩年啊!

我都係咁諗。樓主要向醫生講出家庭計劃,根住要衡量邊種方法好d。

開刀係開7層組織,唔係三幾個月就會好番晒。

樓主要了解多d 至再諗係咪去開刀。

回覆 Yup88 的帖子

Hi Yup88 ,順產是指BB經媽媽陰道自然分娩,需要面對陣痛到BB出生的痛楚,媽媽唔會留下疤痕,傷口容易處理,身體復原較快。開刀/剖腹產是以手術打開媽媽腹和子宮壁取出BB,需要半身/全身麻醉,媽媽會留下疤痕,傷口復原較長。媽媽可以係34-35週產檢時問下醫生,醫生通常會考慮BB大細、位置、媽媽同BB嘅身體狀況等選擇邊種方式分娩(政府醫院一般會評估媽媽順產成功率,醫生決定是否需要開刀)。順產媽媽一般康復得比較快,下次幾時產檢呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-21 16:10

Hi Yup88 ,順產是指BB經媽媽陰道自然分娩,需要面對陣痛到BB出生的痛楚,媽媽唔會留 ...

下星期一返政府產檢,因為私家要俾6千蚊留位,要24w前搞掂。咁早期醫生應該俾唔到準確答案我吧?

大宅

bosch 發表於 19-1-21 07:42
我都係咁諗。樓主要向醫生講出家庭計劃,根住要衡量邊種方法好d。

開刀係開7層組織,唔係三幾個月就會好 ...

醫生都有問我諗住生幾多個!我話2個,佢話ok!我問要隔幾耐先可以再有?醫生話一般半年到

子爵府

佢係咪答你順產係半年,開刀一般都建議年半後先可以再諗

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-1-21 17:01

佢係咪答你順產係半年,開刀一般都建議年半後先可以再諗

唔係呀,依家好多都唔洗等咁耐,葉翠翠都係開刀半年就有第二個啦。胎埋聽網到啲人話呢個醫生手勢好好,第二日都唔痛可以落床!

大宅

Yup88 發表於 19-1-21 17:06
唔係呀,依家好多都唔洗等咁耐,葉翠翠都係開刀半年就有第二個啦。胎埋聽網到啲人話呢個醫生手勢 ...

你喺得私家醫院開刀,基本上第二日都一定可以唔太痛落到床。

(利申:私家醫院開刀兩胎)

大宅

Yup88 發表於 19-1-21 17:06
唔係呀,依家好多都唔洗等咁耐,葉翠翠都係開刀半年就有第二個啦。胎埋聽網到啲人話呢個醫生手勢 ...

如開刀最緊要揾個手勢好的醫生,我開刀生由頭到尾無痛過,第二日落床都無痛又可周圍行,我係高齡產婦都康復得好快,開刀都無想像中咁差

大宅

Littledickdick 發表於 19-1-21 22:11
你喺得私家醫院開刀,基本上第二日都一定可以唔太痛落到床。

(利申:私家醫院開刀兩胎)

咁你第二胎隔幾耐?

大宅

carmenlau125 發表於 19-1-22 10:37
如開刀最緊要揾個手勢好的醫生,我開刀生由頭到尾無痛過,第二日落床都無痛又可周圍行,我係高齡產婦都康 ...

你大約幾耐康復晒可以做得運動?我99成日覺得開刀好傷,仲話寧願我順產完再刮宮都唔好開刀咩都要管,請陪月都要管

大宅

Yup88 發表於 19-1-22 10:47
你大約幾耐康復晒可以做得運動?我99成日覺得開刀好傷,仲話寧願我順產完再刮宮都唔好開刀咩都要管 ...

其實開刀後一個月已經做得運動了,可能依家醫療方面都進步咗,開刀又無咁傷掛,但最重要最重要係揾個信得過的醫生開,開刀好唔好,醫生技術佔咗九成。

我個醫生鼓勵我順產,但我一有咗就決定開刀,因為想有預算,驚順產生唔出或產程過長等令bb有事,但我到36週bb都唔掉頭,仲要38週早咗穿水,都係無得預算

成個過程好順利,我穿水15分鐘左右就到醫院,去醫院時已打定電話俾醫院call醫生返嚟,由穿水到開刀生埋都係一個鐘內完成,勁快手

大宅

回覆樓主:

因為我胎位不正,刀口會大少少,其實我都唔覺得好大,但都係唔痛唔影響之後生活,開刀後我都可以照抱bb埋身餵人奶,我仲自己幫bb沖涼同照顧bb添,so far 身體都無乜問題。

大宅

Yup88 發表於 19-1-22 10:45
咁你第二胎隔幾耐?

相隔3.5年,原因係想大B有自理能力先有第二個會冇咁辛苦

首頁

尾頁

跳至