懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

回覆 Yup88 的帖子

Hi Yup88 ,順產是指BB經媽媽陰道自然分娩,需要面對陣痛到BB出生的痛楚,媽媽唔會留下疤痕,傷口容易處理,身體復原較快。開刀/剖腹產是以手術打開媽媽腹和子宮壁取出BB,需要半身/全身麻醉,媽媽會留下疤痕,傷口復原較長。媽媽可以係34-35週產檢時問下醫生,醫生通常會考慮BB大細、位置、媽媽同BB嘅身體狀況等選擇邊種方式分娩(政府醫院一般會評估媽媽順產成功率,醫生決定是否需要開刀)。順產媽媽一般康復得比較快,下次幾時產檢呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
Yup88 發表於 19-1-21 16:51
下星期一返政府產檢,因為私家要俾6千蚊留位,要24w前搞掂。咁早期醫生應該俾唔到準確答案我吧?
...

通常剖腹分娩風險比自然分娩高,例如:失血較多,傷口痛/發炎等等,亦可能影響餵哺母乳,明白媽媽因為本身有黏連,而考慮選擇剖腹分娩,下星期一媽媽返政府產檢時,提出自己嘅憂慮,聽下醫護人員嘅意見後同家人商量再作決定。另外,一般剖腹生產媽媽6個月左右,身體各器官狀態完全恢復後,可再嘗試懷孕,如有需要係計劃懷孕前,先諮詢婦產科醫生意見,就最放心。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
Yup88 發表於 19-1-22 17:21
明白,thx
加油

首頁

尾頁

跳至