論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次請工人, 工人聲稱初次黎港做野, 黎左就黎二個月, 印姐, 35歲, 佢有二個10+ 小朋友, 佢表現暫時都OK, 醒目, 細心, 鐘意小朋友, 鐘意煮野食, 暫時冇黑過面, 笑容OK, 同佢相處都好融合, 佢會留意我地鐘意食乜, 然後就去煮俾我地食..
我屋企有一個2歲小朋友, 一個快出世的BB 加我二公婆....星期一至五,99會過來幫手照顧小朋友

屋企工作量唔多, 朝早我地去返工後,

9AM - 11AM : 工人會執床, 掃地, 吸塵, 抺地, 抺窗, 洗衣, 晾衣
11AM - 11:30AM: 準備+煮午餐俾小朋友食
11:30AM-12:30M: 出去接小朋友放學
12:30PM - 2:00PM: 小朋友返黎後, 屋企人會幫手照顧, 姐姐最多洗下小朋友D衫, OR 等小朋友食完野洗碗, 其餘時間都係坐係度望住小朋友
2:00PM - 4:00PM: 小朋友午睡, 所以姐姐都會FREE TIME, 見佢多數係房玩電話, 睇書, THEN 恰一陣
4:00PM - 6:00PM: 同屋企人帶小朋友去公園玩, 買送, 準備晚餐
6:00PM - 10:00PM: 煮晚餐俾小朋友, 我地, 洗碗, 洗廚房, 抺地, 洗廁所, 沖涼, 訓覺

本身DAILY WORK 都唔算多, 我留意到如果我係屋企時, DAILY WORK 一定會做足, 仲係有多冇小果隻, 佢會做埋WEEKLY/MONTHLY 果D, 而且佢做得都好快手, 不過我地一出街, 佢既MUST DO ITEMS只變左朝早執床,掃地, 間中吸塵, 洗衣(佢自己果D), 加晚上抺地, 洗廁所....其餘時間佢都匿係房多.....

由於我二公婆要求又唔係高...亦都明白如果自己老闆唔係度, 就梗係HEA 做啦....所以都唔知應唔應該開聲話佢....但假設我地出街前有安排叫佢要做咩工作, 佢就會樣樣做足...做完先去休息...但我又覺得吸塵,抺地呢D其實日日都應做, 唔駛下下開聲叫..(佢當然知要做, 只係佢選擇性做), 因為我要求佢一日抺二次(早,晚), 晚上因為我在家, 所以佢一定會抺, 但早上如我不在家, 我見佢好多時都冇抺的

我有同過AGENT 傾, AGENT 就話既然佢好處多過壞處...叫我隻眼開隻眼閉, 我係咪繼續由得佢屋企冇人時就等如佢FREE TIME?????

水晶宮

sweet4dfamily 發表於 19-1-18 16:42
第一次請工人, 工人聲稱初次黎港做野, 黎左就黎二個月, 印姐, 35歲, 佢有二個10+ 小朋友, 佢表現暫時都OK, ...

你呢個工人叫做正常人。佢唔可以叫做 懶, 只係未做到你心目中的非常勤力。你可提番佢每日必做的工作 eg. 抹地。

佢做妥之後, 自然係佢 free time, 你都唔應該睇唔过眼。

記住, 當你自己做家庭主婦, 你都唔會做到冇
停手, 工人亦如是, 更何況有人帮手湊小朋友

珊瑚宮

吾偷野唔爛食。已有七十分

工作交到七八成。又加十分

無黑面又加十分
玩具萬歲!

男爵府

sweet4dfamily 發表於 19-1-18 16:42
第一次請工人, 工人聲稱初次黎港做野, 黎左就黎二個月, 印姐, 35歲, 佢有二個10+ 小朋友, 佢表現暫時都OK, ...

睇你形容你姐姐, 好似形容緊我姐姐咁。
佢又係平時無乜大錯, 我係屋企時正正常常, 但無人係屋企時真係hea 到爆。見過佢躲入房成兩個鐘唔出黎。(但我出門前仲見佢好忙) 但如我有野交帶佢做佢又會乖乖完成。

如你覺得佢真係 skip 得太多weekly/monthly work。係可以整個 checklist. 叫佢邊樣做左就簽到, 然後你果日 check 完就 mark 底 ok/checked。張 list 要每日填同每日 check。要唔怕煩。否則佢又係會走數的。

致於拖地, 可以每日 friendly reminder 佢記得朝早拖地。係cam 唔見佢拖扡又可 whatsapp 追佢 please mop floor thank you.

管工人就係咁, 好煩的。

佢完成到張 list 既野, 休息幾耐由得佢。

男爵府

fitfish 發表於 19-1-18 17:37
吾偷野唔爛食。已有七十分

工作交到七八成。又加十分

哈哈。

我地自已做都未必100分啦。
有啲野可以隻眼開隻眼閉。

大宅

回覆 sweet4dfamily 的帖子

工人只會愈來愈懶惰,不停試你的低線!你要不停提醒你對她的要求!

wcpcelia    發表於 19-1-21 09:23

伯爵府

就快BB出世,同佢多講解衛生要求高是必須

大宅

回覆樓主:

我家姐姐長期無人理佢。主要湊bb. 丫女訓覺,佢就休息。除非我有比extra既任務佢。但其實好少,我最最最緊要就係佢對我女好。其他野唔太重要的,我隻眼開隻眼閉。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

算不過不失

首頁

尾頁

跳至