懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

未有bb前已經知道有子宮肌瘤 3cm
有左之後照到肌瘤5cm係子宮入面
由有左到而家8W不時都會陰陰痛
產檢時有同醫生講, 但佢地都無乜反應
話係會痛, 個瘤會一路大到4個月為止
見有媽媽試過痛到行唔到要去急症
又驚會影響到bb...

大宅

siudimsum 發表於 19-1-18 17:11

我個瘤由6CM大到10CM, 不過係子宮外, 無迫住BB, 所以政府同私家都話唔洗理, 生完BB都唔需要理

複式洋房

回覆樓主:

我都有,有左6w先知,個時6cm
到而家23週,個肌瘤去到10cm
醫生話無辦法,最好方法係共存,生完先切
不過我慶幸肌瘤係子宮外面,無影響bb
加油(emoji)(emoji)醫生keep住check應該問題不大

別墅

回覆 siudimsum 的帖子

我未有之前都有肌瘤,5cm左右,計劃懷孕起就開始睇中醫調埋,個肌瘤都有慢慢縮細,直到陀b,個瘤又大返dd,4cm+2cm左右,2粒。中醫繼續睇,婦產料同醫院果邉就話keep住睇個肌瘤,冇大得太快同位置唔阻bb順產,就唔洗理,只係個肌瘤可能會令我痛。之後d產檢見到肌瘤都冇再大到,位置升左上去,唔阻bb順產。5個月時照結構,個肌瘤鈣化左,唔會再大,唔洗擔心lu~依家7個月,bb都好地地,我都冇痛過。
樓主唔洗太擔心,唔好食D激素野,令個瘤變大就好。

別墅

有粒8cm既係子宮內,開頭有少少痛,個人猜測應該係子宮擴大既時候搞到有陰痛。而家21 week 喇~ BB 好健康,我醫生對個肌瘤態度好chill ,唔洗理佢其實,佢話當BB 多個cushion係後期先要睇下佢會唔會阻住BB 調頭/產道,阻就開刀。所以我都無理佢~

個人經驗有疑慮就問醫生,上網自己睇得太多愈睇愈驚(我開頭就係)信醫生好過google!

珍珠宮

好似要睇大細同位置,我家姐有一個都冇理,醫生話可以唔處理

珍珠宮

環保接龍勳章

我都有個肌瘤,初初3cm...陀到中後期照超聲波已經睇唔到個瘤,但健康院姑娘就摸到,但無阻產道醫生都無理了,生完bb先算。

不用太擔心,注意唔好食激素野令個瘤變大就ok....醫生叫我唔好食花膠。
人生本是苦

洋房

我未有bb前都照倒有個3cm既肌瘤,有左之後開頭都好擔心,16週見倒都係3cm,但醫院同私家照都話冇影響,可能我個肌瘤係個頂度,到照結構個時連醫生都話咁細粒,睇都睇唔倒,拉都拉平左,至於你話陰陰痛我諗應該係正常,我個時都有,應該因爲個子宮大緊,會拉扯倒韌帶,所以有時會扯住痛

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我陀細B果陣,有3粒,開刀生BB時,割左一粒,其他兩粒會生完BB慢慢消到好細粒,我一年會檢查,醫生話唔洗做手術。

複式洋房

由第一次照有一粒4CM肌瘤, 到而家33w有5粒肌瘤, 4粒4cm, 一粒6cm
原本想開刀, 但私家話開刀嗰位就係肌瘤個位, 佢建議我順產
如果要開刀, 可能要打直開, 但係會好傷, 同埋開刀有可能會大出血, 好危險
so far到而家都無乜大痛過, 連食止痛藥都無食過
BB size正常

所以唔使太擔心, BB係好叻叻架, 唔會俾啲肌瘤蝦到

大宅

totobmama 發表於 19-1-21 17:39
由第一次照有一粒4CM肌瘤, 到而家33w有5粒肌瘤, 4粒4cm, 一粒6cm
原本想開刀, 但私家話開刀嗰位就係肌瘤個 ...

多左幾粒咁多!你有無食花膠果啲補野?
有無話肌瘤係邊個位會擋住開刀?
因為我打算開刀生!

複式洋房

回覆樓主

唔洗擔心,我一有左就照到一粒10cm,一粒4cm,仲有啲細既。睇第一個醫生,佢第一句就同我講,你咁都有到都算好勁,講好多好壞既說話,嚇到我喊左一日。之後睇第二個醫生,佢話情況都唔係咁差,唔洗擔心,只要keep住check就ok。中間第4個月果陣有肚痛過,入過醫院,但係話唔關肌瘤事,直到而家就黎35wks啦,bb一路都唔錯。醫院照話亦話肌瘤冇阻到bb既出口,可以順產。
大家一齊加油呀!

大宅

由6週 3.5cm 到而家 14週 7.5cm.間唔中痛痛地。
訓唔著

男爵府

我由5.5cm大到10cm~6個月左右勁痛到行同瞓都痛,要食panadol同病假休息。醫生話過左7個月唔痛,咁又真係無再痛。但阻住產道要開刀。
最緊要私家定期mon住。我bb健康順利出左世滿月喇。

複式洋房

我有食花膠呀, 因為我唔知原來唔食得花膠, 只知道唔食得燕窩咋, 不過我唔算食好多花膠
我係近膀胱既左邊有3粒4cm, 嗰個位咁啱係開刀位

大宅

totobmama 發表於 19-1-22 15:49

我有食花膠呀, 因為我唔知原來唔食得花膠, 只知道唔食得燕窩咋, 不過我唔算食好多 ...

我果粒都係左前壁
希望唔會擋住開刀啦

不過而家仲早,要到時先知喇

複式洋房

我嗰時到左6個月左右, 醫生都仲話啲肌瘤有機會移位, 所以你可以遲啲睇下醫生點講同埋如果你唔多肌瘤, 未必會阻到個開刀位

洋房

回覆樓主:

我未陀b前有粒大約4cm肌瘤,生係子宮頂部,一陀b就長大到6cm,然後20週照結構時又發現多一粒約2cm的在子宮則邊,由於無阻產道,可順產,醫生建議唔好搞,等生左後再觀察,因多數人會生完後粒瘤會縮返細,至於肌瘤痛,多數係小小痛姐,如大痛就去醫院check一check,攞d孕婦可服用止痛藥,無其他嘢可以做

複式洋房

8週時有個5厘米肌瘤,到19週照結構又搵多兩粒2-3厘米嘅俾阿b遮住,問咗幾個私家同政府嘅醫生同助產士,大家都話無問題,因為唔阻住陰道,產檢時個助產士係摸到粒瘤,到33週,粒肌瘤都仲係5厘米。有朋友佢粒瘤會係懷孕途中消失,亦都有啲會跟子宮一齊大。只要過程中無流血又或者無特別痛,都唔使理,都只係得一個私家醫生話擔心就唔好食燕窩雪蛤膏嗰啲,花膠又無話唔得,係到2x.週度到阿b超重,就話唔好食咁多花膠,正常飲食加supplement就夠。政府仲話supplement都唔駛,不過我日常飲食應該唔夠鈣,所以都有食supplement

別墅

減齡達人勳章

回覆 bbshan0729 的帖子

好勵志啊。多謝妳既分享!我同妳一樣有咗之後先check到有個10cm嘅子宮肌瘤,一直都好擔心肌瘤會跟着BB大,會影響BB 成長。

首頁

尾頁

跳至