論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源睇左呢度既教學諗住慳返d,就自行攪續約。

溫晒書,準備好所有文件,驗晒身,諗住就上去印尼領事館攞埋form,問清楚晒就ok。

點知第一次上到去,個offical就好串,話而家自行續約好貴架,要成$3000+,咩都要僱主自己攪,講到好麻煩咁,又話一定要帶埋姐姐上去傾,而家冇任何野比我攞走,總知帶左姐姐上去先。

珊瑚宮

未係失败。只不过你同工人走多幾次
玩具萬歲!

珊瑚宮

印领事館朝令夕改。五時花六時变
玩具萬歲!

大宅

sunflower 發表於 19-1-18 17:47
事源睇左呢度既教學諗住慳返d,就自行攪續約。

溫晒書,準備好所有文件,驗晒身,諗住就上去印尼領事館攞 ...

我第二日就帶埋姐姐上去等,2:30去到等到3:30先有得見,都算,預左要等。

一坐底同姐姐講一大輪印尼話先,我姐姐比佢大到,淆底.......

因為佢話經領事館續約,完約後一定要返印尼,冇得留香港傾新僱主(唔知真定假),合約中途有咩事都唔會有agent幫手

到同我講中文,又係話好貴架,要$3000+,所有野都要僱主自己攪,自己填,錯一隻字都會彈,又話一定要用打字機打d字,唔可以手寫

其實我ok,我份form已經係打字機打晒,包括藍色果份合約,只欠佢比我果份guarantee letter,但佢揸係手,死都唔比我睇,我問佢$3000+係咩費用,佢就老吹,話咩醫生信呀,驗身果d都千幾(呢d幾百蚊已攪得掂)

[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

sunflower 發表於 19-1-18 17:58
我第二日就帶埋姐姐上去等,2:30去到等到3:30先有得見,都算,預左要等。

一坐底同姐姐講一大輪印尼話 ...

之後佢要我同姐姐係佢面前有共識,因為姐姐比佢大到既關係,佢唔想自己續,咁就告吹了

之後我問姐姐你驚咩?佢話驚真係要比$3000+好貴(我已同佢講過領事館唔想我地自己攪,所以嚇我地),而且費用都係我比,不過佢知我想慳先攪自行續約

同埋領事館話完約一定要返印尼,佢驚又要入學校先可以再嚟到香港,到時又要比agent fee,偷雞唔到蝕渣米
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

sunflower 發表於 19-1-18 18:03
之後佢要我同姐姐係佢面前有共識,因為姐姐比佢大到既關係,佢唔想自己續,咁就告吹了

成件事比我感覺係領事館極度唔想/唔歡迎僱主自行攪續約,添加佢地既工作量!

因為要佢地花時間接見,又要check文件,對比agent攪續約知規矩,唔使佢地花時間,而且搵agent攪,佢地有錢賺,保住佢地飯碗

寶石宮

2023年兔年勳章

sunflower 發表於 19-1-18 18:15
成件事比我感覺係領事館極度唔想/唔歡迎僱主自行攪續約,添加佢地既工作量!

因為要佢地花時間接見,又要c ...

經A準續要求少啲 原因為何你懂的

首頁

尾頁

跳至