自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

2d2222 發表於 19-1-18 23:18
用醫療卡要睇醫生前出示,睇完出來先比唔收,照收現金

規矩係有,但大把人自己唔跟規矩,都收錢就發哂癲

男爵府

Nbs 發表於 19-1-18 23:24
心裡好想講, 你個plan cheap 囉。 點解 cheap !? 因為你職位低囉

我都係咁諗囉
人地勁果d 卡,真係可以相差100倍嫁囉
成日問點解要俾錢,點解唔包驗乜驗物,問你老細啦,問我冇用啦

珍珠宮

怪獸青BB 發表於 19-1-18 20:25
用醫療卡藥無甘好原來係真ga?

我之前公司用醫療卡,咁啱我睇開嘅醫生喺佢名單內,我去睇佢果陣出醫療卡,入到去醫生黑口黑面,俾啲藥同以前比,少咗啲,果次睇完無乜效,下次再睇佢唔再用醫療卡,睇完行返出嚟,醫生同我講咗句“多謝幫襯”
啲藥當然好似以往咁好份量 自此之後,我唔再用醫療卡

複式洋房

回覆樓主:

仲有,有啲小朋友好鍾意跳個磅,到姑娘叫佢唔好再跳啦,啲家長就會話:姑娘鬧啦!
其實姑娘邊有鬧佢呀,洗乜幫你教細佬喎。
但係啲家長係過程中一句聲都無出過,無阻止過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

艾菲BB 發表於 19-1-18 20:41
3 我估D人特登之後先比醫療卡,就係覺得用卡D藥冇咁好,博之後先比卡你唔會換過D藥
...

我都覺得係,係特登!搏你唔換返
下次同佢講,要換藥,咁要醫生睇完症至可以開過,要佢等,下次佢就唔會則則膊

男爵府

twotigers 發表於 19-1-18 23:29

我之前公司用醫療卡,咁啱我睇開嘅醫生喺佢名單內,我去 ...

係嫁,我個醫生睇到cheap card 真係會同我講,張卡咁cheap 嘅,真係好唔鐘意嫁,d 藥係勁唔同,係有好多人仲好天真以為一樣,點會一樣,cheap card 醫生收$100炸

男爵府

2d2222 發表於 19-1-18 23:31
仲有,有啲小朋友好鍾意跳個磅,到姑娘叫佢唔好再跳啦,啲家長就會話:姑娘鬧啦!
其實姑娘邊有鬧佢呀,洗乜 ...

妖,依樣又係好憎,好多 家長真係只掛住自己玩電話,完全唔理個細路喺到攪到人,我個醫生一定要我叫停d 細路,個磅俾d 細路攪到有咩事真係要賠嫁囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nbs 發表於 19-1-18 23:24
心裡好想講, 你個plan cheap 囉。 點解 cheap !? 因為你職位低囉

咁又未必
舊公司份plan個保額係而家三倍!仲包全家
唔係我職位低左,係呢間公司cheap
我差d因為年假/醫保唔take呢個offer,不過計過都係算啦,決定醫保靠自己

子爵府

樓主 我想問一個問題
我有一個full cover 既plan
去醫院做手術都唔使收錢
但張卡就好多診所都唔收
每一次都係我自己俾錢 之後claim

因為係full cover 所以我一定claim得返啲錢
不過要等佢入錢我戶口
咁我又要成日Check住佢入左錢未

其實點解診所反而唔收呢張咭呢?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 23:37
咁又未必
舊公司份plan個保額係而家三倍!仲包全家
唔係我職位低左,係呢間公司cheap

唔係職位低,就係公司細嫁啦
宜家真係好多cheap card ,但cheap card 真係好cheap ,唔係講笑

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

bebeyi 發表於 19-1-18 21:32
我之前嘅經驗係有啲病人要食特效藥(係病情需要)
但張咭唔夠cover 要自己補錢
病人為咗唔想補獎叫我退咗 ...

有時特效藥好貴
特效藥試過要250,但我公司 plan 一年得$500藥錢可以 claim claim 唔到個d, 要自己俾返保險公司 我睇之前會同姑娘講定,特效藥錢自己俾

大宅

回覆樓主:

我以前做gp med insurance,即係公司醫療保
大把公司只係買最最最cheap嘅plan, 每日只包一次門診一症基本藥物連診金$100,咁你話,醫生可以俾咩藥個病人? 所以,唔好問人點解醫療卡咩都唔包, 其實係貴公司咩都唔包,貴公司肯俾錢對員工好嘅,包埋生仔都仲得呀!
有時啲公司遲遲唔交保費,又唔敢俾員工知,攪到啲claim遲遲賠唔到錢,要保險公司做衰人,拖住啲員工添。

mei006036    發表於 19-1-20 19:50

男爵府

KoneyB 發表於 19-1-18 23:39
樓主 我想問一個問題
我有一個full cover 既plan
去醫院做手術都唔使收錢

唔係診所唔願收,係你張卡冇同診所合作,診所點會唔收卡,賺錢野黎嘛,只係你張卡唔同醫療網合作,咁診所咪收唔到囉

mei006036    發表於 19-1-20 19:51

王國長老

opl2 發表於 19-1-18 23:35
係嫁,我個醫生睇到cheap card 真係會同我講,張卡咁cheap 嘅,真係好唔鐘意嫁,d 藥係勁唔同,係有好多人 ...

好多人唔知醫保點玩法。睇bk d post就知,例如以為免找數真係無上限全包。又例如一聽到人地claim到幾多就即刻問人買邊間(唔知每份單有唔同保額嗎?)

珍珠宮

opl2 發表於 19-1-18 23:35
係嫁,我個醫生睇到cheap card 真係會同我講,張卡咁cheap 嘅,真係好唔鐘意嫁,d 藥係勁唔同,係有好多人 ...

唔怪得上次個待遇差咁遠啦,平時我睇開3日藥要600蚊㗎

啲醫生咁唔鍾意啲醫療卡,點解又會參與

男爵府

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-18 23:41
我以前做gp med insurance,即係公司醫療保
大把公司只係買最最最cheap嘅plan, 每日只包一次門診一症基本藥 ...

冇錯,cheap card 只有$100,仲要連診金呀大佬,個病明明要食五種藥,醫生都只會俾兩種,就算d 人講明自己補錢,其實都同俾full pay 係完全唔同!
有d 人仲衰到,睇完URTI 再睇埋濕疹,過份d 嘅要埋眼藥水,醫生鬧住黎開藥

王國長老

opl2 發表於 19-1-18 23:39
唔係職位低,就係公司細嫁啦
宜家真係好多cheap card ,但cheap card 真係好cheap ,唔係講笑
...

我公司係所謂行內全球幾大之一
但cheap就係cheap,我都無唸過咁大間公司可以cheap成咁,連HR都自嘲,唔知邊個有本事傾d咁cheap嘅plan返黎
即係呢,住院保障樣樣要自己貼一半果種囉。當時簽約前問HR拎左個plan,嚇到心都離一離

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 23:42
好多人唔知醫保點玩法。睇bk d post就知,例如以為免找數真係無上限全包。又例如一聽到人地claim到幾多就 ...

天真,真係好天真

男爵府

twotigers 發表於 19-1-18 23:43
唔怪得上次個待遇差咁遠啦,平時我睇開3日藥要600蚊㗎

啲醫生咁唔鍾意啲醫療卡,點解又會參 ...

搵食啫!
咪開少幾種藥平衡番條數囉,咁d 人咪成日都睇唔好囉

王國長老

little_stars 發表於 19-1-18 23:41
有時特效藥好貴
特效藥試過要250,但我公司 plan 一年得$500藥錢可以 claim cla ...

你仲勁過我!一年500藥錢想點呀

首頁
12345...26

尾頁

跳至