自由講場

跳至

首頁
23456...26

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 23:48
你仲勁過我!一年500藥錢想點呀!

傻啦,好多人一年一蚊都冇,係好多

大宅

opl2 發表於 19-1-18 23:45
冇錯,cheap card 只有$100,仲要連診金呀大佬,個病明明要食五種藥,醫生都只會俾兩種,就算d 人講明自己 ...

好多公司其實講明一日只包一病症架咋,有啲3多個一個Dx,賠錢時要拆返啲藥錢添。
仲有好多公司講明唔包精神科,所有抑鬱/失眠/精神緊張全部唔會包。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

opl2 發表於 19-1-18 23:49
傻啦,好多人一年一蚊都冇,係好多

無藥錢?咁次次只包consultation? 咁藥費點呀?問patient攞?
我真係見識少

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 23:51
無藥錢?咁次次只包consultation? 咁藥費點呀?問patient攞?
我真係見識少
...

多數都係俾最基本少幾種嘅藥咁囉
我個doctor 好少額外收錢,除非真係必須
咁你諗下會係點囉
所以你話係咪好攪笑竟然咁多人靠哂張cheap card

子爵府

opl2 發表於 19-1-18 23:41
唔係診所唔願收,係你張卡冇同診所合作,診所點會唔收卡,賺錢野黎嘛,只係你張卡唔同醫療網合作,咁診所 ...

但係同一公司嘅另外一張保障低d嘅卡反而收呀

我成日都唔明
我張高limit既唔收
收低limit果張

男爵府

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-18 23:51
好多公司其實講明一日只包一病症架咋,有啲3多個一個Dx,賠錢時要拆返啲藥錢添。
仲有好多公司講明唔包精神 ...

其實好多doctor 都唔想煩,同個客講只睇一樣野,個客會煩到癲,咪樣樣俾少d ,俾cheap d

伯爵府

想生BB熱投

原來比卡係用吾同既藥好彩我睇開果間吾會
次次都有5藥丸,1支咳水

男爵府

KoneyB 發表於 19-1-18 23:56
但係同一公司嘅另外一張保障低d嘅卡反而收呀

我成日都唔明

你明白唔到嫁喇
你張勁卡唔同診所合作,咁診所咪收唔到囉,冇得明,人地公司政策

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

我個邊有幾間姑娘好惡死又黑面,
但夾個醫生先睇.

葵芳mtr站個間有口罩,
姑娘講明一定要帶住

男爵府

lam133 發表於 19-1-18 23:58
我個邊有幾間姑娘好惡死又黑面,
但夾個醫生先睇.

其實好難怪d 姑娘咁樣,拿,我就唔係長期黑面嘅
因為真係好多麻煩人,cheap 人,果d 好難好有heart 囉,所以我特登搵間唔係做街坊,細路生意,好做好多

子爵府

opl2 發表於 19-1-18 23:48
搵食啫!
咪開少幾種藥平衡番條數囉,咁d 人咪成日都睇唔好囉

醫生又要貪小便宜又要搵食、背後又要笑人cheap 卡咁委屈做咩呢?都唔知邊個cheap 先真

珍珠宮

opl2 發表於 19-1-19 00:01
其實好難怪d 姑娘咁樣,拿,我就唔係長期黑面嘅
因為真係好多麻煩人,cheap 人,果d 好難好有heart 囉,所 ...

係唔係你怕啲細路又嘈又煩,忙之餘仲要控制秩序

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

opl2 發表於 19-1-18 20:35
其實任何公司嘅卡都有平同貴,公司唔重要,咩plan 先係最重要,下次你可以要番底單,睇下佢有冇收你Ext . ...

我公司張醫生卡可以收 ext. medical, 無上限,我唔明有部份醫生都話每次只會睇一個症狀,我有次傷風咳發燒肚痾,佢話今日只比傷風咳發燒藥,叫我聽日先再去睇肚痾

但如果在返 Dr Vio 卓健 聯合 等等連鎖診所,可以睇幾個病症,佢哋填返 ext. medical 幾錢就得,唔洗拎 approval ,但果D診所次次等三四個鐘,好唔想去等

男爵府

winnielong 發表於 19-1-19 00:15
醫生又要貪小便宜又要搵食、背後又要笑人cheap 卡咁委屈做咩呢?都唔知邊個cheap 先真
...

你咪理,一街醫生都係咁做
但作為旁觀者嘅我,我覺得客cheap d 囉,cheap在要搵盡著數

男爵府

twotigers 發表於 19-1-19 00:16
係唔係你怕啲細路又嘈又煩,忙之餘仲要控制秩序

我係好憎細路嘅人,所以搵一間唔做兒科嘅黎做,我果間一個月都冇五個細路黎睇

男爵府

希澂 發表於 19-1-19 00:19
我公司張醫生卡可以收 ext. medical, 無上限,我唔明有部份醫生都話每次只會睇一個症狀,我有次傷風咳發燒 ...

唉,係咁嫁喇,我果間呢,可以睇兩個症,但都請你聽日黎簽多張單
無上限都唔可以簽你太多嘛,哈哈

子爵府

opl2 發表於 19-1-18 23:25
宜家好多人都指意哂張卡,又唔知自己公司cheap 定 職位低,張卡廢到爆,我個老細看親都成日問我,又係chea ...

講起cheap
有個仲經典
嗰陣我入去跟醫生
病人A 入唻:
醫生循例問:今日有咩唔舒服
A: 冇,我想驗孕

醫生:好,不過我要提你,一切有關懷孕都唔包括喺醫療咭保障範圍,即係你今日驗孕嘅所有費用都要俾錢,有冇問題?

A: er.....醫生,其實我諗諗吓我有少少唔舒服,我有啲鼻水想睇埋⋯

真係想連粗口都出埋!1分鐘前你話自己冇唔舒服,1分鐘後為咗唔想俾錢講大話點做人阿媽?真係cheap 到冇朋友

男爵府

bebeyi 發表於 19-1-19 00:27
講起cheap
有個仲經典
嗰陣我入去跟醫生

哈,依類笑話真係時時發生
病人B: 我肛門生左幾粒瘡,唔知係咪痔瘡
醫生:咁你摸唔摸到嫁?
病人B:好似摸到,你可唔可以幫我檢查下
醫生:但你醫療卡係唔包檢查,要額外收錢,有冇問題?(又係$100最cheap 果種卡)
病人B:望下,摸下都要收錢牙?
我心諗:大佬,要探肛嫁,專業嫁,唔洗錢,你就自己返去放隻手指入去慢慢研究下粒瘡啦!
最後依位女士決定唔檢查,因為張卡唔包
痴線!!!身體係自己嫁囉!
cheap 到呢

珊瑚宮

opl2 發表於 19-1-19 00:36
哈,依類笑話真係時時發生
病人B: 我肛門生左幾粒瘡,唔知係咪痔瘡
醫生:咁你摸唔摸到嫁?

摸吓都收錢呀… 個病人真有趣,相信一定唔係做按摩推拿的

珊瑚宮

希澂 發表於 19-1-19 00:19
我公司張醫生卡可以收 ext. medical, 無上限,我唔明有部份醫生都話每次只會睇一個症狀,我有次傷風咳發燒 ...

留返肚屙明天睇……

首頁
23456...26

尾頁

跳至