自由講場

跳至

首頁
56789...26

尾頁

侯爵府

opl2 發表於 19-1-19 01:31
去藥房配藥好過
我樓下個配藥叔叔都好有料到,唔比讀醫差

謝謝。有時都去藥房買藥 , 醫療卡少病要証明才用

男爵府

agee 發表於 19-1-19 01:48
謝謝。有時都去藥房買藥 , 醫療卡少病要証明才用

珍珠宮

opl2 發表於 19-1-18 20:30
唔明嫁,好心免費畀埋口罩都唔帶,衰d 講,抵佢病咁耐, 一街都係菌自己已經病,咁都唔肯戴口罩
...

佢自私,想其他人陪佢病啫

別墅

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 23:42
好多人唔知醫保點玩法。睇bk d post就知,例如以為免找數真係無上限全包。又例如一聽到人地claim到幾多就 ...

我醫保都係免找數、當然要pre approval 啦、不是無上限全包、係好多部份、所以一定要睇條款。c6 份公司醫保好好、吾同職級吾同保法、已經包佢至高個私家房保法但比我搵到其中一項係住icu 的話每天日房價只保到幾千。所以自己要知自己公司保乜自己買左咩先得嫁

子爵府

opl2 發表於 19-1-19 01:42
都係搵食啫,個個唔鐘意份工都可以唔做咩 個個髮型師都鐘意d 客又染又電最好焗埋油,唔通唔做淨洗 ...

得罪講句
你個醫生又真係⋯

我以前嗰個醫生係明知你射波先開cheap 藥

珍珠宮

用CHEAP醫療卡就用CHEAP藥, 咁老人家用醫療卷又會點收費?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最近一定忙到嘔! 小心自己身體!

大宅

2018復活節勳章

BGCOME08 發表於 19-1-18 20:42
我睇開果間幾嚴,一入去就要戴囗罩,提供埋俾你,唔戴會叫你出返去。

有次我見到有個病人戴咗囗罩,但露咗 ...

如果所有診所都咁做就好了

伯爵府

opl2 發表於 19-1-18 23:35
係嫁,我個醫生睇到cheap card 真係會同我講,張卡咁cheap 嘅,真係好唔鐘意嫁,d 藥係勁唔同,係有好多人 ...

甚樣分別 cheap card 和貴卞?

伯爵府

opl2 發表於 19-1-18 23:45
冇錯,cheap card 只有$100,仲要連診金呀大佬,個病明明要食五種藥,醫生都只會俾兩種,就算d 人講明自己 ...

其實公司老細或病人都不知道保险公司给医生多少錢。他們只知道可以一年看多小次医生。問題是保险公司付不合理的費用给医生,医生便 blame 病人。如果医生覺得不合理,可以拒絕接收那一種医療卞。

男爵府

但係我試過用公司啲醫療咭去連鎖嗰啲睇病
其實本身唔係太大件事可能有啲腸胃炎
但醫生都會開埋退燒藥比我
試過有一次發燒但冇咳佢開埋咳藥水俾我
咁呢個情況係?
我個plan 一定係嗰啲cheap cheap plan

侯爵府

2024年龍年勳章

我以前都做過診所...我做個間係唔收醫療卷..差唔多日日都有人黎問收唔收醫療卷..某部份人真係好冇禮貌..
好似欠咗佢哋咁...說話態度唔友善..仲要埋怨我咁。我打份工㗎咋..
點解唔收?
做乜唔收?
你有生意都唔識做?

男爵府

BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-18 21:26

我鍾意咁呀!

出聲做乜?你估D玩具同枱好乾淨?

子爵府

講左唔收eps, 死要話有乜可能,你係咪唔識用部機? 問佢有冇第二張卡,死都話冇,但佢打開銀包有差不多十張信用卡 再講多次我地冇eps, 發脾氣叫我地搞清楚先再叫佢黎刷卡

大宅

我自己睇開果個醫生, 由我未有卡睇開, 到我而家有卡去睇佢
我見佢都係比番原本未有卡果陣d藥我, 冇變過wor
有時睇開感冒, 撞正有時轉天氣又皮膚敏感,
個醫生都會開埋藥膏比我, 又冇另外收錢或者叫我第2日先睇第2樣咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

restahaus 發表於 19-1-19 09:45
甚樣分別 cheap card 和貴卞?

診所一碌咪知囉
病人有保單架嘛,睇咪知囉。好似樓主話齋一蚊藥費都唔包,咪cheap到嘔囉

子爵府

虎到金來勳章

opl2 發表於 19-1-18 20:16
1.咳到死,好心俾口罩佢,佢話唔洗,明明黎覆診左成個月都未好,好心提佢,戴口罩保護自己,唔洗傳染人,竟 ...

之前聽人講過,佢用卡同自己比錢睇d藥係唔同,原來係真架

我試過睇完醫生,姑娘同我講,我個plan可包d靚d既藥(特效藥/抗生素),叫我簽名加錢,錢由公司比。作為病人,我只想快d好,醫生話要靚d藥我都無得選要照簽。

男爵府

BK Milk勳章

bebeyi 發表於 19-1-19 00:27
講起cheap
有個仲經典
嗰陣我入去跟醫生

唔係好明,即係有唔舒服+驗孕就包?

子爵府

babe2010 發表於 19-1-19 10:34
唔係好明,即係有唔舒服+驗孕就包?

淨睇病係可以用咭
但如果係驗孕,驗嘅費用同診金就一定唔包
話佢cheap
係因為佢想病嘅藉口慳返診金

寶石宮

2024年龍年勳章

opl2 發表於 19-1-19 01:18
哈哈,咁咪好囉
但下年仲係咪就冇人知,祝你 好運呀

其實係上年嘅事公司啱啱renew咗一樣plan
幸福可以好簡單

首頁