有沒有做工程的媽媽

mommy2015
|

已經10週幾。未有前,做緊個project,地點喺一個未開的商場。以家仲早期都可以去下地盤,但驚遲啲個肚咁大,去地盤工作好危險。你地有冇同老細講話唔落地盤?或要求調動工作? 我係做工程管理的, 所以工作是有需要去地盤。如果真係唔想落地盤,可以點做?怕老細覺得我以為大肚大晒,驚佢放完產假後秋後算帳,玩嘢,逼我走。

CaRrIe.Ch
|
mommy2015 發表於 19-1-18 20:36
已經10週幾。未有前,做緊個project,地點喺一個未開的商場。以家仲早期都可以去下地盤,但驚遲啲個肚咁大 ...

我係工程師,之前仲要開夜,過左三個月同左老細講,佢叫左其他team人過來幫手,落地盤但凖我诤係去儀器房或控制室唔洗行plant room。你直接同老闆傾下la
AngelaSucrose
|
已經10週幾。未有前,做緊個project,地點喺一個未開的商場。以家仲早期都可以去下地盤,但驚遲啲個肚咁大 ...

我是Architect, 上一胎要去地盤,所以停薪留職咗一年之後辭職, 因為12w出血,現在是ftm...

我有同事36w先收工,地盤照去因個project 已經close to completion
我要做媽媽
|
我建議你最好都係同老闆傾下先
mommy2015
|
我要做媽媽 發表於 19-1-18 23:40
我建議你最好都係同老闆傾下先

我老闆係鬼佬,百無禁忌。
clingw
|
Contractor Eng, 我直接同老細講唔方便落地盤,要佢搵第2個去,我可幫手搞文件
唔出聲,通常都側側膀要你搞,因為佢再搵人會煩到佢
mommy2015
|
clingw 發表於 19-1-19 15:07
Contractor Eng, 我直接同老細講唔方便落地盤,要佢搵第2個去,我可幫手搞文件
唔出聲,通常都側側膀要你搞 ...

但幾週先叫唔放便?因為我team得兩個PM,我同另一位同事。如果老細唔聴你要求,話我擔心太多,計續要你去,其實有無方法拒絕?同如果大肚婆在地盤發生意外,公司後果會點?

123cheers
|
叫醫生寫紙比你話要避免咩工作/工作環境啦
我要做媽媽
|
回覆 mommy2015 的帖子

鬼佬就真係
haha748494
|
我做供應商,陀大囝果陣都系要落地盤同人交接,後尾老闆見我見肚喇,最話主動我唔洗去地盤。
mommy2015
|
haha748494 發表於 19-1-19 21:59
我做供應商,陀大囝果陣都系要落地盤同人交接,後尾老闆見我見肚喇,最話主動我唔洗去地盤。 ...

最驚腦細扮失億,唔記得我大肚。因為我每星期都要去開會同睇site。之前食飯仲叫我去食魚生,痴咗線!

haha748494
|
回覆 mommy2015 的帖子

如果系咁嘅老闆,你就提下佢亞嘛。
agnescyc
|

我做consultant ,不過最近都要成日落地盤,我先7,8wk ,好彩單project 埋尾,希望係我五個月前完啦。不過我覺得無乜危險,都係多啲唔平既路多。不過我盡量會就住黎郁動,不過如果你係main con ,又無作小產就應該可以做多陣。不過如果好攰好唔舒服快啲要求番head office ,鬼佬呀sir 仲易話為。
fa9bb
|

僱傭條例有列明唔可以指派對懷孕有害嘅工作
同埋雖然話過左3個月先同人講好啲
不過可以嘅話早啲交醫生紙比公司
佢唔炒得你
保障自己僱傭權益

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mommy2015
|
fa9bb 發表於 19-1-20 06:52
僱傭條例有列明唔可以指派對懷孕有害嘅工作
同埋雖然話過左3個月先同人講好啲
不過可以嘅話早啲交醫生紙比 ...

多謝你資料。
就係因為人手唔夠只得我同另一位同事,我地兩個工作都好pack,又有機會要飛。所以我第9週已經比咗信通知咗我腦細同佢講叫佢開始安排。我以家都11週了,但佢都無主動同我講調配去做乜嘢,或工作同另外同事swap。如果只係需要有時去site,一次兩次都可以接受,其實我初初知道有都有去地盤夾嘢同visit,但兩次囉,但嗰時公司未知。但以家講緊我每星期都要去開會同睇site,我就覺得風險大啲。我二月尾地盤要開工了,我都大概十六週了,佢仲要新年放假。咁即係焗我要繼續去地盤啦!

mommy2015
|
agnescyc 發表於 19-1-20 01:21
我做consultant ,不過最近都要成日落地盤,我先7,8wk ,好彩單project 埋尾,希望係我五個月前完啦。不過 ...

我係要十幾週做到生先project埋尾。project開始埋尾我就開始預產期,但又未放得產假。埋尾先忙,因為趕起貨。我無諗住比機會自己作小產或係地盤作動生。 話晒第一胎,又高0。雖然我都明白如果事情要發生,無論喺office,出街定地盤都會發生,但我會盡量控制最好唔好去高危嘅地方。我成日覺得如果我拯強,萬一喺地盤真係出事,我會內疚一世,而公司只會同我say sorry。希望我唔係諗多咗。 因為我同c6同屋企人都已經等這個寶貝,等了很耐。以家覺得壓力大咗,因為屋企人都知道了。而工作壓力都幾大。

agnescyc
|
mommy2015 發表於 19-1-20 08:56

我係要十幾週做到生先project埋尾。project開始埋尾我就 ...

我支持你,即使你無好期待呢個bb,我覺得番工都係生活既其中一部分。
我都好博命既人,但都覺得係有左bb先係值得我博命既。如果老細性別歧視,唔鐘意大肚媽媽,咁我都會唔撈。
不過你同老公傾下,睇下佢點諗。其實老公好支持我去地盤行下,但一定唔好爬高爬低,點啲細既去做危險野。我自己就已經話左比同project ge同事知我有左(一check 到), 我有乜唔舒服會叫佢幫下我手。
我都好明果種壓力,工作又唔想甩,屋企又好重要。加油!女工程師係香港真係好難做,細個又比人質疑唔捱得,有小朋友又好似有罪咁。不過女工程師其實係工程界係好搶手!放鬆啲!錫自己多啲,bb會有路陪住你!
mommy2015
|
agnescyc 發表於 19-1-20 12:02
我支持你,即使你無好期待呢個bb,我覺得番工都係生活既其中一部分。
我都好博命既人,但都覺得係有左bb先 ...

你都好,有project同事,我one man band要自己攬晒,績係無人幫手。我老公叫我去醫生出信唔落地盤。
agnescyc
|
mommy2015 發表於 19-1-20 13:27
你都好,有project同事,我one man band要自己攬晒,績係無人幫手。我老公叫我去醫生出信唔落地盤。
...

我以前一路都one man band ,今年很好運多左個senior 幫手。不過我估你senior 過我,所以更加走唔甩。
不過如果老公都開到口都無計,睇黎worse case 要同老細講bye bye ,會唔會生完抖一年先再做野?
mommy2015
|
agnescyc 發表於 19-1-20 14:43
我以前一路都one man band ,今年很好運多左個senior 幫手。不過我估你senior 過我,所以更加走唔甩。
不過 ...

如果係勞工法例規定,無得工司唔接受。叫腦細面對,自己諗辨法。我唔會咁蠢以家自己辭職。最多係放完產假,佢玩嘢,我先辭。