論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢同BB share room,間房好亂,唔想BB好似訓垃圾房!

別墅

My_Pink 發表於 19-1-18 22:00
佢同BB share room,間房好亂,唔想BB好似訓垃圾房!

什麼時候走佬?

大宅

kidslover234 發表於 19-1-18 22:16
什麼時候走佬?

早幾日

子爵府

My_Pink 發表於 19-1-18 23:05
早幾日

立刻掉晒佢啦!

冇眼睇

佢做咗幾耐走佬?菲or 印?

趁放假,出咗去冇返?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你有冇報警?
跟住攞警方文件報immigration話工人失蹤,
跟住再去勞工處報工人走路。

因可能幾日後工人出現屈你炒佢唔賠。

Keep好D文件。

再過一排唔出現至掉。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-1-19 00:03
你有冇報警?

點解要去勞工處既?我無去呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

My_Pink 發表於 19-1-19 23:22
點解要去勞工處既?我無去呀
因若工人出現屈你炒佢無賠錢, 一定要去勞工處報。 你若先過佢去勞工處報工人失蹤。 咁若衰工人去屈時, 勞工處record你已經話佢失蹤在先, 你並無炒佢。 咁就屈你唔成。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-1-19 23:31
因若工人出現屈你炒佢無賠錢, 一定要去勞工處報。 你若先過佢去勞工處報工人失蹤。 咁若衰工人去屈時, ...

明白,謝謝你

象牙宮

My_Pink 發表於 19-1-20 01:02
明白,謝謝你
唔好客氣, 希望你工人只為避貴利, 走佬返philippine, 咁就乾手淨腳好多。

若有人教佢失蹤屈你炒佢唔賠, 呢D文件就對你好有用。 教佢失蹤個D賤人, 諗住工人屈到你, D錢2份分。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

叫 Agent 上來一齊執,比Agent keep佢D行李,報入境處同報警局呢個人失踪,記住換屋企門鎖!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

睇吓家中貴重財物齊唔齊

大宅

basketboy 發表於 19-1-20 08:37
叫 Agent 上來一齊執,比Agent keep佢D行李,報入境處同報警局呢個人失踪,記住換屋企門鎖! ...

我個衰agent唔肯,仲揾菲律賓領事館大我話佢地無權咁做

大宅

lily-of-valley 發表於 19-1-20 02:17
唔好客氣, 希望你工人只為避貴利, 走佬返philippine, 咁就乾手淨腳好多。

若有人教佢失蹤屈你炒佢唔賠 ...

通常貴利幾時會搵我?警察叫我而家咩電話都要聽,否則貴利以為我有份借

大宅

Poyau 發表於 19-1-20 14:46
睇吓家中貴重財物齊唔齊

無,不過借左我錢,第二日即走(emoji)

wcpcelia    發表於 19-1-22 09:35

大宅

細姐姐 發表於 19-1-18 23:54
立刻掉晒佢啦!

冇眼睇

係呀,正正放假果晚走!

寶石宮

2023年兔年勳章

My_Pink 發表於 19-1-22 01:02
無,不過借左我錢,第二日即走(emoji)

借錢走佬 要報入境處

象牙宮

My_Pink 發表於 19-1-22 00:56
通常貴利幾時會搵我?警察叫我而家咩電話都要聽,否則貴利以為我有份借
...
唔定架, 不過通常工人失蹤後一個月, 因個個月要還錢, 過咗一個月唔見人, 就搵。

但唔係你借, 你唔使同工卜還。 所以要報警備案, 報Immigration , 勞工處。 留番呢D文件, 若貴利搵你, 都有証據工人走咗佬, 就唔會煩你。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-1-19 00:03
你有冇報警?

想問下報警係咪要親身去警署報?

咁勞工處呢?

象牙宮

sarahchan12 發表於 19-1-31 15:46
想問下報警係咪要親身去警署報?

咁勞工處呢?
勞工處都最好自己去啦。 如果唔方便, 叫屋企人去啦。 要快過工人claim 你, 咁你著數D。

首頁

尾頁

跳至