少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

B 1唔代表啲乜,b1入面都有人食煙 。食煙講粗口唔代表佢讀書唔好

大宅

emilaiyc 發表於 19-2-5 02:54
無人唔識粗口 我媽喺教我亦好認真話我知對屋企人 公眾場合,唔準講。我都喺腥信息同對住朋友講下。
...

如果同朋輩一定要講先得,呢個教法都不失為一個方法

子爵府

今天拜年傾開,親戚女讀B1A中一,不分男女,除講粗口還講三級嘢。

洋房

朋友影響

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講粗口係唔會分咩 banding,佢地唔會分男女,唔只講仲會寫埋,女同男講,男同女講,好隨便,好開放,一啲都唔覺得有問題。我由細到大教佢地唔好講,唔好寫,會影響人對你嘅形象,其實無用,呢一輩人係無形象可言。大女由細到大唔講唔寫,但上到大學,住埋 hall,日日都係對住1班講粗口嘅大學生,耳濡目染下,都會講咗出嚟。其實 我最憎係果個 ben sir,當時身為大學講師,就响度講埋啲廢話,講埋啲粗鄙嘢,好似好有趣咁。無得救㗎啦!我以前都好似你地咁,好嚴。但而家發覺係無用,遲啲粗口將會成為好平常嘅語言,我地呢一代走哂嘅時候,就會變天。

大宅

aquarius721 發表於 19-1-18 22:12
阿女升中一後,學左講好粗鄙既粗口。第一次聽到已經解釋個字係乜,叫佢唔好再講。今晚突然又爆左個字出黎, ...

啲女仔唔明傳統粗口都係用黎侮辱女性嘅, 仲懶醒咁大大聲講出嚟

複式洋房

我女band 1尾英中,  她說班中差不多人人講粗口, 黃色笑話, 還很頻密。佢話好討厭。

大宅

SorenLorensen 發表於 19-2-16 11:13
啲女仔唔明傳統粗口都係用黎侮辱女性嘅, 仲懶醒咁大大聲講出嚟

佢哋根本唔明係乜,人講佢又講,呢d朋友影響真係好大

首頁

尾頁

跳至