自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

功夫小子 發表於 19-1-19 00:38
四歲,
平時公婆湊,今天才返爺嬤度,返去就覺已被偷左一大半

以前個年代,幾家一齊同一屋簷下,n年前有個小孩走去其中一房度偷錢,之後又諗住再偷,發覺個錢箱多咗張紙條,上面大概寫住,"要做個誠實,有禮嘅小孩,更唔應該偷竊。" 個小孩睇到很非常尷尬,從此無再偷錢,仲好生性。而個親戚咁多年亦無提呢件事。
係個小孩長大後分享返俾我聽。我都覺得呢個親戚好賢淑,處理方法好好。

用戶要求終止服務

牛年勳章

以前工人偷得聰明,用毫子換大銀。有日我發現輕咗好多,同埋裏面有毫子,而我地無入過毫子入去。
未經許可,請勿轉載

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好膠

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Onlok 發表於 19-1-19 08:46
以前個年代,幾家一齊同一屋簷下,n年前有個小孩走去其中一房度偷錢,之後又諗住再偷,發 ...

公爵府

功夫小子 發表於 19-1-19 00:38
四歲,
平時公婆湊,今天才返爺嬤度,返去就覺已被偷左一大半

咁唯有收埋d

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我62都試過唔見錢(d錢係我比佢嘅,比左無幾日),
之後佢有事入咗院,期間得大伯大女上過去(以我地所知,而且佢一家得佢一個有鎖匙)
我一家自知清白(2個仔細,唔會自己上爺爺家)
62年紀大,唔知係咪有d腦退化,疑心大,連我地都懷疑埋,水洗唔清,真係多得佢地唔小
而b6嫂之前亦有前科,令我做嫌疑人(以前同62同住,b6嫂間中會上嚟)好在99表面上似信我多

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我估應該係侄/外甥

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當買個教訓,錢財要保管好。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

who ?

子爵府

功夫小子 發表於 19-1-19 00:01
小朋友錢罌的錢被偷,家賊難防,雖然有懷疑是誰偷,但對方的小朋友稱只是玩過下冇攞過入面的錢,無證據無目 ...

成個無左?

大宅

minikin 發表於 19-1-19 08:14
咁即係邊個?你老公偷?

老公都有給錢小朋友入錢罌,是他發現錢罌少左好多,加上有前科,他抽櫃的錢銀都試過不見,當時姑奶的兩個小朋友有入過老公房打機

大宅

babynetnet 發表於 19-1-19 01:11
即係樓主兄弟姊妹既小朋友偷?

懷疑緊姑奶的其中一個小朋友,他讀二年班,不過姑奶話問左好耐,他都否認,只是話拿錢罌玩過下,無拎入面的錢。

加上又無證據

大宅

peaceaa1122 發表於 19-1-19 03:15
個錢甖點解唔係放自己屋企?好似冇實質證據,好難話係邊個攞左。

夫家娘家都是屋企,我們同住,兩邊走

大宅

tsung 發表於 19-1-19 08:19
財不可露眼,唯有自己小心擺放

爺嬤接放學,有時爺嬤都會給少少錢給小朋友放錢罌,所以無收埋

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

買罐頭個種錢箱

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

以前我99會比阿伯的兒子入我房玩,自從有一次收工見自己的錢罌喺廳嘅地下, 而 錢罌 入面嗰少少嘅錢不翼而飛, 問都費事問, 唯有自己出門之後就將自己的房門鎖上 , 初初99都要我畀鎖匙佢.但我堅決唔肯

侯爵府

功夫小子 發表於 19-1-19 00:01
小朋友錢罌的錢被偷,家賊難防,雖然有懷疑是誰偷,但對方的小朋友稱只是玩過下冇攞過入面的錢,無證據無目 ...

我朋友仲慘,佢兩個小朋友的錢箱入滿錢放在櫃頂,一直冇為意,直到有一日佢地要拎旅行喼時,先發覺兩個錢箱d錢全部冇晒!佢地諗到唯一可能係工人姐姐臨走前偷晒,因為除左佢地一家四口,唔會有其他人出入佢地屋企,就算有親友到訪,咁偷法一定比人知!果下真係勁唔開心,又冇得追究!

大宅

回覆樓主:

唯有用個鎖得住嘅嘢黎裝。
或者放入個鎖得嘅櫃入面,咁多人住,冇辦法。
你又睇唔到係佢做,冇証據,人地會話你哈細路。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

功夫小子 發表於 19-1-19 14:39
爺嬤接放學,有時爺嬤都會給少少錢給小朋友放錢罌,所以無收埋

日防夜防,家賊難防

首頁

尾頁

跳至