養小朋友好貴,大家點慳家?

kellyffung
|
雖然C6冇話過我大洗,但作為賢妻,仲要養仔,真係樣樣都要慳,大家分享下慳家心得
db7mu23
|
kellyffung 發表於 19-1-19 00:06
雖然C6冇話過我大洗,但作為賢妻,仲要養仔,真係樣樣都要慳,大家分享下慳家心得 ...

幼稚園和小學
係屋企附近
省回校車錢 !
wcpcelia    發表於 19-1-20 09:29
spicyrice
|
雖然C6冇話過我大洗,但作為賢妻,仲要養仔,真係樣樣都要慳,大家分享下慳家心得 ...

我都想知,雖則平有平養,但真係樣樣都係錢...
alicialee1210
|
學卷幼稚園,津校,近不用搭校車,二手衣服,去圖書館借書,培養閱讀習慣咁就買少些玩具
db7mu23
|
spicyrice 發表於 19-1-19 00:41
我都想知,雖則平有平養,但真係樣樣都係錢...

盡量運用圖書館資源
借中英雙語兒童書籍連CD
學埋英語讀音 !
淳熙媽咪
|
首先要接受到低物質唔代表刻薄仔女,
分清"想要",定係"需要"
我地係將錢用在刀刃上,其實都唔係好貴
1-3歲:
1)全人奶+用尿布+自己湊
2)加固後,盡量自己煮
3)少食零食,汽水
4)用2手衫,2手bb用品
5)有病盡量睇街症
6)借書睇
7)唔讀n班(自己幫佢戒片,教佢基本野)
8)帶佢去免費既娛樂設施(沙灘,公園,遊戲室)
9)自備食物出街
10)玩具揀d高質素,come玩,有創造性既(積木,Lego)
3歲後:
1)讀學卷幼稚園
2)上網搵2手校服,書包(有好多係全新既)

當追求物質生活既時候,
我地需要更刻苦地工作,
賺更多既錢,買更大既屋,放更多既雜物,
所以我地選擇左簡單生活
小朋友玩紙皮都可以好開心
唔一定要去主題樂園先叫開心既
布丁Purin    發表於 19-1-19 16:12
dlee_ca
|
you work for money
1mocha
|
淳熙媽咪 發表於 19-1-19 02:17

勁。

今日才跟朋友閒談,原來不少中學生已經對牌子有要求。要指定著什麼牌子衫和鞋。我家都有中學生暫未有此要求。

我想想可能是學校比較撲素。不是名校,沒有比較。
湊仔媽媽
|
我仔有用二手衫/玩具/圖書,
去多D公園玩,政府又有D室內PIay house,免費嘅,
大少少去下游水,有限$,亦可以去下圖書館,科學館....etc
tsung    發表於 19-1-19 11:18
|
我唔想慳小朋友,咪盡量慳大人,少d出街食,買野唬減價貨,去公園,政府兒童遊戲室玩。其實大人可以無咩駛費,係交通,一日三餐。
持之以恆
|
唔補習
AC117
|
講慳,可能小朋友識諗,從小知道搵錢難,小二上英文班畫班會識同我講,學不到野叫我不要浪費金錢,現在已19歲,只上補習班,連中學必修課外活動也揀不用付錢活動,自發性慳
SuperChanB
|
用二手物品,減少開冷䁔氣,讀學券幼稚園
Fishqqma
|
其實唔買咁多玩具, 讀津校, 放假唔好去啲要畀錢玩嘅地方, 都唔係使好多錢啫.
cherrieloy
|

通常都慳自己唔慳仔女,阿媽十年唔買新衫都得,但仔女大得快,年年要置新裝
333s
|

你那方面最大洗?

不選貴的, 選实在, 实惠D, 其实沒分別的。。

babybabyu
|
未上小學都可以容易控制,但一小學開始倒水咁。。。唔敢諗上中學
1998Ruby1998
|
回覆 1mocha 的帖子

我又覺得唔關名校唔名校事,因為我讀名校好多人都唔食飯唔返學都要追求名牌,但我同唔少同學都冇咩所謂,唔覺得名牌特別好用/靚。呢 d 係個人無求無慾,性格定將來。名校唔係想像中咁多比較性(成績方面先會,其他方面會少 d)。
我到依家都對名牌冇咩感覺,睇下我幾時開竅
chili_phoebe
|

leungszeon
|