自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1mocha 發表於 19-1-19 02:40
勁。

今日才跟朋友閒談,原來不少中學生已經對牌子有要求。要指定著什麼牌子衫和鞋。我家都有中學生暫未 ...

成日見到好多中學生浄系個書包都千幾二千,未計其他野

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

去官津校,興趣班找便宜的。

少d出街食飯,買野唔洗一定係名牌,鞋同手袋唔好買唔多。東西唔坏,唔會因追潮流去换。衣服不用太多,夠用就得,有小洞可補,唔洗掉棄。

娛樂可揀便宜的,如行山,踩單車

珍珠宮

畀面勳章

慳自己

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:29

男爵府

AC117 發表於 19-1-19 17:23
可以番轉頭都會咁諗,子女上天注定未必做到,當年紀大無兒無女又後悔。

我相反仔是做人動力,c6 可有可無,除 ...
c6可有可無係因爲你有能力養小朋友。 但現實係好多人無c6係養唔起小朋友。

如果我有一億,我都係要小朋友唔一定要c6

伯爵府

orangeca 發表於 19-1-19 19:17
c6可有可無係因爲你有能力養小朋友。 但現實係好多人無c6係養唔起小朋友。

如果我有一億,我都係要小朋友 ...

就係 現在反而寄望仔養我

公爵府

回覆樓主:

唔補習慳好多。興趣班又唔一定要上,又慳好多

男爵府

AC117 發表於 19-1-19 19:22
就係 現在反而寄望仔養我

千企唔好靠子女, 否則你連樽鹽都無

伯爵府

orangeca 發表於 19-1-19 20:34
千企唔好靠子女, 否則你連樽鹽都無

老豆養仔仔養仔 但人總有希望

水晶宮

我自己咁樣慳$:

-餵人奶
-嬰兒時著二手衫,而家讀k都少買衫,除了返學校鞋只有一對波鞋同涼鞋
-玩具買二手,平一截
-揀近嘅學券幼稚園,慳埋車費
-唔去playroom,只去市政遊戲室
-去圖書館借書,唔駛錢順便培養閱讀興趣
-放電去行山,低消費又可以鍛練毅力
-少出街食,帶佢買餸,教佢煮飯,既親子,又係一個好好嘅免費活動
-少上興趣班,去坊間免費嘅workshop

暫時諗到咁多!

大宅

淳熙媽咪 發表於 19-1-19 02:17
首先要接受到低物質唔代表刻薄仔女,
分清"想要",定係"需要"
我地係將錢用在刀刃上,其實都唔係好貴

講得好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
樸實簡單就是(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

長用物品我會買貴少少,好用襟用已經係慳到錢。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

每個人慳定義唔同,我就自己點慳都好但小朋友教育唔會慳,買少件衫,少出街食飯買平餸,唔用貴電話,唔食貴價生果,少囤特價貨。

子爵府

俾個like 你

男爵府

禁止訪問

大宅

只會慳大人,唔慳小朋友,小朋友大得快,衫褲鞋總會買少少,接用二手
媽媽: 1. 買少d靚衫,用親戚比的(可能尺碼不合,但
全新,新淨)及手袋
2. 用平價的䕶膚品(韓國牌子的ok)唔化(emoji)
3. 帶水出街,唔買街外的飲品
4. 有時間去做運動,身體好d, 病痛少左
已經係慳唔少醫生錢
5. 唔好冇目的去shopping, 需要用的物品才買
6. 多食有益食物,少買零食
7. 少應酬,唔唱K, 唔多睇戲
8. 唔買名牌子手袋及貴價野(手飾)
爸爸: 不買名牌,只求實用物品
待續

大宅

子女:食物食好d (健康無價) 教育不能慳,
有需要要補習(保持成績)及
參加平的興趣班(社區那些)
來從小培養興趣及學術不比人差
:衣服,鞋著校服二手都可以
: 教科書幼稚園用兄姊的二手
: 平日多去圖書館借書代替買書,唔買玩具
:去平民公園,唔去比錢的樂園
: 大時大節(新年)先去戲院

待續

大宅

儲到的錢一年去一次旅行,出去見下世面,唔做鄉下仔!

唔好灌輸屋企好窮冇錢的錯誤思想,否則小朋友覚得好自卑,父母乜都唔買,擔心冇錢食飯,帶來不必要擔憂,成日唔開心!小朋友總會愛比較的,比上不足比下有餘,否則,口口聲聲話無錢無錢要出去賺錢,乜都想方法錢字行頭,好市懀。應該教慳錢節省資源(環保,可再用)應洗則洗的概念!

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:30

首頁

尾頁

跳至